16 °C Budapest

Nálunk is fizetős lesz a belváros?

Pénzcentrum
2007. szeptember 6. 09:00

Úgy tűnik, hogy a fővárosi közlekedés legjelentősebb költségei egyre inkább a torlódásokhoz kötődnek, az összes kiadás pedig elérte az 532 milliárd forintot - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A költségekért cserébe viszont egyre lassúbb szolgáltatást kaphatnak az autósok egy nemrégiben kiadott tanulmány szerint. Ugyanis 1996 és 2005 között a csúcsidőszakokban az autók átlagsebessége 35,5-ről 22,3 km/órára csökkent.

A BKV szintén megerősíti ezt a tendenciát, az autóbuszok sebességcsökkenése különösen nagymértékű volt az elmúlt egy évben, 5 százalékkal lassabban tudnak csak közlekedni a fővárosi utakon.

A különösen rossz helyzetben lévő kerületek az V., VI., és VII. kerületek, ahol a lakosság mindössze 7 százaléka él, de több mint egy ötöde dolgozik, így az utazási igény magas. A Nagykörúton az elmúlt 5 év alatt 40 százalékkal lassabban haladtak az autósok, 2003-ban már csak átlagosan 13km/órával, ami alacsonyabb mint a kerékpárosok sebessége.

A benzinköltségeket figyelembe véve a tanulmány szerint egy km/órás csökkenés 10-15 milliárd forinttal növeli a buszok, és gépkocsik utazási költségeit.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezzel szemben a fővárosban folyamatosan nő az autók száma, 2005-re már megközelítette a 600 ezret, miközben a lakosság 12 százalékkal csökkent. Így egyre kevesebb az igény a tömegközlekedésre is, az átlagosan megtett távolság 20 százalékkal kevesebb, mint 5 évvel korábban.

A budapesti közlekedés mára elérte azt a szintet, ami miatt már több nagyvárosban, mint London, vagy Stockholm, fizetőssé tették a belvárosi közlekedést. Ehhez viszont legalább a parkolási lehetőségeket, és az autóbusz-hálózatot fejleszteni kéne.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?