2 °C Budapest

A mézesheteknek vége: megbuktak a hibrid autók?

Pénzcentrum
2007. július 24. 14:00

A hibrid és dízel technológiák előnyének mibenlétéről már többször szóltunk bővebben. A szakemberek véleménye eltér a jelenleg alkalmazott technikák hatásosságával kapcsolatban, egy azonban biztos: a környezettudatosság növekedésével egyre inkább előtérbe kerül az üzemanyag-hatékonyság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az amerikai J.D. Power and Associates felmérése szerint azonban az üzemanyag-hatékonyság fogalma egyre kevésbé kapcsolódik össze a hibridekkel, melyekről a jelek szerint túl nagy álmokat dédelgettek a fogyasztók.

A tavalyi évben még a megkérdezettek 57 százaléka vette volna fontolóra, hogy a normál benzines autóját hibridre cserélje. Az idén ez az arány ötven százalékra csökkent. A hibridek a legnagyobb veszteséget a fiatalok körében érték el: a 16 és 25 év közöttiek 73 százaléka helyett 2007-ben már csak a válaszolók hatvan százaléka döntött volna a nagyobb vételi árat jelentő modellek mellet.

A felvállalhatónak ítélt plusz teher mértéke az elvárások párhuzamosan drasztikusan visszaesett: tavaly a több mint ötezer dolláros felárért 8,4 literes fogyasztást vártak el a vásárlók, míg az idén a sokkal reálisabb 14, 5 literes átlagos fogyasztásért már csak 2400 dollárt lennének hajlandóak adni.

A 100 kilométerre vonatkozó számok megdöbbentően magasak lehetnek a hazai helyzetet tekintve, ne felejtsük el azonban, hogy az amerikai autók esetében a normál fogyasztás húsz liter körül alakul.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hibridek visszaszorulásával azonban egyre inkább népszerűbbé válnak az újgyártású dízelautók, amelyek a hibridekéhez hasonló üzemanyag-hatékonyságot tudnak produkálni, azonban jóval alacsonyabb felárért.

A vásárlókat megkérdező felmérés mellett azonban a J.D. Power az idén is rangsorolta a hibridgyártókat kipufogó gáz kibocsátásuk alapján. 2007-ben a tavalyi eredményekhez képest hat helyet előrelépő Toyota áll a lista élén, amelyet a Volkswagen és a Honda követ.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59