3 °C Budapest

Tévedtek a számok? A kereskedők szerint tovább szűkült az autópiac

Pénzcentrum
2007. november 22. 09:30

A JATO Dynamics által tapasztaltakkal ellentétes tendenciát érzékelnek a magyar gépjármű-kereskedők az új autók piacán, derül ki a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének összesítéséből. Az MGE ugyanis továbbra is szűkülést tapasztal, miközben a nemzetközi piackutató cég adatai szerint Magyarországon szeptemberben és októberben több autó kapott rendszámot, mint egy évvel korábban - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ennek oka az MGE szerint a megnőtt szürkeimportban keresendő, az autósok ugyanis gyakorta az értékesebb modelleket nem itthon, hanem Németországban szerzik be. A magyar kereskedők adatai arról tanúskodnak, hogy októberben a JATO által számított 11,3 százalékos bővülés helyett ismét 3,8 százalékkal csökkent a forgalom.

A kereskedők szemszögéből nézve súlyos gondot jelent a visszaeső forgalom. A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének konferenciáján az is elhangzott, hogy a jelenlegi keresletet is csak folyamatos akciózással tudják fenntartani, a kedvezmény-háború azonban olyan módon megnyirbálja a hasznot, hogy az már a kereskedők fennmaradását veszélyezteti.

További terhet jelent az állandó továbbképzés, illetve az autógyártók azon racionális követelményrendszere, melynek keretében meghatározzák, hogy egy adott kereskedőnek milyen és mennyi tesztautót kell tartania, illetve mennyire gyakran kell azt cserélnie.

A gyárak folyamatos fejlesztései emellett jelentősen megnövelték a szervizperiódusokat, így az olajcseréből és a szervizből származó bevételek is megcsappantak. A gyártók által előírt flották fenntartása azonban mindezek ellenére többségében csak a kisebb, vidéki kereskedéseknek okoz súlyos gondot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az új autók piacán erős átrendeződés tapasztalható: míg az alacsonyabb kategóriájú autók között csak a Volkswagen és a Chevrolet tudta növelni eladásait az elmúlt hónapokban, addig a prémium szegmensben pedig csupán az Audinak és a Saabnak nem sikerül növekedést produkálni.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?