Már nem a Volvo a legbiztonságosabb autó! - Kié lett az arany?

Pénzcentrum
2006. január 9. 11:12

Évente több "legbiztonságosabb autók" listájával is találkozhatnak az Olvasók, azt azonban kevesen tudják, hogyan is állítják össze a szakértők a rangsort. Az Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) 2006-os modelleket tartalmazó listája kapcsán a módszertant is áttekintjük.

Évente több „legbiztonságosabb autók” listájával is találkozhatnak az Olvasók, azt azonban kevesen tudják, hogyan is állítják össze a szakértők a rangsort. Az Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) 2006-os modelleket tartalmazó listája kapcsán a módszertant is áttekintjük.

 

Az IIHS frontális, oldalirányú és hátsó ütközésre vonatkozó teszteket végez, melyek eredményeit „jó”, „elfogadható” , „ marginális” és „gyenge” kategóriába sorolja. (Ezzel szemben a National Highway Traffic Safety Administration frontális és oldalirányú tesztek mellett borulásos teszteket végez és 1-5 csillagig osztályoz.)

 

Az IIHS frontális tesztje esetén az autó 40 mph sebességgel ütközik az akadálynak, de csak az egyik oldalával, míg az NHTSA-nál 35 mph-val teljes szélességű frontális ütközést modelleznek.

 

Egyik tesztben sem szerepelnek a kis volumenben gyártott autók, így számos sport és luxus autó nincs ott a listákon.

 

Az IIHS arannyal jutalmazta azokat a modelleket, melyek minden ütközési tesztnél jó minősítést értek el. Az ezüsthöz jó frontális és oldalirányú eredmények, valamint elfogadható hátsó ütközésbírás kell.

 

A nagy autók kategóriájában csak a Ford Five Hundred és a Mercury Montego kapott aranyat, a közepeseknél a Saab 9-3 és a Subaru Legacy végzett az élen. A kicsik mezőnyében egyeduralkodó a Honda Civic.

 

Ezüsttel a Audi A6, az A4 és A3, a Chevy Malibu, a Volkswagen Jetta és a VW Passat gazdagodott. (A kis autók kategóriájában nem lett ezüstérem, mivel az oldalirányú törésteszt eredmények nem hoztak megfelelő eredményt.)

 

A legnagyobb meglepetés talán az, hogy a Volvo modelljei nem kerültek a legjobbak közé, mivel a jó frontális eredmények mellett csak „elfogadható” oldalirányú eredményt tudtak felmutatni.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?