4 °C Budapest

Csúszik a rendszer, de fizetni kell

Pénzcentrum
2007. február 23. 09:00

Az ára elérheti a 60-80 milliárd forintot, ezért ismét csúszik az elektronikus útdíjszedő rendszer kiépítése. A teherautóknak 2009-től már a megtett út alapján számláznak - kilométerenként 30-45 forintot - írja a Népszabadság.

Az államnak több mint 50 milliárd forintot kell majd költenie az építésre és a rendszer ötéves üzemeltetésére - ennyi pénz kiutalásáról viszont a kormány egyedül már nem dönthet. Az újabb halasztás azon - elvben - nem változtat, hogy a sorompók és fizetőbódék nélküli automatikus rendszernek 2009 januárjára működnie kell.

Az ED tenderét a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) leghamarabb áprilisban írhatja ki. A nemzetközi közbeszerzési eljárás részletes feltételeit csak akkor véglegesítik, ha a honatyák márciusban jóváhagyják a beruházás tervét. Annyit azonban már most tudni lehet: az eredetileg az elektronikus autópályadíj-szedésre kidolgozott nyolc tervváltozatból az elmúlt hetekben lezajlott tárcaközi egyeztetéseken csak egy, a legdrágább és egyben legnagyobb haszonnal kecsegtető maradt állva. Ennek alapján az elektronikus díjszedést 2009 januárjában, tehát már az induláskor alkalmaznák az autópályákon kívül is.

Az aktuális elképzelések szerint legalábbis az "úthasználattal arányos díjfizetésnek" a korábban beharangozott 885 kilométernyi autópálya mellett működnie kell a hazánkon áthaladó európai tranzitútvonalakhoz tartozó 2300 kilométernyi főúton is. Vagyis valamennyi, a térképeken egy számjeggyel jelölt úton és a két számjegyűek többségén.

Eldőlt az is, hogy az ED 2009 januárjára tervezett bekapcsolása után nemcsak a legnagyobb kamionok, hanem valamennyi 3,5 tonnánál nagyobb gépjármű ebben a rendszerben fizeti majd az úthasználati díjait. Méghozzá az első évben kilométerenként várhatóan 30-45 forint közötti összeget. Kibúvó pedig nem lesz: a hírek szerint ugyanis az új magyar díjrendszerben csak elektronikusan lehet majd fizetni. Legalábbis a gazdasági tárcánál ma ezt tartanák kívánatosnak.

A személygépkocsi-tulajdonosoknak egyelőre nem kell aggódniuk. A legkisebb jármű-kategóriában előreláthatólag 2013-ig nem váltják le a matricás rendszert. Ha viszont az új rendszer őket is eléri, akkor minden nyolcvan kilométernél hosszabb út többe kerül majd, mint most - persze a mai számítások szerint.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?