3 °C Budapest

Vége a "jogsiturizmusnak" - Jönnek a chipkártyák

Pénzcentrum
2006. március 21. 14:00

Sikerült végre közös nevezőre jutnia az EU 25 tagállamának az egységes uniós jogosítvánnyal kapcsolatban. Így a szakminiszterek a jövő héten már konkrét formába önthetik a közös igazolványt, amely a jelenleg érvényben lévő 110 különböző jogosítvány-típust váltja fel

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
.
Az ötlet azután került előtérbe, hogy a tagállamok tisztviselői több hónapon át tartó tusakodás után megegyeztek az új törvénytervezet részleteiről.
Az eredeti tervekkel elsősorban Németországnak és Ausztriának voltak gondjai. Berlin például azt ellenezte, hogy csak 10 évig legyen érvényes az uniós jogosítvány, így a 2012-ben bevezetendő új okmány akár tizenöt évre is szólhat. A múlt héten megszületett kompromisszum értelmében így a tagállamok maguk dönthetnek arról: 10 vagy 15 évre adják ki az egységes uniós jogosítványt.
Az EU elnöki tisztét ellátó Ausztria vezetősége jelezte, hogy a megegyezések után létrehozott verziót nem hivatalosan az Európai Bizottság és az Európai Parlament is támogatja, így feltehetőleg biztosítva van a rendelet életbe lépésének gyorsított menete is.
A régi típusú vezetői engedélyeket várhatóan 2032 körül vonják be. Az új, hitelkártya jellegű endegélyeket fényképpel, és a hamisítás megelőzése érdekében mikrochippel látják majd el.

Egy személynek egyidejűleg csak egy ilyen okmánya lehet majd, így elejét veszik a „jogosítványturizmusnak”: ha egy állampolgártól hazájában megvonják a jogosítvány megszerzésének lehetőségét, más tagállamban sem lesz jogosult a vezetői engedély birtoklására.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?