4 °C Budapest

Robotparkoló, intelligens garázs - ez már valóság!

Pénzcentrum
2007. január 30. 16:00

Valószínűleg sokan vannak azok, akiknek hidegrázást okoz már csak a parkolás gondolata is. A parkolóházak szintjei közti szédítő keringést, a megfelelő hely keresését, a kerekek nyikorgását eztán mellőzhetjük.

Februárban nyitja meg kapuit New Yorkban a város első robotvezérlésű parkolója. A technológia azonban már nem ismeretlen a tengerentúlon, ugyanakkor az Egyesült Államok másik nyilvános automata parkolója nem mutat bíztató képet, ott ugyanis történt néhány malőr.

Mindazonáltal a most nyíló parkolóház fejlesztői bizakodóak, és elégedettek a technológiával. Számításaik szerint ezzel a módszerrel 67 autó férhet el egy átlagos lakóházi pincegarázsban, ahová hagyományos módszerrel mindössze 24 kocsit lehetne bezsúfolni.

Mielőtt az élénk képzeletűek gyalogoló robotokat álmodnának a parkolóházak bejáratához, ki kell hogy ábrándítsuk őket, a technológia nem így működik. A garázs önmaga intézi a parkolást. Az autóval csak a rámpára kell hajtani, kiszállni, s onnantól kezdve már nincs gondunk. A rámpa úgy működik, mint egy hagyományos lift, azonban képes oldalirányú mozgásra is. A rendszert egy számítógép-vezérelt készülék igazgatja.

A garázs működéséhez nincs szükség emberi beavatkozásra, azonban a helyszínen mindig jelen lesz valaki, aki elkéri a pénzt, illetve elmagyarázza a parkoló működését az érdeklődőknek.

Amerika másik automatizált parkolóháza viszont némi kétségre adhat okot. A 2002-ben épült létesítmény 314 autó befogadására alkalmas, s csak havi helybérlés lehetséges. A garázsban 2004-ben történt baleset során egy Cadillac Deville zuhant hat emeletnyit, a következő évben pedig egy Jeep négy emeletnyit. Tavaly év elején egy technikai probléma miatt 26 órán át nem juthattak hozzá tulajdonosaik autóikhoz.

A new york-i garázs tulajdonosa szerint náluk teljességel elképzelhetetlen, hogy ilyen előforduljon, mivel az anyacég európai tapasztalatai alapján elég érzékelővel látták el a rendszert ahhoz, hogy semmilyen fennakadás ne lehessen.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?