7 °C Budapest

Készül az új kórházlista

Pénzcentrum
2006. május 24. 14:00

Két-három héten belül újabb, a kórházakban folyó munka minőségéről szóló elemzés kerül fel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapjára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Két-három héten belül újabb, a kórházakban folyó munka minőségéről szóló elemzés kerül fel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapjára - írja a Magyar Hírlap.

Az, hogy milyen arányban boncolják fel egy-egy kórházban az ott elhunytakat, éppúgy minőségi indikátor, mint például a császármetszések vagy a rehabilitációs osztályokon, illetve infarktusban meghaltak aránya. Eddig ez utóbbi három mutatószám került fel az OEP honlapjára.

A szakma meglehetősen ellenségesen fogadta a tavaly márciusban indult programot, mondván, a számok sokszor nem a valós helyzetet tükrözik. Pedig egyelőre anonimak a listák, csak kódokkal jelölik a kórházakat, így a nyilvánosság nem tudja meg, hogy például melyik rehabilitációs osztályon jóval magasabb a halálozás az elfogadott ötszázalékosnál.

A most publikálás előtt álló, boncolásról szóló adatokban is lesz néhány megdöbbentő elem. Nagyon eltérő arányban boncolnak az egyes intézmények, ennek hátterében az is állhat, hogy nincs elegendő patológus. Több városi kórházról kiderült: jóformán egyáltalán nem végeznek boncolást. Pedig az elhunyt betegek feltárása az egyik legjobb eljárás az orvosi munka ellenőrzésére: kiderül, helyes volt-e a felállított diagnózis, jó terápiát alkalmaztak-e.

Politikusok szerint az OEP-et valódi biztosítóvá kell tenni: legyen szolgáltatásvásárló, amely a minőség és a költséghatékonyság alapján dönt arról, hol finanszírozza a kezeléseket. Márpedig ezt úgy nem lehet megvalósítani, ha továbbra sem lát érdemben bele senki, mi folyik a kórházak falai között.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?