18 °C Budapest

Kiveszik a kezedből a kormányt, még fizethetsz is érte

Pénzcentrum
2007. október 15. 10:30

Megvalósulóban van a kezdő autóvezetők álma, a japán Nissan ugyanis két olyan új szolgáltatással lép piacra a közeljövőben, mely az autóvezetőkre nehezedő terheket hivatott csökkenteni. Kisbuszainál és kisteherautóinál a parkolást segítő Around View kerül majd meg az alapcsomagban, míg az EX és az M modelleknél az optimális úttartást biztosító Lane Departure Prevention (LDP) kerül bevezetésre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A parkolást segítő rendszer négy kamera felszerelését igényli majd, melyeket a kocsi elülső és hátsó lökhárítójára telepítenek. Egyes sebességi fokozatban a belső monitor az autó orrának bal oldalát, míg hátramenetben a hátsó részének a jobb oldalát mutatja majd, így biztosítva 360 fokos látószöget az autóvezetők számára.

Az autó négy "sarkára" telepített szenzorok emellett hangjelzéssel tájékoztatják majd az autóvezetőt arról, hogy az autó bármelyik része az optimálisnál közelebb kerül egy tárgyhoz, általában az útpadkához. A parkolást segítő rendszer egy hazai piacra tervezett kisbusszal, az Elgranddal mutatkozik majd be Japánban. Az Egyesült Államokban pedig decemberben mutatkozik majd be az EX35-tel.

Forrás: Motor Authority

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A másik újdonságot jelentő LDP az Infiniti modellekkel lesz elérhető, az optimális úttartást biztosító rendszer akkor jelez majd a vezető számára, ha a vezető túlságosan közel kerül a felezővonalhoz. Ha az autóvezető nem reagál, akkor a rendszer a menetstabilizálót használva kiigazítja a hibát.

Az LDP-t úgy tervezték, hogy egy kormánymozdulattal, illetve a kormányra szerelt vezérlő segítségével egy gombnyomással kikapcsolható legyen. A tervezők emellett elismerték, hogy a rendszer kivételes körülmények között, így például sűrű ködben, várhatóan nem tud majd üzemelni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?