8 °C Budapest
Meddig okozhat még súlyos áruhiányt a chiphiány a magyar boltokban?

Meddig okozhat még súlyos áruhiányt a chiphiány a magyar boltokban?

2022. január 21. 11:31

Az elmúlt másfél-két évet meghatározó globális chiphiány várhatóan 2022-ben is fennmarad, de talán már nem lesz annyira súlyos, mint tavaly. Az iparági szereplők szerint nem lesz általános a probléma, sokkal inkább néhány szektorra koncentrálódik.

A globális chiphiány a koronavírus-járvány következménye. A fertőzések miatti időszakos lezárások átmeneti hiányt teremtettek, majd az újrainduló gyártás sem volt képes lépést tartani a kereslettel. Az egyébként is törékeny helyzeten csak ront, hogy az a feldolgozóipart is érinti - hívja fel a Pénzcentrumnak írt szakértői kitekintésben a figyelmet az Aegon Alapkezelő.

Hozzáteszik: Ráadásul a járvány miatt az emberek több időt töltenek otthon, többet dolgoznak home office-ból, ami csak növelte a keresletet a technológiai és szórakoztatóipari termékek iránt. A fennakadások miatt több cégnek is átmenetileg korlátoznia kellett a termelést alapanyaghiány miatt. Korábban például elképzelhetetlen volt, hogy az Apple ne gyártson annyi iPhone-t, amennyit csak tud, most viszont ezt is meg kellett lépni.

A megnövekedett kereslet legnagyobb nyertesei persze maguk a chipgyártók. A legnagyobb szereplő, a Samsung például azzal számol, hogy negyedik negyedéves eredménye akár 50 százalékkal is magasabb lehet az egy évvel korábbinál. A dél-koreai cég már döntött egy új gyár építéséről is Texasban, az azonban csak 2024-ben kezdhet majd termelni

- tették hozzá az alapkezelő befektetési tanácsadói.

A GlobalData nemrég készített előrejelzése szerint a hiány 2022-ben is fennmaradhat, talán majd az év második felében láthatunk javulást. A különbség viszont az lehet 2021-hez képest, hogy nem lesz általános a probléma, néhány kiemelt szektort, elsősorban az autógyártókat és a technológiai cégeket érinti majd érzékenyen, ők számolhatnak legkésőbb az egyensúly helyreállásával.

Ez azt jelenti, hogy az autógyárak továbbra sem tudnak majd annyi járművet gyártani, amennyit szeretnének, illetve a számítástechnikai és elektronikai cikkekből is fennmaradhat a hiány.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minden szem Kínára szegeződik

Rövidtávon a szakértők szerint az lehet a legnagyobb kockázat, hogy Kína nem tudja megfékezni a vírus új omikron variánsának terjedését, ezért ismét jelentős gyárbezárásokra, termeléskiesésre kényszerülnek. Márpedig az elmúlt években már megtanulhattuk, hogy Kína a világgazdaság, elsősorban a feldolgozóipar csomópontja, vagyis az ottani fennakadás globális problémát okozhat a termelésben és a logisztikában is.

Ha a jelenlegi járványhullámot átvészeljük, akkor kezdhetünk abban bizakodni, hogy enyhül majd a nyomás a beszállítói láncokon és elindul egy lassú javulás. Abban persze a többség egyetért, hogy a járvány előtti időszak jó eséllyel sosem tér vissza, hiszen a koronavírus olyan strukturális változásokat indított el, melyek egy része tartós lehet, sokkal elfogadottabb lehet például a home office a jövőben, vagyis tartósan magas maradhat a kereslet a félvezetők iránt

- tették hozzá az Aegon Alapkezelő szakemberei.

Mint írják, befektetői szempontból is érdemes szem előtt tartani, hogy a mostani globális trend nem minden céget érint egyformán érzékenyen. Jó példa erre, hogy miközben az autógyártók nagy része küszködik, a Tesla rekordot rekordra halmoz, pedig az elektromos autókba még több chipre van szükség. A szakértők szerint ennek oka, hogy a Tesla kizárólag elektromos autókat gyárt, ami miatt sokkal erősebben van beágyazódva a technológiai szektorba, jobbak a kapcsolatai a beszállítói láncban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm