23 °C Budapest

Precedens értékű döntés - Nincs több kifogás a biztosítóknak

Pénzcentrum
2007. április 26. 08:30

Precedensértékű döntést hozott a Legfelsőbb Bíróság. Egy felülvizsgálati eljárás keretében leszögezte: a biztosító nem mondhatja azt az ellopott autó tulajdonosának, hogy a kárát csak a rendőrségi nyomozás befejezése után rendezi - írja a Népszabadság.

Jogerősen pert nyert a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az OTP Garancia Biztosító Zrt.-vel szemben egy "tisztességtelen szerződési feltételek megállapításáért" indított perben.

A Legfelsőbb Bíróság a biztosítási szerződésekben semmissé nyilvánította azt a pontot, amelyben a biztosító fenntartotta magának a jogot arra, hogy az új értékbiztosítással biztosított vagyontárgyak esetében csak akkor fizessen a káresemények után, ha a károsult valóban vásárolt a megsemmisült vagy ellopott érték helyett egy másikat. Amennyiben az ügyfél nem pótolta az ellopott vagy megsemmisült vagyontárgyat (nem vásárolt ugyanolyan új autót, mint amilyet elloptak tőle vagy teljesen kiégett), a biztosító csak a "káreset kori értéket" volt hajlandó megfizetni.

Tisztességtelen és semmis az a szerződési feltétel is, amely betörés, lopás, autólopás, rablás vagy tűzkár esetén a rendőrség nyomozást megszüntető határozatának bemutatásához vagy a bíróság jogerős határozatához köti a kárösszeg kifizetését.

A Legfelsőbb Bíróság leszögezte: az újérték-biztosítással rendelkező ügyfeleinek a biztosító nem írhatja elő a biztosított (majd ellopott, megrongált vagy megsemmisült) vagyontárgy pótlását. A biztosított azért köt ilyen biztosítást (például az autójára), és fizet más biztosítási formákhoz képest magasabb összegű díjat, hogy ha kár éri, a biztosítási összegből ugyanolyan új autót vásárolhasson magának. Az ilyen biztosítások esetében a biztosító - a Legfelsőbb Bíróság döntése szerint - csupán azt vizsgálhatja, hogy a káresemény megtörtént-e, azt viszont már nem, hogy ténylegesen mekkora kára keletkezett az ügyfélnek. Ha a káresemény megtörtént, a biztosítónak az új értéknek megfelelő összeget ki kell fizetnie, függetlenül attól, hogy a károsult pótolta-e a megsemmisült, illetve ellopott járművet, vagy sem. A biztosítási díjjal a biztosított szabadon rendelkezik, e jogát a biztosító nem korlátozhatja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Autólopás esetén szinte egyetlen biztosító sem fizet a rendőrségi nyomozás befejezése, vagy - ha elfogják a tetteseket - a jogerős határozat kihirdetése előtt. A Legfelsőbb Bíróság szerint ez a szerződési feltétel is ellentétes a jóhiszeműség és a tisztességesség követelményeivel, s mint ilyen, semmis. A biztosító ugyanis kizárólag olyan határozatok és dokumentumok bemutatására kötelezheti ügyfeleit, amelyek a biztosítási esemény bekövetkezésére és a kár nagyságára nézve tartalmaznak adatokat. Nem kötelezheti azonban az ügyfeleit a szerződés teljesítéséhez szükségtelen hatósági határozatok beszerzésére és bemutatására. A Legfelsőbb Bíróság szóban forgó döntése értelmében tehát a jövőben egy lopásra is biztosított autó tulajdonosának kártalanítását a biztosító nem halogathatja arra hivatkozva, hogy a rendőrség még nem zárta le a nyomozást. A biztosító fizetési kötelezettsége ugyanis a káresemény bekövetkezésével keletkezik, és független a nyomozás sikerétől vagy sikertelenségétől.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?