Hiába van biztosításod, akkor is TE fizetsz!

Pénzcentrum
2006. június 13. 11:00

A PSZÁF felfüggesztette a MÁV Biztosító egyesület tevékenységét. Ez ráirányította a figyelmet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piac kérdéseire.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A PSZÁF a MÁV Biztosító egyesület tevékenységét. Ez ráirányította a figyelmet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piac kérdéseire - írja a Napi Gazdaság.

Az elmúlt év végi KGFB kampányban felduzzadt szerződés állomány által okozott károkat az egyesület csak nagyon lassan tudja rendezni, emiatt a szervizek általában csak akkor vállalják el a jármű javítását, ha az ügyfél maga fizeti ki a javítási költségeket és maga járja ki a neki járó összeg kifizetését a kárt okozó gépjárművet biztosító egyesülettől.

A szervizek általános véleménye, hogy az ügyintézés során egyszer-kétszer előfordulhat ugyan valamilyen adminisztrációs hiba, ám ha a biztosító vagy a biztosító egyesület rövid időn belül többször is egy hónapig adós marad a javítás költségeinek rendezésével, hamar indexen találja magát. Ennek a levét viszont nem az adott biztosító vagy va vele szerződő károkozó issza meg, hanem a vétlen áldozat, hiszen a javítás költségeit neki kell kifizetni, aztán pedig futhat a pénze után.

A biztosítók közül a nagyobb állománnyal rendelkezők saját maguk szerződnek márkaszerviz hálózattal. A szerviz jogot kap saját kárfelmérésre, amelyet csak esetenként kontrollál a biztosító partner. A többiek viszont független kárszakértőket alkalmaznak a kár feltárására. Ebben az esetben a kárfelvétel, a javítás, illetve annak elszámolása elválik egymástól, ez pedig néhány napos várakozást jelenthet.

Számos esetben azonban, a biztosító amiatt nem tud lépni, mert nem érkezett meg hozzá minden papír. Miután majdnem autó finanszírozott, ahhoz, hogy a biztosító kiadja az engedélyt a javításra, szüksége van a lízingszerződés alapján a gépjármű tulajdonosának számító lízingcég hozzájárulására. Ez pedig nem megy mindig gördülékenyen, így a tulajdonos várhat míg előrelépés történik az ügyében és sok esetben kénytelen készpénzzel rendezni a javítási költségeket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?