Tévedtek a számok? A kereskedők szerint tovább szűkült az autópiac

Pénzcentrum
2007. november 22. 09:30

A JATO Dynamics által tapasztaltakkal ellentétes tendenciát érzékelnek a magyar gépjármű-kereskedők az új autók piacán, derül ki a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének összesítéséből. Az MGE ugyanis továbbra is szűkülést tapasztal, miközben a nemzetközi piackutató cég adatai szerint Magyarországon szeptemberben és októberben több autó kapott rendszámot, mint egy évvel korábban - írja a Világgazdaság.

Ennek oka az MGE szerint a megnőtt szürkeimportban keresendő, az autósok ugyanis gyakorta az értékesebb modelleket nem itthon, hanem Németországban szerzik be. A magyar kereskedők adatai arról tanúskodnak, hogy októberben a JATO által számított 11,3 százalékos bővülés helyett ismét 3,8 százalékkal csökkent a forgalom.

A kereskedők szemszögéből nézve súlyos gondot jelent a visszaeső forgalom. A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének konferenciáján az is elhangzott, hogy a jelenlegi keresletet is csak folyamatos akciózással tudják fenntartani, a kedvezmény-háború azonban olyan módon megnyirbálja a hasznot, hogy az már a kereskedők fennmaradását veszélyezteti.

További terhet jelent az állandó továbbképzés, illetve az autógyártók azon racionális követelményrendszere, melynek keretében meghatározzák, hogy egy adott kereskedőnek milyen és mennyi tesztautót kell tartania, illetve mennyire gyakran kell azt cserélnie.

A gyárak folyamatos fejlesztései emellett jelentősen megnövelték a szervizperiódusokat, így az olajcseréből és a szervizből származó bevételek is megcsappantak. A gyártók által előírt flották fenntartása azonban mindezek ellenére többségében csak a kisebb, vidéki kereskedéseknek okoz súlyos gondot.

Az új autók piacán erős átrendeződés tapasztalható: míg az alacsonyabb kategóriájú autók között csak a Volkswagen és a Chevrolet tudta növelni eladásait az elmúlt hónapokban, addig a prémium szegmensben pedig csupán az Audinak és a Saabnak nem sikerül növekedést produkálni.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10