18 °C Budapest
Meddig okozhat még súlyos áruhiányt a chiphiány a magyar boltokban?

Meddig okozhat még súlyos áruhiányt a chiphiány a magyar boltokban?

2022. január 21. 11:31

Az elmúlt másfél-két évet meghatározó globális chiphiány várhatóan 2022-ben is fennmarad, de talán már nem lesz annyira súlyos, mint tavaly. Az iparági szereplők szerint nem lesz általános a probléma, sokkal inkább néhány szektorra koncentrálódik.

A globális chiphiány a koronavírus-járvány következménye. A fertőzések miatti időszakos lezárások átmeneti hiányt teremtettek, majd az újrainduló gyártás sem volt képes lépést tartani a kereslettel. Az egyébként is törékeny helyzeten csak ront, hogy az a feldolgozóipart is érinti - hívja fel a Pénzcentrumnak írt szakértői kitekintésben a figyelmet az Aegon Alapkezelő.

Hozzáteszik: Ráadásul a járvány miatt az emberek több időt töltenek otthon, többet dolgoznak home office-ból, ami csak növelte a keresletet a technológiai és szórakoztatóipari termékek iránt. A fennakadások miatt több cégnek is átmenetileg korlátoznia kellett a termelést alapanyaghiány miatt. Korábban például elképzelhetetlen volt, hogy az Apple ne gyártson annyi iPhone-t, amennyit csak tud, most viszont ezt is meg kellett lépni.

A megnövekedett kereslet legnagyobb nyertesei persze maguk a chipgyártók. A legnagyobb szereplő, a Samsung például azzal számol, hogy negyedik negyedéves eredménye akár 50 százalékkal is magasabb lehet az egy évvel korábbinál. A dél-koreai cég már döntött egy új gyár építéséről is Texasban, az azonban csak 2024-ben kezdhet majd termelni

- tették hozzá az alapkezelő befektetési tanácsadói.

A GlobalData nemrég készített előrejelzése szerint a hiány 2022-ben is fennmaradhat, talán majd az év második felében láthatunk javulást. A különbség viszont az lehet 2021-hez képest, hogy nem lesz általános a probléma, néhány kiemelt szektort, elsősorban az autógyártókat és a technológiai cégeket érinti majd érzékenyen, ők számolhatnak legkésőbb az egyensúly helyreállásával.

Ez azt jelenti, hogy az autógyárak továbbra sem tudnak majd annyi járművet gyártani, amennyit szeretnének, illetve a számítástechnikai és elektronikai cikkekből is fennmaradhat a hiány.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Minden szem Kínára szegeződik

Rövidtávon a szakértők szerint az lehet a legnagyobb kockázat, hogy Kína nem tudja megfékezni a vírus új omikron variánsának terjedését, ezért ismét jelentős gyárbezárásokra, termeléskiesésre kényszerülnek. Márpedig az elmúlt években már megtanulhattuk, hogy Kína a világgazdaság, elsősorban a feldolgozóipar csomópontja, vagyis az ottani fennakadás globális problémát okozhat a termelésben és a logisztikában is.

Ha a jelenlegi járványhullámot átvészeljük, akkor kezdhetünk abban bizakodni, hogy enyhül majd a nyomás a beszállítói láncokon és elindul egy lassú javulás. Abban persze a többség egyetért, hogy a járvány előtti időszak jó eséllyel sosem tér vissza, hiszen a koronavírus olyan strukturális változásokat indított el, melyek egy része tartós lehet, sokkal elfogadottabb lehet például a home office a jövőben, vagyis tartósan magas maradhat a kereslet a félvezetők iránt

- tették hozzá az Aegon Alapkezelő szakemberei.

Mint írják, befektetői szempontból is érdemes szem előtt tartani, hogy a mostani globális trend nem minden céget érint egyformán érzékenyen. Jó példa erre, hogy miközben az autógyártók nagy része küszködik, a Tesla rekordot rekordra halmoz, pedig az elektromos autókba még több chipre van szükség. A szakértők szerint ennek oka, hogy a Tesla kizárólag elektromos autókat gyárt, ami miatt sokkal erősebben van beágyazódva a technológiai szektorba, jobbak a kapcsolatai a beszállítói láncban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30