12 °C Budapest

Sírhatnak az autógyártók - sötét felhők gyülekeznek felettük

Pénzcentrum
2007. július 3. 14:00

A Moody's Investor Service legújabb jelentése az autóiparra vonatkozóan negatív kilátásokat tartalmaz, a piac szereplőivel kapcsolatosan ugyanis erős leminősítési nyomás érzékelhető.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Moody's négy fő nyomvonalat azonosított, amelyek negatívan hathatnak a szegmens szereplőinek minősítésére. Ez egyrészt a folyamatosan alacsony szinten álló autótermelés, másrészt a lassú fejlődési mechanizmus az európán kívüli eredeti alkatrészgyártók (OEM) elterjedésében, ezen felül a folyamatosan fennálló árazási nyomás, valamint a magas versenykockázat.

A Moody's szerint 2008-ban is alacsony növekedésre számíthatnak az eredeti alkatrészgyártók. A kereskedelmi üzletfelek részéről az autók iránti kereslet várhatóan továbbra is magas szinten marad, ezzel szemben a magánszektor kereslete tovább erodálódik a rendelkezésre álló jövedelemszintben tapasztalt alacsony növekedés miatt.

Ezen kívül az európai gyártóknak problémát okozhatnak az OEM-ek részéről jelentkező jókora éves árcsökkentési kérések, amelyek az OEM-ek azon törekvéseiből fakadnak, hogy árengedmények révén növeljék vásárlóik keresletét.

A Moody's egyébként azzal számol, hogy a gyártók olyan intézkedéseket vezetnek be, melyek révén a földrajzi és vásárlói diverzifikáció emelkedni fog, kiváltképp az ázsiai OEM-ek irányában. Mindazonáltal ezen intézkedések rövid és középtávon jelentős mértékű tőkeberuházásokat indokolnak, s pozitív hatással ezek az egyes cégek minősítésére csak középtávon bírnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?