Nincs mese, a biztosítóknak is kötni kell

Pénzcentrum
2006. augusztus 22. 11:00

Az egészségügyi reform kapcsán sokakban felmerült a kérdés, hogy a nagyobb kockázati faktorokuk miatt (öregedés, betegség) lesz-e olyan biztosító, amely hajlandó velük szerződést kötni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az egészségügyi reform kapcsán sokakban felmerült a kérdés, hogy a nagyobb kockázati faktorokuk miatt (öregedés, betegség) lesz-e olyan biztosító, amely hajlandó velük szerződést kötni. A jogi környezet ezt a problémát már a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás esetében megoldotta, úgy, hogy a bitosítás megkötését mindkét fél számára kötelezővé tette. Tehát a biztosító hiába szeretné elkerülni a nagyobb kockázatú ügyfeleket, nem válogathat.

Az autótulajdonos, kampányidőszakban, a hazai biztosítók ajánlatait végigböngészve választhatja ki a neki legmegfelelőbbet, majd ajánlatot tesz a társaságnak, akinek a szerződést meg kell kötnie. Természetesen ebből az következik, hogy egy cég ügyfélportfoliójába magasabb kockázatú szerződések is mejelennek. A biztosítók ez ellen kétféle taktikát alkalmazhatnak. Az egyik ha a biztosítási időszak végén, a társaság és az ügyfél szabályosan, december harmincegyedikével szerződést bontanak. Ekkor a biztosítottnak egy évre mindeképpen más biztosítót kell keresnie, de ha ez az év letelik, nyugodtan visszatérhet előző biztosítójához. A másik megoldás, melyet a társaságok igen szívesen alkalmaznak, az az, hogy plusz szolgáltatásokat tesznek a szerződés mögé és ezzel egy magasabb szintre pozícionálják a terméket, ezáltal egy stabilabb és kockázatmentesebb ügyfélportfolio építhető.

A kiemelten kockázatos ügyfelek biztosításának problémáját az európai uniós tagállamok a hazaitól eltérően oldják meg; egyes országokban ezeket az ügyfeleket minden évben más biztosító vállalja. De előfordul az is, hogy külön intézményt létesítenek, amely természetesen a magasabb díjak ellenében foglalkozik a kiemelten kockázatos ügyfelekkel. Megoldásként még szóba jöhetne, akkár itthon is, hogy több biztosító együtt vállalja fel egy-egy ügyfél kockázatát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?