Autósok figyelem: egy újabb tartozék vált kötelezővé

Pénzcentrum
2006. szeptember 14. 16:00

Az amerikai kormány szerint az elektronikus menetstabilizáló rendszer lehet a legnagyobb áttörés az autós biztonság területén a biztonsági öv megjelenése óta, az új találmány kötelező bevezetésére már csütörtökön be is nyújtotta javaslatát a NHTSA.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az amerikai kormány szerint az elektronikus menetstabilizáló rendszer lehet a legnagyobb áttörés az autós biztonság területén a biztonsági öv megjelenése óta, a találmány kötelező bevezetésére már csütörtökön be is nyújtotta javaslatát a NHTSA.

A rendszer legnagyobb érdemének azt tartják, hogy a vezetőnek nem kell beleavatkoznia a működésébe, sem reagálnia a veszélyes helyzetekben, bár egyes kutatók szerint ez az előny egyben hátrány is, hiszen a rendszer nem tud minden helyzetre optimális megoldást nyújtani, de a védelem érzésre elaltathatja a vezető éberségét.

Az elektronikus menetstabilizáló bevezetését azonban nem csupán az amerikai kormány tervezi, a Ford Motor 2009-ben, míg a General Motors 2010-ben már minden újonnan gyártott termékéhez alapfelszerelésként adná az ESC-t, amely az elemzők véleménye szerint akár 10.000 ember életét is megmentheti évente. Körülbelül ennyien halnak meg a gépjármű felborulása miatt, ez óriási arány ahhoz képest, hogy a balesetek csupán 3 százalékában fordul ilyen esemény elő.

Az amerikai fogyasztóvédelmi szervezet egyik vezetője szerint azonban nem lehet ennyire egyértelműen megítélni a találmány hatékonyságát, hiszen a légzsák fejlesztési időszakában attól is ilyen jelentős eredményeket vártak, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és az előre megjósolt 9.000 helyett éves átlagban csupán 2.300 fő köszönheti az autójába szerelt légzsákoknak életét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?