Jön az új vezetői engedély

Pénzcentrum
2006. március 28. 13:30

Az Európai Unióban hosszú távon egyetlen hitelkártya-formátumú jogosítvány fogja helyettesíteni a jelenleg forgalomban lévő 110 különféle vezetői engedélyt - erről állapodtak meg a tagországok közlekedési miniszterei.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Az Európai Unióban hosszú távon egyetlen hitelkártya-formátumú jogosítvány fogja helyettesíteni a jelenleg forgalomban lévő 110 különféle vezetői engedélyt - erről állapodtak meg a tagországok közlekedési miniszterei - írja a Kormányzati Hírportál
A három évvel ezelőtti európai bizottsági javaslat alapján születendő irányelv szerint közös európai szabályok segítik majd elő az uniós sofőrök szabad mozgását, előzik meg a csalásokat, mivel a vezetői engedélyek személyazonosító okmányokként használhatóak, és különösen a motorkerékpárosokat illetően javítják a közúti biztonságot.
Az új vezetői engedély a különböző kategóriák alkalmazási körének pontosabb meghatározásával nagyobb közúti biztonságot garantál. Egyértelmű lesz, hogy ki mit vezethet. Előírja a robogókra érvényes vezetői engedély bevezetését, és felállítja a nagyobb és erősebb motorkerékpárok használatának fokozatossági elvét.
Ez utóbbi kategória használatára csak 24 éves kortól, elméleti és gyakorlati vizsga letételével nyílik lehetőség. A nagyobb teljesítményű motorkerékpárokat vezetni kívánó személyeknek két év tapasztalattal kell rendelkezniük a könnyebb típusúakon. Az új szabályok a vizsgáztatók minimum követelményeit is meghatározzák.
Az új szabályozás fontos lépés a vezetői engedélyekkel kapcsolatos csalás elleni küzdelemben. A tagállamok erősíteni fogják együttműködésüket annak megelőzése érdekében, hogy az ideiglenesen tilalom alatt álló vezetők másik tagállamban új vezetői engedélyt szerezzenek. Ennek érdekében a vezetői engedélyek adatcseréjének EU-szintű hálózatát is létre kell hozni. Egységes, biztonsági elemekkel rendelkező, hitelkártya-formájú jogosítvány kerül bevezetésre, míg a jelenlegi 110 különféle modellt fokozatosan kivonják a forgalomból.
Az irányelv hatályba lépését követően a tagállamoknak 26 év áll rendelkezésükre a jelenlegi vezetői engedélyek lecserélésére. Különleges rendelkezések a megállapodás részét képezik annak érdekében, hogy minden létező, különleges jármű vezetésére szóló jogosítvány továbbra is kölcsönös elismertséget élvezzen.
A jövőben a vezetői engedélyek érvényessége meghatározott idejű lesz. Az új szabályok 10 éves érvényességi időt helyeznek kilátásba, amelyet a tagállamok 15 évre emelhetnek. A tagállamok az adminisztratív megújítással egy időben orvosi vizsgálatokat is elrendelhetnek.

Az irányelvet még az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia, majd év végén életbe léphet.  

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG