5 °C Budapest

Sokkoló káresetek, milliós kifizetések

Pénzcentrum
2006. szeptember 22. 12:00

Olyanról már mindenki hallott, hogy különböző okokra hivatkozva nem fizet a biztosító. Azonban olyan esetekről ritkán hallani, hogy egy-egy nagyobb összeget is kézhez kapott a károsult. Most összegyűjtöttünk néhány hazai érdekes esetet, melyeknél bizony szép pénzek cseréltek gazdát. Vágjunk is bele!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ebből a szempontból is az egyik legérdekesebb területet a gépkocsi károk jelentik. Igaz, ez a csalók egyik legkedveltebb területe, amelyen megpróbálnak minél nagyobbat kaszálni. Most azonban megtörtént, valós eseteket tárunk a nyilvánosság elé.

Casco biztosítások esetében a kifizetések nagysága a felmerülő vagyoni károk függvényében kerül megállapításra, a szerződésben foglalt önrész és a - szintén szerződésben foglalt - évfordulóig esedékes biztosítási díj levonása után.

Kötelező Gépjármű Felelősség biztosításra alapesetben az okozott anyagi kár mértékéig teljesít a biztosító kifizetést. Azok az esetek szoktak nagy összegű kifizetéssel végződni, amikor a károsult nem csak a közvetlen javítási költségeit, hanem valós bevételkiesését és a folyamatos munkavégzéshez igazolt szükséges költségeit is érvényesíti. Egy hosszú per után egy temetkezési vállalkozónak 8,2 millió forintot fizetett ki az AEGON Magyarország, mert a társaság ügyfele által okozott baleset nyomán a vállalkozó totálkárossá vált járművének pótlása mellett speciális halottszállító jármű bérlésére kényszerült.

Az AEGON Magyarország az elmúlt egy évben kevés olyan esetet regisztrált, amikor a kár értéke meghaladta az 5 millió forintot. Fizettek 4,5 millió forintot balesetes Volvo S80-as helyreállításáért, 3,7 millió forintot egy néhány hónaposan ellopott Toyota Corolláért, több mint 3 millió forintot fiatalon ellopott Citroen Xsara Picassoért, vagy Honda Civicért, de ezeknél nagyobb károkért hosszabban kell visszanyúlni a múltba.

Kirívóan nagy összegeket akkor kfizetnek, amikor személyi sérülés történik. Amennyiben egy ügyfél olyan balesetet okoz, amelynek nyomán valaki keresőképtelen állapotba kerül, életkilátásai romlanak, vagy egyéb tartós kárt szenved, gyakran kerül sor tartós ápolási díj megítélésére, az egészségügyi költségek fedezésére és nem vagyoni kártérítésre. Egy német károsult részére egy tragikus balatoni autóbaleset nyomán több mint 350 millió forintot fizetett ki az AEGON Magyarország.

Casco biztosítások esetében a legnagyobb kárkifizetések a magas járműértékből kifolyólag a teherautóknál és vontatóknál találhatóak. Ezen kategória javítási kártérítései is átlagosan magasabbak mint a személygépjárművek lopás és totálkáros pótlási költségei.

A Groupama feketelistáján is az első 3 helyen vontató szerepel.

A felelősségbiztosítási károk magasabbak, mint a cascós kifizetések - annak ellenére, hogy a kgfb díj töredéke a cascós díjnak (Európa nyugati felén mások az arányok).

A kárkifizetések nagyságában a balesetből kifolyólag bekövetkezett maradandó egészségkárosodás az éllovas.

A kárpótlások érdekessége, hogy a 10 legmagasabb között baleseti halál nem található. Budapesten elszenvedett baleset is csak egy. A Groupama Biztosító veszélyközösségében a legsúlyosabb maradandó személyi sérüléseket a jármű utasai és gyalogosok szenvedik el, de motorosok is gyakran áldozatai balesetnek.

Érdekes, hogy a toplistán leggyakrabban megyeszékhelyen és környékén történő balesetek szerepelnek, és sajnos gyakoriak a családi balesetek.

A Groupama listáját egy Ferrari kötelezős kárrendezése vezeti, de ez nagyon ritka eset.


A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?