A mézesheteknek vége: megbuktak a hibrid autók?

Pénzcentrum
2007. július 24. 14:00

A hibrid és dízel technológiák előnyének mibenlétéről már többször szóltunk bővebben. A szakemberek véleménye eltér a jelenleg alkalmazott technikák hatásosságával kapcsolatban, egy azonban biztos: a környezettudatosság növekedésével egyre inkább előtérbe kerül az üzemanyag-hatékonyság.

Az amerikai J.D. Power and Associates felmérése szerint azonban az üzemanyag-hatékonyság fogalma egyre kevésbé kapcsolódik össze a hibridekkel, melyekről a jelek szerint túl nagy álmokat dédelgettek a fogyasztók.

A tavalyi évben még a megkérdezettek 57 százaléka vette volna fontolóra, hogy a normál benzines autóját hibridre cserélje. Az idén ez az arány ötven százalékra csökkent. A hibridek a legnagyobb veszteséget a fiatalok körében érték el: a 16 és 25 év közöttiek 73 százaléka helyett 2007-ben már csak a válaszolók hatvan százaléka döntött volna a nagyobb vételi árat jelentő modellek mellet.

A felvállalhatónak ítélt plusz teher mértéke az elvárások párhuzamosan drasztikusan visszaesett: tavaly a több mint ötezer dolláros felárért 8,4 literes fogyasztást vártak el a vásárlók, míg az idén a sokkal reálisabb 14, 5 literes átlagos fogyasztásért már csak 2400 dollárt lennének hajlandóak adni.

A 100 kilométerre vonatkozó számok megdöbbentően magasak lehetnek a hazai helyzetet tekintve, ne felejtsük el azonban, hogy az amerikai autók esetében a normál fogyasztás húsz liter körül alakul.

A hibridek visszaszorulásával azonban egyre inkább népszerűbbé válnak az újgyártású dízelautók, amelyek a hibridekéhez hasonló üzemanyag-hatékonyságot tudnak produkálni, azonban jóval alacsonyabb felárért.

A vásárlókat megkérdező felmérés mellett azonban a J.D. Power az idén is rangsorolta a hibridgyártókat kipufogó gáz kibocsátásuk alapján. 2007-ben a tavalyi eredményekhez képest hat helyet előrelépő Toyota áll a lista élén, amelyet a Volkswagen és a Honda követ.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?