asian woman wearing VR headset and haptic glove interacting with virtual object/person in the metaverse

Kijött a friss kutatás: nagy dobás, vagy hatalmas bukás a Metaverzum?

2022. május 25. 16:31

Az Ipsos 29 országban végzett felmérést a virtuális valóság lakossági ismertségéről, fogadtatásáról. Általános az egyetértés, hogy életünk számos területét megváltoztatja a kiterjesztett és augmentált valóság, de kiemelten az oktatásra, szórakozásra és a munkavégzésre lehet nagy hatással az innováció. A magyarok tájékozottnak tűnnek, de óvatos várakozásokat fogalmaznak meg.

A Világgazdasági Fórum számára végzett új globális Ipsos felmérés alapján a felnőttek mintegy fele nyilatkozott úgy, hogy ismeri a metaverzumot, és pozitívan tekint a kiterjesztett valóság bekapcsolódására a minednnapi életben. A felmérés azonban arra is rámutatott hogy az országok és a demográfiai csoportok között nagy különbségek mutatkoznak ezen új technológiák ismertsége és kedvezősége tekintetében.

29 ország lakosait kérdezték a metaverzumról, és virtuális valóságról, a válaszadó felnőttek körülbelül fele nyilatkozott úgy, hogy ismeri a metaverzumot (52%), és pozitívan tekint (50%) a metaverzum adta lehetőségekre, és arra, hogy ez bekapcsolódjon a mindennapi életbe. A kiterjesztett valósággal kapcsolatos izgalom lényegesen nagyobb a feltörekvő országokban, mint a legtöbb magas jövedelmű országban. Kínában, Indiában, Peruban, Szaúd-Arábiában és Kolumbiában a megkérdezettek több, mint kétharmada nyilatkozott úgy, hogy pozitívan tekint a metaverzum adta lehetőségekre,míg Japánban, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Kanadában, Franciaországban és Németországban kevesebb mint egyharmadról van szó.

A virtuális valóság, a kiterjesztett valóság és a metaverzum ismeretségi szintjei hasonló mintát mutatnak. Törökországban, Indiában, Kínában és Dél-Koreában a megkérdezettek több, mint kétharmada számolt be arról, hogy legalább valamennyire ismeri a metaverzumot, míg Lengyelországban, Franciaországban, Belgiumban, Németországban és Hollandiában kevesebb mint a megkérdezettek egyharmada.

A fiatal felnőttek, a magasabb iskolai végzettségűek és a férfiak körében is szignifikánsan magasabb az új technológiák ismertsége és kedveltsége, mint az idősebbek, a főiskolai végzettséggel nem rendelkezők és a nők körében. Az ismerettség és a lelkesedés közötti jelentős különbségek ellenére a globális közvélemény széles körben azt várja, hogy az XR-t használó különféle metaverzum alkalmazások a következő évtizedben jelentősen megváltoztatják az emberek életét – leginkább a virtuális tanulás (29 ország átlagában 66%), a digitális szórakozás, a virtuális valóságban és virtuális munkakörülmények között várják a változást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A metaverzum-alkalmazások hatásával kapcsolatos elvárások országonként és demográfiai jellemzők szerint is változnak, ugyanazt a mintát követve, mint a kiterjesztett valóság iránti érdeklődés. A különbségek azonban nem olyan élesek, ami arra utal, hogy akár várják, akár nem, a legtöbb ember arra számít, hogy az elkövetkező években az új technológiák jelentős hatással lesznek életükre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm