0 °C Budapest

Tudást akarsz vagy jogosítványt? - Válassz!

Pénzcentrum
2006. május 8. 14:30

Akciós jogosítványt kínálnak az aluljárókban osztogatott szórólapokon, hirdetéseken és szinte már bárhol egy-egy autósiskola "frappáns" szlogenjével találkozhatunk. Az elmúlt években megcsappanó tanulólétszám és a hatalmas kínálat miatt sokan dömpingárakkal próbálják meg átvenni a hatalmat a konkurencia felett, ez persze gyakran megy a minőség rovására. Egyes piaci szereplők egy kamara létrehozását tartanák megfelelőnek, amely segítségével egy minimálárat meg lehetne határozni, ám a szakma egyelőre képtelen az összefogásra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az elmúlt években komoly verseny alakult ki a gépjárművezető-képző iskolák között, számuk ugyanis lényegében nem változott, miközben jelentkezőkből - a demográfiai hullámvölgy következtében - egyre kevesebb van. Ennek következménye lett, hogy sok intézmény irreális 50-60 ezer forint körüli áron is hirdeti tanfolyamait, míg egy jogosítvány reális ára 110-130 000 forint között van.

A tanulók számának visszaesése jelentős, ugyanis míg tíz évvel ezelőtt 136 ezer személy szerzett vezetői engedélyt, addig tavaly ez a szám már csak 114 ezer volt. A szakoktatók száma pedig mitsem változott, jelenleg csaknem hétezer oktatót foglalkoztatnak az iskolák. Egy gyakorlati oktató tiszteletdíja 1100-1300 forint között mozog óránként, ebből a szellemi munka finanszírozása mellett többek között az 50 perces tanóra benzinköltségeire, szervizköltségekre, biztosításokra, az évenkénti vizsgákra is futnia kellene.

Szakemberek szerint a problémák megoldását felülről sohasem segítették, arra hivatkozva, hogy jogkörük pontosan behatárolt. Alulról pedig a szakma képtelen az a összefogásra, amellyel be lehetne vezetni például egy minimálárat vagy létrehozni egy kamarát, amely megfelelően tudja ellenőrizni a szakmát etikai, szakmai és gazdasági szempontból egyaránt. Ezért a diáknak egyenlőre választania kell a minőség és az ár között.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39