15 °C Budapest

"Pörög a biznisz" - új utakon a kocsilopás

Pénzcentrum
2007. augusztus 6. 08:45

A hazai lízingtársaságok cím-feketelistát állítottak fel maguk között, hajléktalanszállók, valamint olyan címek kerülnek rá, amelyekbe akár 30-40 magánszemélyt is bejelentettek, mivel egyre gyakrabban fordul elő, hogy hajléktalanok irataival vásárolnak gépkocsit - olvasható a Napi Gazdaságban.

A lízingcégek szerint egyre több bűnöző talál rá a lízingcsalási lehetőségre, ezt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai is alátámasztják. További gondot jelent, hogy nagy a látencia a csalásokkal kapcsolatosan, mivel úgy próbálják meg palástolni a bűncselekményt az elkövetők, hogy valótlan tartalmú feljelentést tesznek, amely szerint ismeretlen tettesek eltulajdonították a gépjárműveket.

Emiatt aztán a gond nem csak a lízingtársaságok vállát nyomja, ugyanis a "tulajdonosok" az ellopott jármű után még a lopáskár utáni kártérítést is bekasszírozzák. A csalók receptje szerint az is igen lényeges, hogy befizessék az első egy-két törlesztőrészletet, mivel így egyrészt a lízingtársaságot is "altatják", másrészt így más büntetési tétel vonatkozik rájuk. S ezzel nem is kockáztatnak sokat, ma is akad olyan biztosító, amely az első három hónapban avultatás nélkül, új értéken térít.

Azonban még így is 2-8 évig terjedő szabadságvesztést kockáztatnak az elkövetők. A lízingcsalás révén eltulajdonított kocsik egy része a hazai illegális bontókban végzi, más részük az átültetéses technika révén egy korábban műszakilag totálkárossá minősített jármű irataival fut tovább.

Egy másik lehetőség, amely a lízingtársaságok számára újabb problémát jelent, hogy a lízingelt autókkal szabadon el lehet hagyni az országot. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a tulajdonos akkor jelenti be a lopást, mikor az autó már átlépte a határt, netán az új tulajdonos is megvan már.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ORFK szerint sajnálatos módon a határon nem lehet fellépni az ilyen autók kivitele ellen. Sőt ma már nem csupán a keleti határokon keresztül zajlik a csempészés, hanem az EU-tagállamok felé is mennek az autók. Egy részük ott is kerül forgalomba, azonban nagyobb részüket az ottani kikötőkből behajózzák Afrika felé.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem