4 °C Budapest
Friends drinking beer at pub

Sokk a sörkedvelőknek: nem semmi dolgot találtak svájci tudósok, ezt sokan nem tudták kedvenc italukról

2025. november 24. 15:45

Svájci kutatók megfejtették a stabil sörhab titkát, ami nemcsak a sörfőzés, hanem számos más iparág számára is jelentős áttörést jelent - írja cikkében a SciTech Daily.

Az ETH Zürich kutatói Jan Vermant, a lágy anyagok professzorának vezetésével hét év kutatómunka után feltárták, mi határozza meg a sörhab tartósságát. Eredményeiket a Physics of Fluids folyóiratban publikálták.

A vizsgálat során kiderült, hogy a belga sörök közül a "Tripel" típusúak produkálják a legtartósabb habot, ezt követik a "Dubbel" sörök, míg az alacsonyabb alkoholtartalmú, minimális erjesztésű "Singel" sörök habja a legkevésbé stabil. A kutatók két svájci nagyüzemi láger sört is elemeztek, amelyek habteljesítménye megközelítheti a belga söröket, bár eltérő fizikai mechanizmusok állnak mögöttük.

A korábbi feltételezésekkel ellentétben a sörhab stabilitása nem csupán a buborékok felületén lévő fehérjedús rétegektől függ. A láger söröknél a felületi viszkoelaszticitás a döntő tényező, amit a sörben lévő fehérjék és azok denaturációja befolyásol. Minél több fehérjét tartalmaz a sör, annál merevebb lesz a buborékok körüli film, és annál stabilabb a hab.

A "Tripel" stílusú söröknél viszont a felületi viszkoelaszticitás minimális. Itt a stabilitást az úgynevezett Marangoni-feszültségek biztosítják – olyan erők, amelyek a felületi feszültség különbségeiből adódnak. Ha ezek az áramlatok hosszú ideig fennmaradnak, stabilizálják a sörhab buborékjait.

A különböző sörök habfizikája eltérő. A "Singel" sörben a fehérjedús héjak úgy viselkednek, mintha apró, gömb alakú részecskék sűrűn elrendeződnének a buborékok felületén. A "Dubbel" sörben a fehérjék hálószerű szerkezetet – egyfajta membránt – képeznek, ami még stabilabbá teszi a buborékokat. A "Tripel" esetében a buborékok felületének dinamikája az egyszerű felületaktív anyagokéhoz hasonlít.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kutatók szerint az LTP1 (lipid transzfer fehérje 1) döntő szerepet játszik a sörhab stabilizálásában. Vermant professzor hangsúlyozza: "A hab stabilitása nem függ lineárisan az egyes tényezőktől. Nem lehet csak egy dolgot megváltoztatni és eltalálni a megfelelőt."

A kutatás eredményei a sörfőzésen túl is jelentősek. Az elektromos járművekben például a kenőanyagok habosodása veszélyes problémát jelenthet. Vermant csapata most többek között a Shell-lel együttműködve vizsgálja, hogyan lehet célzottan megsemmisíteni az ilyen habokat. Egy másik cél a fluor- és szilikonmentes, fenntartható felületaktív anyagok kifejlesztése.

A kutatók egy folyamatban lévő EU-projektben a habokat bakteriális rendszerek hordozóiként is vizsgálják, valamint az ETH Zürich élelmiszer-kutatójával, Peter Fischerrel együttműködve a tejhab fehérjék általi stabilizálásán is dolgoznak.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 10. szerda
Judit
50. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?