5 °C Budapest

Újabb vesszőparipa az autógyártóktól: mit ér a biztos védelem?

Pénzcentrum
2007. július 2. 16:00

Egy újonnan megvett autó értékének és árának alakulásában mindenképpen rengeteg tényező közrejátszik, amelyet oldalakon keresztül sorolhatnánk és elemezhetnénk. A szinte megszámlálhatatlan különböző plusz szolgáltatás közül azonban kiemelhetünk két vesszőparipát, amelyet mostanság meglovagolnak az autógyártók.

Ez a két kiemelt tulajdonság az üzemanyag-hatékonyság, illetve a légzsákok száma, amely a luxusmodelleknek számító autókban akár a szinte lehetetlennek tűnő 10-es felső határt is elérheti. A légzsákok funkcionalitása és száma már csak azért is fontos tényező, mert sok esetben nem csupán egy eladásösztönző plusz szolgáltatásról van szó, fizetni kell azokért.

Ezért is fontos, hogy az autótulajdonosok tisztában legyenek a légzsákok jelentőségével, illetve azzal, hogy mennyi plusz védelmet adnak. A mennyiség ugyanis ebben az esetben sem minden, a légzsákok kialakítása, és egyéb tulajdonságai, mint például, hogy a megfelelő szenzorok beépítése mellett milyen mértékben képesek alkalmazkodni a helyzeti adottságokhoz, sokkal fontosabbak lehetnek.

A front légzsákok manapság már kötelező kellékei a gyárakból újonnan kiguruló személyautóknak, amelyek jelentősen csökkenthetik frontális ütközés esetén a komoly sérülés, illetve a halál bekövetkezésének kockázatát.

A mai légzsákok már nem hasonlíthatók a néhány évvel ezelőtt alkalmazottakhoz, amelyek akár önmagukban vezethettek az autóvezető halálához. A mai technológia már alkalmas arra, hogy a vezető pozícióját, illetve súlyát felmérve elérje, hogy a légzsák  lassabban nyíljon ki, illetve tovább maradjon felfújt állapotban.

Bár az oldal légzsákok egyelőre nem tartoznak a törvényben meghatározott alapfelszereltségbe, még egyetlen autó sem kapott az amerikai autószövetségtől kiváló minősítést a törésteszteken, amely nem rendelkezett oldal légzsákokkal.

A légzsákok száma azonban nem jelent feltétlenül jó mutatót a biztonság mértékére vonatkozóan, jól kialakított légzsákokkal és megfelelő karosszériával természetesen a nyolc légzsák is legalább olyan magasfokú védettséget tud nyújtani, mintha tíz darabot zsúfoltak volna be belőle egy autóba.

Ahogy a frontális ütközésnél csökkent a sérülés veszélye, egyre nagyobb hangsúly helyeződött a lábakat védő légzsákokra, amelyek hatékonyságát azonban mindeddig nem sikerült teljes mértékig bizonyítani.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?