Már nem a Volvo a legbiztonságosabb autó! - Kié lett az arany?

Pénzcentrum
2006. január 9. 11:12

Évente több "legbiztonságosabb autók" listájával is találkozhatnak az Olvasók, azt azonban kevesen tudják, hogyan is állítják össze a szakértők a rangsort. Az Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) 2006-os modelleket tartalmazó listája kapcsán a módszertant is áttekintjük.

Évente több „legbiztonságosabb autók” listájával is találkozhatnak az Olvasók, azt azonban kevesen tudják, hogyan is állítják össze a szakértők a rangsort. Az Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) 2006-os modelleket tartalmazó listája kapcsán a módszertant is áttekintjük.

 

Az IIHS frontális, oldalirányú és hátsó ütközésre vonatkozó teszteket végez, melyek eredményeit „jó”, „elfogadható” , „ marginális” és „gyenge” kategóriába sorolja. (Ezzel szemben a National Highway Traffic Safety Administration frontális és oldalirányú tesztek mellett borulásos teszteket végez és 1-5 csillagig osztályoz.)

 

Az IIHS frontális tesztje esetén az autó 40 mph sebességgel ütközik az akadálynak, de csak az egyik oldalával, míg az NHTSA-nál 35 mph-val teljes szélességű frontális ütközést modelleznek.

 

Egyik tesztben sem szerepelnek a kis volumenben gyártott autók, így számos sport és luxus autó nincs ott a listákon.

 

Az IIHS arannyal jutalmazta azokat a modelleket, melyek minden ütközési tesztnél jó minősítést értek el. Az ezüsthöz jó frontális és oldalirányú eredmények, valamint elfogadható hátsó ütközésbírás kell.

 

A nagy autók kategóriájában csak a Ford Five Hundred és a Mercury Montego kapott aranyat, a közepeseknél a Saab 9-3 és a Subaru Legacy végzett az élen. A kicsik mezőnyében egyeduralkodó a Honda Civic.

 

Ezüsttel a Audi A6, az A4 és A3, a Chevy Malibu, a Volkswagen Jetta és a VW Passat gazdagodott. (A kis autók kategóriájában nem lett ezüstérem, mivel az oldalirányú törésteszt eredmények nem hoztak megfelelő eredményt.)

 

A legnagyobb meglepetés talán az, hogy a Volvo modelljei nem kerültek a legjobbak közé, mivel a jó frontális eredmények mellett csak „elfogadható” oldalirányú eredményt tudtak felmutatni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20