idős férfi hitelkártyát helyez be a kültéri ATM-be

Így húzzák le mesterien a magyar utazókat külföldi ATM-eknél: egy óvatlan pillanat, és megkopasztanak

2024. június 18. 15:33

A vakációzás során is indokolt a fokozott óvatosság, legyen szó tengerparti nyaralásról vagy olyan külföldi sporteseményről, mint a labdarúgó-Európa-bajnokság vagy éppen a párizsi olimpia. Emellett résen kell lenni a beérkező e-mailekkel és sms-ekkel, amelyekben egy linkre kattintásra, vagy csatolmány megnyitásra próbálják meg rávenni a fiatalokat a csalók.

Fesztiválok, bulik, vízparti ejtőzés, táborok és sok sportesemény kínál önfeledt szórakozást nyáron a fiataloknak. Ahhoz azonban, hogy a tanév végét követő vakáció tényleg felhőtlen szórakozás legyen, érdemes óvatosan bánni a bankkártyával, és a fizetésre alkalmas mobiltelefonnal ‒ hívta fel a figyelmet Nagy Ádám Péter, a K&H információbiztonsági vezetője, kiemelve 4+1 „zsebbe vágó” tanácsot. Sok kiskamasznak van már bankkártyája, így érdemes a szülőknek az ő figyelmüket is felhívni a veszélyekre.

1. Ne írd fel a PIN-kódot! Főleg ne a kártya mellé!

A PIN-kód a kártya védelmét szolgálja. De még mindig akadnak olyan ügyfelek, akik a PIN-kódjukat a kártyájuk közelében tartják, például egy cetlin a pénztárcájukban. Rosszabb esetben magára a kártyára írják rá. Ennél rosszabb megoldást már el sem lehet képzelni. Pont a titkosítás alapszabályát szegik meg, így értelmét veszti a PIN-kód.

A legjobb a kártya digitalizálása és a mobiltelefonos, okosórás fizetés, azonban ebben az esetben különösen fontos szem előtt tartani, hogy az eszközhöz csak a tulajdonosnak legyen hozzáférése, hiszen az virtuális pénztárcaként működik. A telefont minden esetben zárolva kell tartani, ha nincs használatban, ügyelni kell rá, hiszen mérete miatt könnyű elveszíteni, ellopni. Érdemes észben tartani azt is, hogy ha más biometrikus azonosítója is fel van véve a telefonba, ő is hozzáfér a mobilbankhoz.

2. Külföldre mész? Szólj előtte!

Egy külföldi utazást érdemes alaposan megtervezni. Egyebek mellett tájékozódni kell arról, hogy a célországban melyek a kártyaelfogadási szokások, számítanak-e fel külön költséget a kártyás fizetésekre. 
Külföldi – különösen távoli, egzotikus célországok előtt – érdemes az utazást jelezni a banknak. Erre azért van szükség, mert sokan javarészt belföldön használják a kártyájukat és a nagyobb külföldi költések ne adjanak gyanút arra, hogy a kártyaadatokkal más országban csalók élnek vissza.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

3. Tájékozódj! Drága lehet a készpénz.

Szükség lehet külföldön is készpénzre, de az utazás előtt érdemes utána nézni, hogy egy-egy ATM-es készpénzfelvétel milyen kiadásokkal járhat. Országtól és banktól függően igen drága mulatság is lehet.
A külföldi tranzakciókat először euróban vagy dollárban számolják, utána váltják forintra az adott összeget, ezért tanácsos tájékozódni arról is, hogy milyen árfolyamokon történnek ezek a tranzakciók.

4. Ellenőrizd a kártya érvényességi idejét!

Rossz érzés, ha nem tudsz fizetni!A kártya lejárati idejét utazás előtt érdemes ellenőrizni, mert ha lejár, nem lesz használható sem készpénzfelvételre, sem vásárlásra. Ugyancsak javasolt megnézni, hogy milyen vásárlási és készpénzfelvételi limitek vannak beállítva a kártyán. Ezt a mobilbankban könnyen át lehet állítani, külföldön ugyanis könnyen lehet, hogy nagyobb összegeket kell kifizetni, például a szálláshelyen. Minden esetben javasoljuk, hogy miután kifizettél egy nagyobb összeget, csökkentsd vissza a limitedet egy olyan megfelelőképpen alacsony összegre, ami még fedezi a kisebb költéseket, de ha elveszíted, vagy ellopják a kártyádat, nem okoz számottevő kárt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 23. kedd
Lenke
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 22. 19:14
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm