7 °C Budapest

"Pörög a biznisz" - új utakon a kocsilopás

Pénzcentrum
2007. augusztus 6. 08:45

A hazai lízingtársaságok cím-feketelistát állítottak fel maguk között, hajléktalanszállók, valamint olyan címek kerülnek rá, amelyekbe akár 30-40 magánszemélyt is bejelentettek, mivel egyre gyakrabban fordul elő, hogy hajléktalanok irataival vásárolnak gépkocsit - olvasható a Napi Gazdaságban.

A lízingcégek szerint egyre több bűnöző talál rá a lízingcsalási lehetőségre, ezt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai is alátámasztják. További gondot jelent, hogy nagy a látencia a csalásokkal kapcsolatosan, mivel úgy próbálják meg palástolni a bűncselekményt az elkövetők, hogy valótlan tartalmú feljelentést tesznek, amely szerint ismeretlen tettesek eltulajdonították a gépjárműveket.

Emiatt aztán a gond nem csak a lízingtársaságok vállát nyomja, ugyanis a "tulajdonosok" az ellopott jármű után még a lopáskár utáni kártérítést is bekasszírozzák. A csalók receptje szerint az is igen lényeges, hogy befizessék az első egy-két törlesztőrészletet, mivel így egyrészt a lízingtársaságot is "altatják", másrészt így más büntetési tétel vonatkozik rájuk. S ezzel nem is kockáztatnak sokat, ma is akad olyan biztosító, amely az első három hónapban avultatás nélkül, új értéken térít.

Azonban még így is 2-8 évig terjedő szabadságvesztést kockáztatnak az elkövetők. A lízingcsalás révén eltulajdonított kocsik egy része a hazai illegális bontókban végzi, más részük az átültetéses technika révén egy korábban műszakilag totálkárossá minősített jármű irataival fut tovább.

Egy másik lehetőség, amely a lízingtársaságok számára újabb problémát jelent, hogy a lízingelt autókkal szabadon el lehet hagyni az országot. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a tulajdonos akkor jelenti be a lopást, mikor az autó már átlépte a határt, netán az új tulajdonos is megvan már.

Az ORFK szerint sajnálatos módon a határon nem lehet fellépni az ilyen autók kivitele ellen. Sőt ma már nem csupán a keleti határokon keresztül zajlik a csempészés, hanem az EU-tagállamok felé is mennek az autók. Egy részük ott is kerül forgalomba, azonban nagyobb részüket az ottani kikötőkből behajózzák Afrika felé.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?