7 °C Budapest

Néhány trükk és milliókra rúghat a táppénz

Pénzcentrum
2006. április 12. 12:00

Nem találtak szabálytalanságot az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellenőrei háromszáz, kirívóan magas összegű táppénzkifizetés vizsgálata során. Mivel a táppénzes állományban lévők a jövedelmük után befizették a négyszázalékos járulékot, jogosan vették föl a naponta 236 ezer forintnál nagyobb táppénzt. Volt, aki 1,5 milliónál magasabb összeget kapott keresőképtelensége idejére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Nem találtak szabálytalanságot az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellenőrei háromszáz, kirívóan magas összegű táppénzkifizetés vizsgálata során. Mivel a táppénzes állományban lévők a jövedelmük után befizették a négyszázalékos járulékot, jogosan vették föl a naponta 236 ezer forintnál nagyobb táppénzt. Volt, aki 1,5 milliónál magasabb összeget kapott keresőképtelensége idejére - írja mai számában a Világgazdaság.
A hatályos jogszabály szerint - 2000. december 30. óta - ugyanis a nem rendszeres jövedelmek után is járulékot kell fizetni, így azok táppénzalapot képeznek. Ezek között vannak a cégek által fizetett bónuszok, prémiumok, az egy-két havi keresetnek megfelelő szabadságpénzek, az egészségmegőrzésre, pihenésre szolgáló összegeket tartalmazó munkaszerződések
Sok esetben a túlórákat jutalompénzzel váltják meg a munkáltatók, mivel a dolgozók jócskán túllépték a hivatalosan engedélyezett túlóraszámot. Vannak havi 80 ezer forintnyi lakbérre és a lakás rezsijére kifizetett jutalmak, sőt szellemi tervekért járó prémiumok. Bizonyos körökben nem ritka a több millió forintos végkielégítés. De találkoztak az ellenőrök tetemes titoktartási díjjal is, amelyet azért kapott a munkavállaló, hogy három évig ne helyezkedjen el konkurens cégnél. Ennyi időbe pedig akár egy betegség is belefér
Így esett meg az is, hogy némely biztosítottnak a valódi munkajövedelménél lényegesen magasabb volt a táppénze. Bukodi Zsolt az OEP főosztályvezetője szerint, az is előfordult, hogy a nyugdíjban lévő munkavállalók mentek táppénzes állományba, ugyancsak szabályosan, hiszen a nyugdíj mellett szerzett munkajövedelmük után fizettek járulékot. Ezt ugyan nem tiltja jogszabály, ám előírja: a járulékfizetést külön kell kérelmezni, ez azonban sok esetben elmaradt. Ezekben az esetekben hatósági ellenőrzéseket kezdeményeznek.
A magas táppénzkifizetések között találtak kettős jogviszonyban dolgozót is, aki mindkét helyről járó jövedelme után fizette a négyszázalékos járulékot, így igényt tartott a kétfelől járó táppénzre is. A keresőképtelenséget megállapító orvosnak ilyenkor nyilatkozni kell, hogy melyik munkaviszonyának ellátására képtelen a beteg. Előfordult olyan eset is, hogy a keresőképtelen állományban lévő a főállású fizetése mellett tiszteletdíjban részesült, ezért a táppénzét mindkettő után kiszámolták a számára. Ám mivel tiszteletdíjas feladatát a keresőképtelensége idején is ellátta, a számára folyósított táppénz mellett megkapta a tiszteletdíjat is, ami enyhén szólva visszás.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG