19 °C Budapest
asian woman wearing VR headset and haptic glove interacting with virtual object/person in the metaverse

Kijött a friss kutatás: nagy dobás, vagy hatalmas bukás a Metaverzum?

2022. május 25. 16:31

Az Ipsos 29 országban végzett felmérést a virtuális valóság lakossági ismertségéről, fogadtatásáról. Általános az egyetértés, hogy életünk számos területét megváltoztatja a kiterjesztett és augmentált valóság, de kiemelten az oktatásra, szórakozásra és a munkavégzésre lehet nagy hatással az innováció. A magyarok tájékozottnak tűnnek, de óvatos várakozásokat fogalmaznak meg.

A Világgazdasági Fórum számára végzett új globális Ipsos felmérés alapján a felnőttek mintegy fele nyilatkozott úgy, hogy ismeri a metaverzumot, és pozitívan tekint a kiterjesztett valóság bekapcsolódására a minednnapi életben. A felmérés azonban arra is rámutatott hogy az országok és a demográfiai csoportok között nagy különbségek mutatkoznak ezen új technológiák ismertsége és kedvezősége tekintetében.

29 ország lakosait kérdezték a metaverzumról, és virtuális valóságról, a válaszadó felnőttek körülbelül fele nyilatkozott úgy, hogy ismeri a metaverzumot (52%), és pozitívan tekint (50%) a metaverzum adta lehetőségekre, és arra, hogy ez bekapcsolódjon a mindennapi életbe. A kiterjesztett valósággal kapcsolatos izgalom lényegesen nagyobb a feltörekvő országokban, mint a legtöbb magas jövedelmű országban. Kínában, Indiában, Peruban, Szaúd-Arábiában és Kolumbiában a megkérdezettek több, mint kétharmada nyilatkozott úgy, hogy pozitívan tekint a metaverzum adta lehetőségekre,míg Japánban, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Kanadában, Franciaországban és Németországban kevesebb mint egyharmadról van szó.

A virtuális valóság, a kiterjesztett valóság és a metaverzum ismeretségi szintjei hasonló mintát mutatnak. Törökországban, Indiában, Kínában és Dél-Koreában a megkérdezettek több, mint kétharmada számolt be arról, hogy legalább valamennyire ismeri a metaverzumot, míg Lengyelországban, Franciaországban, Belgiumban, Németországban és Hollandiában kevesebb mint a megkérdezettek egyharmada.

A fiatal felnőttek, a magasabb iskolai végzettségűek és a férfiak körében is szignifikánsan magasabb az új technológiák ismertsége és kedveltsége, mint az idősebbek, a főiskolai végzettséggel nem rendelkezők és a nők körében. Az ismerettség és a lelkesedés közötti jelentős különbségek ellenére a globális közvélemény széles körben azt várja, hogy az XR-t használó különféle metaverzum alkalmazások a következő évtizedben jelentősen megváltoztatják az emberek életét – leginkább a virtuális tanulás (29 ország átlagában 66%), a digitális szórakozás, a virtuális valóságban és virtuális munkakörülmények között várják a változást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A metaverzum-alkalmazások hatásával kapcsolatos elvárások országonként és demográfiai jellemzők szerint is változnak, ugyanazt a mintát követve, mint a kiterjesztett valóság iránti érdeklődés. A különbségek azonban nem olyan élesek, ami arra utal, hogy akár várják, akár nem, a legtöbb ember arra számít, hogy az elkövetkező években az új technológiák jelentős hatással lesznek életükre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem