13 °C Budapest

Csúszik a rendszer, de fizetni kell

Pénzcentrum
2007. február 23. 09:00

Az ára elérheti a 60-80 milliárd forintot, ezért ismét csúszik az elektronikus útdíjszedő rendszer kiépítése. A teherautóknak 2009-től már a megtett út alapján számláznak - kilométerenként 30-45 forintot - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az államnak több mint 50 milliárd forintot kell majd költenie az építésre és a rendszer ötéves üzemeltetésére - ennyi pénz kiutalásáról viszont a kormány egyedül már nem dönthet. Az újabb halasztás azon - elvben - nem változtat, hogy a sorompók és fizetőbódék nélküli automatikus rendszernek 2009 januárjára működnie kell.

Az ED tenderét a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) leghamarabb áprilisban írhatja ki. A nemzetközi közbeszerzési eljárás részletes feltételeit csak akkor véglegesítik, ha a honatyák márciusban jóváhagyják a beruházás tervét. Annyit azonban már most tudni lehet: az eredetileg az elektronikus autópályadíj-szedésre kidolgozott nyolc tervváltozatból az elmúlt hetekben lezajlott tárcaközi egyeztetéseken csak egy, a legdrágább és egyben legnagyobb haszonnal kecsegtető maradt állva. Ennek alapján az elektronikus díjszedést 2009 januárjában, tehát már az induláskor alkalmaznák az autópályákon kívül is.

Az aktuális elképzelések szerint legalábbis az "úthasználattal arányos díjfizetésnek" a korábban beharangozott 885 kilométernyi autópálya mellett működnie kell a hazánkon áthaladó európai tranzitútvonalakhoz tartozó 2300 kilométernyi főúton is. Vagyis valamennyi, a térképeken egy számjeggyel jelölt úton és a két számjegyűek többségén.

Eldőlt az is, hogy az ED 2009 januárjára tervezett bekapcsolása után nemcsak a legnagyobb kamionok, hanem valamennyi 3,5 tonnánál nagyobb gépjármű ebben a rendszerben fizeti majd az úthasználati díjait. Méghozzá az első évben kilométerenként várhatóan 30-45 forint közötti összeget. Kibúvó pedig nem lesz: a hírek szerint ugyanis az új magyar díjrendszerben csak elektronikusan lehet majd fizetni. Legalábbis a gazdasági tárcánál ma ezt tartanák kívánatosnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A személygépkocsi-tulajdonosoknak egyelőre nem kell aggódniuk. A legkisebb jármű-kategóriában előreláthatólag 2013-ig nem váltják le a matricás rendszert. Ha viszont az új rendszer őket is eléri, akkor minden nyolcvan kilométernél hosszabb út többe kerül majd, mint most - persze a mai számítások szerint.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?