asian woman wearing VR headset and haptic glove interacting with virtual object/person in the metaverse

Kijött a friss kutatás: nagy dobás, vagy hatalmas bukás a Metaverzum?

2022. május 25. 16:31

Az Ipsos 29 országban végzett felmérést a virtuális valóság lakossági ismertségéről, fogadtatásáról. Általános az egyetértés, hogy életünk számos területét megváltoztatja a kiterjesztett és augmentált valóság, de kiemelten az oktatásra, szórakozásra és a munkavégzésre lehet nagy hatással az innováció. A magyarok tájékozottnak tűnnek, de óvatos várakozásokat fogalmaznak meg.

A Világgazdasági Fórum számára végzett új globális Ipsos felmérés alapján a felnőttek mintegy fele nyilatkozott úgy, hogy ismeri a metaverzumot, és pozitívan tekint a kiterjesztett valóság bekapcsolódására a minednnapi életben. A felmérés azonban arra is rámutatott hogy az országok és a demográfiai csoportok között nagy különbségek mutatkoznak ezen új technológiák ismertsége és kedvezősége tekintetében.

29 ország lakosait kérdezték a metaverzumról, és virtuális valóságról, a válaszadó felnőttek körülbelül fele nyilatkozott úgy, hogy ismeri a metaverzumot (52%), és pozitívan tekint (50%) a metaverzum adta lehetőségekre, és arra, hogy ez bekapcsolódjon a mindennapi életbe. A kiterjesztett valósággal kapcsolatos izgalom lényegesen nagyobb a feltörekvő országokban, mint a legtöbb magas jövedelmű országban. Kínában, Indiában, Peruban, Szaúd-Arábiában és Kolumbiában a megkérdezettek több, mint kétharmada nyilatkozott úgy, hogy pozitívan tekint a metaverzum adta lehetőségekre,míg Japánban, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Kanadában, Franciaországban és Németországban kevesebb mint egyharmadról van szó.

A virtuális valóság, a kiterjesztett valóság és a metaverzum ismeretségi szintjei hasonló mintát mutatnak. Törökországban, Indiában, Kínában és Dél-Koreában a megkérdezettek több, mint kétharmada számolt be arról, hogy legalább valamennyire ismeri a metaverzumot, míg Lengyelországban, Franciaországban, Belgiumban, Németországban és Hollandiában kevesebb mint a megkérdezettek egyharmada.

A fiatal felnőttek, a magasabb iskolai végzettségűek és a férfiak körében is szignifikánsan magasabb az új technológiák ismertsége és kedveltsége, mint az idősebbek, a főiskolai végzettséggel nem rendelkezők és a nők körében. Az ismerettség és a lelkesedés közötti jelentős különbségek ellenére a globális közvélemény széles körben azt várja, hogy az XR-t használó különféle metaverzum alkalmazások a következő évtizedben jelentősen megváltoztatják az emberek életét – leginkább a virtuális tanulás (29 ország átlagában 66%), a digitális szórakozás, a virtuális valóságban és virtuális munkakörülmények között várják a változást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A metaverzum-alkalmazások hatásával kapcsolatos elvárások országonként és demográfiai jellemzők szerint is változnak, ugyanazt a mintát követve, mint a kiterjesztett valóság iránti érdeklődés. A különbségek azonban nem olyan élesek, ami arra utal, hogy akár várják, akár nem, a legtöbb ember arra számít, hogy az elkövetkező években az új technológiák jelentős hatással lesznek életükre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06