3 °C Budapest

Kiveszik a kezedből a kormányt, még fizethetsz is érte

Pénzcentrum
2007. október 15. 10:30

Megvalósulóban van a kezdő autóvezetők álma, a japán Nissan ugyanis két olyan új szolgáltatással lép piacra a közeljövőben, mely az autóvezetőkre nehezedő terheket hivatott csökkenteni. Kisbuszainál és kisteherautóinál a parkolást segítő Around View kerül majd meg az alapcsomagban, míg az EX és az M modelleknél az optimális úttartást biztosító Lane Departure Prevention (LDP) kerül bevezetésre.

A parkolást segítő rendszer négy kamera felszerelését igényli majd, melyeket a kocsi elülső és hátsó lökhárítójára telepítenek. Egyes sebességi fokozatban a belső monitor az autó orrának bal oldalát, míg hátramenetben a hátsó részének a jobb oldalát mutatja majd, így biztosítva 360 fokos látószöget az autóvezetők számára.

Az autó négy "sarkára" telepített szenzorok emellett hangjelzéssel tájékoztatják majd az autóvezetőt arról, hogy az autó bármelyik része az optimálisnál közelebb kerül egy tárgyhoz, általában az útpadkához. A parkolást segítő rendszer egy hazai piacra tervezett kisbusszal, az Elgranddal mutatkozik majd be Japánban. Az Egyesült Államokban pedig decemberben mutatkozik majd be az EX35-tel.

Forrás: Motor Authority

A másik újdonságot jelentő LDP az Infiniti modellekkel lesz elérhető, az optimális úttartást biztosító rendszer akkor jelez majd a vezető számára, ha a vezető túlságosan közel kerül a felezővonalhoz. Ha az autóvezető nem reagál, akkor a rendszer a menetstabilizálót használva kiigazítja a hibát.

Az LDP-t úgy tervezték, hogy egy kormánymozdulattal, illetve a kormányra szerelt vezérlő segítségével egy gombnyomással kikapcsolható legyen. A tervezők emellett elismerték, hogy a rendszer kivételes körülmények között, így például sűrű ködben, várhatóan nem tud majd üzemelni.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?