Autópálya bliccelők- bezárulnak a kiskapuk

Pénzcentrum
2006. november 29. 09:38

Az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálatához rengeteg levél érkezik, melyek tartalmi elemzése azt mutatja, hogy a matrica nélküli úthasználók nagy számban kérnek méltányosságot olyan okokra hivatkozva, amelyeket a rendelet értelmében nem lehet figyelembe venni. Az ÁAK Zrt. honlapján megtalálható a vonatkozó jogi szabályozás a www.autopalya.hu / Információk / Törvénytár menüpont alatt.

Az ÁAK Zrt. munkatársai havonta számos pótdíjfizetéssel kapcsolatos kérelmet és panaszos ügyet kezelnek, melyek közel fele a bírság elengedése érdekében megfogalmazott méltányossági kérelem illetve kifogás. Az elmúlt időszakban a levelek feldolgozásának és kiértékelésének tapasztalata azt mutatja, hogy a kérelmezők, panaszosok általában nem ismerik a pótdíjfizetésre vonatkozó jogszabályi környezetet, így azzal sincsenek tisztában, hogy mely esetekben és milyen körülmények között részesülhetnek kedvező, mondhatni méltányos elbírálásban. Az ügyek feldolgozásánál használt döntési mechanizmus, illetve a jogi szabályozás néhány alapvető elemének ismertetése sok esetben elejét veheti a későbbi hosszadalmas, felesleges és költséges levelezésnek.

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy az ÁAK Zrt. nem hatóság. Ennek következtében az érvényben lévő útdíjrendelettől az ÁAK Zrt. nem térhet el, és mérlegelésre sincsen lehetősége. Ezért:

• kizárólag kötött áron értékesítheti a matricákat,
• nem változtathatja meg a díjas és díjmentes autópályaszakaszok arányát,
• nem bírálhatja felül a jogosulatlan úthasználatért fizetendő pótdíj összegét, mely a késlekedés mértékétől függően idősávosan és a határidők figyelembe vételével növekszik,
• az ügyek vizsgálatánál nem veheti figyelembe, hogy az illető autós hány alkalommal közlekedett matricával illetve matrica nélkül az autópályákon,
• nem mérlegelheti, hogy az illető szándékosan vagy véletlenül hajtott az autópályára, és hogy mekkora távolságot tett meg a díjas úton.

Abban az esetben, ha valaki a matrica megvásárlása nélkül utazott a díjköteles autópályaszakaszokon, fizetés nélkül vett igénybe egy szolgáltatást, akkor azt a GKM útdíjrendeletében (110/2005. (XII. 23.) rendelet) foglaltaknak megfelelően szankcionálni kell, ennek eszköze pedig a pótdíj. Méltányosságra a rendelet sajnos nem ad lehetőséget, ezért a korábban felsorolt szempontok alapján - a szabálytalan autópálya-használat körülményeitől függetlenül - a matrica nélküli pályahasználatért pótdíjat kell fizetni. A legtöbb esetben tehát nincs hivatkozási alap a pótdíj elengedésére, és teljesen feleslegesen ragad tollat a pótdíjfizetésre kötelezett autós.

A panaszos ügyek egyik állandó és időről időre visszatérő témája a lejárt matricák kérdése. Fontos tudnivaló, hogy a megvásárolt matricák átalánydíjszerűen, adott időszakra biztosítanak úthasználati jogot. Az érvényesség ideje a matrica típusától függően a vásárlástól, azaz az érvényesítés kezdőnapjától számított bizonyos számú napig terjed (a 4 napos matrica esetében ez a vásárlás napja plusz további 3 nap). Fontos kiemelni, hogy az érvényesség valamennyi matrica esetében a lejárat napjának 24. órájáig terjed, tehát az érvényességi időt nem órában vagy egyéb időarányosítási módszerrel kell számítani. Amennyiben valakinek lejárt a matricája, vagy - elővásárlás esetén - még nem volt érvényes, akkor pótdíjat kell fizetnie.

Igen gyakoriak a kategóriatévesztésekre visszavezethető esetek is. Az útdíjrendelet alapján különbözeti pótdíjat kell fizetni minden olyan esetben, amikor eltérő kategóriába tartozó gépjárműre vásárolnak matricát, és itt sincs helye a méltányossági mérlegelésnek.

Jellemzően az útfelújítások, a nyári szabadságolások és a nagyobb ünnepek környékén nő meg az eltévedt autósok száma. Azok, akik ritkábban vezetnek, vagy elavult térképet használnak gyakran "tévednek fel" matrica nélkül az autópályákra. Az eltévedt autósok csak abban az esetben mentesülnek a pótdíjfizetés alól, ha őket igazolhatóan valamely közlekedési hatóság kényszerből terelte a díjas autópályára (pl. a rendőrség egy nagyobb baleset kapcsán). Ezt az adott közlekedési hatóság által kiadott igazolás bizonyítja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sok panaszos eset keletkezik a rendszámelírásokkal kapcsolatban. Ezek alapvetően a matricavásárlásakor kapott igazolószelvény ellenőrzésének elmaradásából erednek. Két karakter eltérésig az autós mentesülhet a pótdíj fizetése alól, ha 1000 Ft adminisztrációs költség megfizetése ellenében utólagosan korrigálja a hibát a Társaság valamely ügyfélszolgálatán. Ez akkor lehetséges, ha az ellenőrzőszelvény vagy a bizonylat bemutatásával igazolni tudja a vélt elírás tényét.

A megfelelő módon át nem íratott matricák problémája szintén nagy esetszámot generál. Abban az esetben, ha a matricatulajdonosnak bármely okból megváltozik a rendszáma (pl. adás-vétel, rendszámcsere alkalmával), és érvényes matricáját nem íratja át időben az új rendszámra, pótdíjfizetési felszólítást fog kapni. Ez alól is csak abban az esetben mentesülhet, ha a Társaság egyik ügyfélszolgálatán utólag helyrehozza hibáját, mely szintén 1000 forintos adminisztrációs költséggel jár. (Adás-vételnél az illetékes hatóságnak is be kell jelenteni a változást.)

Az ÁAK Zrt. pótdíjakból származó bevétele 2005-ben több mint 1,5 Mrd forint volt. A Társaság 2006 ban eddig mintegy 1,27 Mrd forintot szedett be az Útpénztár javára az autósoktól pótdíjak formájában.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a szakértői vélemények szerint az ÁAK Zrt. által alkalmazott ellenőrzési módszerek szinte lehetetlenné teszik, hogy a matricával nem rendelkező autósok retorzió nélkül használják a magyar autópályákat. Annak ellenére, hogy a kiküldött pótdíjfelszólítások száma emelkedő tendenciát mutat, a panaszos levelek és méltányossági kérelmek aránya folyamatosan csökken.

A Társaság felhívja a figyelmet az idevonatkozó jogszabályi előírásra, mely szerint a díjköteles autópályaszakaszokat csak érvényes matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni. Fontos tudnivaló továbbá, hogy a matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az sms-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete) hitelességét, ezért érdemes ezeket alaposan ellenőrizni. Az autópálya-kezelő és az autósok közös érdeke, hogy díjfizetési kötelezettségének mindenki eleget tegyen, mert csak így biztosítható a folyamatosan javuló szolgáltatási színvonal a magyar autópályákon.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 26. szerda
János, Pál
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem