9 °C Budapest

"Pörög a biznisz" - új utakon a kocsilopás

Pénzcentrum
2007. augusztus 6. 08:45

A hazai lízingtársaságok cím-feketelistát állítottak fel maguk között, hajléktalanszállók, valamint olyan címek kerülnek rá, amelyekbe akár 30-40 magánszemélyt is bejelentettek, mivel egyre gyakrabban fordul elő, hogy hajléktalanok irataival vásárolnak gépkocsit - olvasható a Napi Gazdaságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A lízingcégek szerint egyre több bűnöző talál rá a lízingcsalási lehetőségre, ezt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai is alátámasztják. További gondot jelent, hogy nagy a látencia a csalásokkal kapcsolatosan, mivel úgy próbálják meg palástolni a bűncselekményt az elkövetők, hogy valótlan tartalmú feljelentést tesznek, amely szerint ismeretlen tettesek eltulajdonították a gépjárműveket.

Emiatt aztán a gond nem csak a lízingtársaságok vállát nyomja, ugyanis a "tulajdonosok" az ellopott jármű után még a lopáskár utáni kártérítést is bekasszírozzák. A csalók receptje szerint az is igen lényeges, hogy befizessék az első egy-két törlesztőrészletet, mivel így egyrészt a lízingtársaságot is "altatják", másrészt így más büntetési tétel vonatkozik rájuk. S ezzel nem is kockáztatnak sokat, ma is akad olyan biztosító, amely az első három hónapban avultatás nélkül, új értéken térít.

Azonban még így is 2-8 évig terjedő szabadságvesztést kockáztatnak az elkövetők. A lízingcsalás révén eltulajdonított kocsik egy része a hazai illegális bontókban végzi, más részük az átültetéses technika révén egy korábban műszakilag totálkárossá minősített jármű irataival fut tovább.

Egy másik lehetőség, amely a lízingtársaságok számára újabb problémát jelent, hogy a lízingelt autókkal szabadon el lehet hagyni az országot. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a tulajdonos akkor jelenti be a lopást, mikor az autó már átlépte a határt, netán az új tulajdonos is megvan már.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ORFK szerint sajnálatos módon a határon nem lehet fellépni az ilyen autók kivitele ellen. Sőt ma már nem csupán a keleti határokon keresztül zajlik a csempészés, hanem az EU-tagállamok felé is mennek az autók. Egy részük ott is kerül forgalomba, azonban nagyobb részüket az ottani kikötőkből behajózzák Afrika felé.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00