5 °C Budapest

Sírhatnak az autógyártók - sötét felhők gyülekeznek felettük

Pénzcentrum
2007. július 3. 14:00

A Moody's Investor Service legújabb jelentése az autóiparra vonatkozóan negatív kilátásokat tartalmaz, a piac szereplőivel kapcsolatosan ugyanis erős leminősítési nyomás érzékelhető.

A Moody's négy fő nyomvonalat azonosított, amelyek negatívan hathatnak a szegmens szereplőinek minősítésére. Ez egyrészt a folyamatosan alacsony szinten álló autótermelés, másrészt a lassú fejlődési mechanizmus az európán kívüli eredeti alkatrészgyártók (OEM) elterjedésében, ezen felül a folyamatosan fennálló árazási nyomás, valamint a magas versenykockázat.

A Moody's szerint 2008-ban is alacsony növekedésre számíthatnak az eredeti alkatrészgyártók. A kereskedelmi üzletfelek részéről az autók iránti kereslet várhatóan továbbra is magas szinten marad, ezzel szemben a magánszektor kereslete tovább erodálódik a rendelkezésre álló jövedelemszintben tapasztalt alacsony növekedés miatt.

Ezen kívül az európai gyártóknak problémát okozhatnak az OEM-ek részéről jelentkező jókora éves árcsökkentési kérések, amelyek az OEM-ek azon törekvéseiből fakadnak, hogy árengedmények révén növeljék vásárlóik keresletét.

A Moody's egyébként azzal számol, hogy a gyártók olyan intézkedéseket vezetnek be, melyek révén a földrajzi és vásárlói diverzifikáció emelkedni fog, kiváltképp az ázsiai OEM-ek irányában. Mindazonáltal ezen intézkedések rövid és középtávon jelentős mértékű tőkeberuházásokat indokolnak, s pozitív hatással ezek az egyes cégek minősítésére csak középtávon bírnak.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?