13 °C Budapest

Robotparkoló, intelligens garázs - ez már valóság!

Pénzcentrum
2007. január 30. 16:00

Valószínűleg sokan vannak azok, akiknek hidegrázást okoz már csak a parkolás gondolata is. A parkolóházak szintjei közti szédítő keringést, a megfelelő hely keresését, a kerekek nyikorgását eztán mellőzhetjük.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Februárban nyitja meg kapuit New Yorkban a város első robotvezérlésű parkolója. A technológia azonban már nem ismeretlen a tengerentúlon, ugyanakkor az Egyesült Államok másik nyilvános automata parkolója nem mutat bíztató képet, ott ugyanis történt néhány malőr.

Mindazonáltal a most nyíló parkolóház fejlesztői bizakodóak, és elégedettek a technológiával. Számításaik szerint ezzel a módszerrel 67 autó férhet el egy átlagos lakóházi pincegarázsban, ahová hagyományos módszerrel mindössze 24 kocsit lehetne bezsúfolni.

Mielőtt az élénk képzeletűek gyalogoló robotokat álmodnának a parkolóházak bejáratához, ki kell hogy ábrándítsuk őket, a technológia nem így működik. A garázs önmaga intézi a parkolást. Az autóval csak a rámpára kell hajtani, kiszállni, s onnantól kezdve már nincs gondunk. A rámpa úgy működik, mint egy hagyományos lift, azonban képes oldalirányú mozgásra is. A rendszert egy számítógép-vezérelt készülék igazgatja.

A garázs működéséhez nincs szükség emberi beavatkozásra, azonban a helyszínen mindig jelen lesz valaki, aki elkéri a pénzt, illetve elmagyarázza a parkoló működését az érdeklődőknek.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Amerika másik automatizált parkolóháza viszont némi kétségre adhat okot. A 2002-ben épült létesítmény 314 autó befogadására alkalmas, s csak havi helybérlés lehetséges. A garázsban 2004-ben történt baleset során egy Cadillac Deville zuhant hat emeletnyit, a következő évben pedig egy Jeep négy emeletnyit. Tavaly év elején egy technikai probléma miatt 26 órán át nem juthattak hozzá tulajdonosaik autóikhoz.

A new york-i garázs tulajdonosa szerint náluk teljességel elképzelhetetlen, hogy ilyen előforduljon, mivel az anyacég európai tapasztalatai alapján elég érzékelővel látták el a rendszert ahhoz, hogy semmilyen fennakadás ne lehessen.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?