21 °C Budapest

Óriási mérföldkő: tervben a virtuális emberek

Pénzcentrum
2007. április 16. 15:00

A kutatók még mindig keveset tudnak arról, mi is történik pontosan az emberi testtel, szervezetünkkel, mikor 60 kilométeres sebességgel egy fának ütközünk. A töréstesztek során bennünket helyettesíteni hivatott bábuk ugyan segíthetnek, de csupán nagy vonalakban tekinthetőek utánzatainknak, így minden részletre kiterjedő eredményeket sem remélhetünk tőlük.

Az emberi test ütközésre adott reakciójának jobb megértésének vágya arra ösztönözte a világ 9 legnagyobb autógyártóját (GM, Ford, Toyota, DaimlerChrysler, Honda, Nissan, Renault, Hyundai, PSA Peugeot Citroën), hogy összefogjanak, s vakmerő tervet dolgozzanak ki. Eszerint az eddig valaha is elkészített legrészletesebb számítógépes emberi modellt kívánják létrehozni.

A tavaly áprilisban alakult Global Human Body Models Konzorcium - amelyben a 9 gyártó mellett két alkatrészbeszállító (TRW, Takata) is részt vesz - szerint a modellek a jelenleginél 10-szer részletesebbek lesznek majd, sőt képesek lesznek azt is előrejelezni, hogy az emberi szervek, szövetek hogyan reagálnak az ütközés erejére.

A konzorcium tagjai összesen 18 millió dollárt áldoztak arra, hogy 2011-re elkészüljön az első hat modell, három-három különböző méretű férfi és nő. Az első kör után a tervek szerint több évet szánnak majd egész virtuális családok megtervezésére, gyermekektől nagyszülőkig, minden méretben.

A töréstesztek során először 1939-ben kezdték el az utasokra gyakorolt hatásokat vizsgálni, ehhez akkor még emberi holttesteket alkalmaztak. Ezek a tesztek vezettek többek között a biztonsági öv bevezetéséhez. Az első bábut 1949-ben az Alderson research Labs Sierra Engineering készítette el, s még nevet is kapott, ő volt Sierra Sam.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?