3 °C Budapest
Group of young kids painting outside of fort in woods at summer camp cimlapi

Óvatosan ezekkel a gyerek okosórákkal: akár bajt is hozhatnak a család fejére

2021. november 15. 17:44

„Szólj, ha megérkeztél”. Olyan mondat ez, amelyet minden gyerek hallott már a szüleitől attól függetlenül, hogy iskolába, edzésre, különórára, a barátaihoz vagy a nagyszüleihez ment éppen. Ma már a digitális vívmányok rengeteg lehetőséget kínálnak arra, hogy aggódó szülőként nyomon követhessük gyermekeink aktivitását. Ilyen az okosóra is, amely a biztonság elősegítése mellett sajnos néha veszélyforrást is jelenthet a gyerekek számára.

Egyre több szülő dönt az okosóra vásárlás mellett. Nem meglepő, hiszen segítségükkel nyomon követhetjük gyermekeink tartózkodási helyét, kommunikálhatunk is velük, lényegében – digitális formában – velük lehetünk mindenhol. A biztonsági programokat fejlesztő ESET szakemberei szerint viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eszközt választunk erre a célra.

A tervezett vásárlás előtt érdemes alaposan tájékozódni az adott termékről. Nem csak az óra tudása, hanem a biztonságos működést biztosító funkciók megléte is kulcsfontosságú, ezt általában csak a közepes és magasabb árfekvésű termékek tartalmazzák

– mondta Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. biztonsági szakértője. Az alábbi jó tanácsok segítségével nagyobb eséllyel választhatjuk ki a legbiztonságosabb termékeket.

1. Gyűjtsünk információt!

A felhasználói vélemények mindig nagy segítséget jelenthetnek, ha egy termék megbízhatóságáról szeretnénk visszajelzést kapni. Keressünk rá a márkanévre, sőt a modell nevére, és illesszünk mellé olyan szókapcsolatokat, mint például a „biztonsági rés”, hogy megtudjuk, milyen biztonsági funkciókat tartalmaz.

2. Járjunk utána

Derítsük ki, hogy a gyártó mennyire tartja fontosnak a kiberbiztonság kérdését! Amennyiben az eszköz és a szerver közötti kommunikáció nem titkosított, akkor tartózkodjunk a termék megvásárlásától.

Az okosórák szerverekkel vannak összekötve. Azonban, ha az eszközök nem rendelkeznek megfelelő biztonsági háttérrel, a hackerek könnyedén hozzáférhetnek a gyermekekkel kapcsolatos információkhoz. Még az is előfordulhat, hogy a biztonsági réseket kihasználva a kiberbűnözők egyenesen a gyerekekkel veszik fel a kapcsolatot. Így a védelmük és biztonságuk helyett éppen az ellenkezőjét érjük el, és kockázatnak tesszük ki a legkisebbeket.

Kiszivárogtatott érzékeny adatok

2019-ben kiderült, hogy az SMA-WATCH-M2 okosórát gyártó kínai cég több mint 5000 gyermek adatait tette hozzáférhetővé világszerte annak következtében, hogy nem fordított kellő figyelmet saját szervereinek biztonságára.

A kiszivárgott adatok alapján rekonstruálhatóvá váltak kiskorúak, többek között egy 10 éves német lány, Anna mindennapi szokásai is. A hiba miatt a GPS meghatározás alapján nem csak az általa használt útvonalakat, hanem a pontos lakcímét is ki lehetett deríteni.

Ez sajnos nem egyedi eset, 2019 elején ugyanis az Európai Bizottság még a Safe-KID-One okosóra visszahívását is elrendelte, szintén hasonló adatvédelmi és biztonsági aggályok miatt. Érdemes tehát figyelmesen elolvasni a gyártó honlapján található adatvédelmi szabályzatot, utánajárni az adott márkának, és az ahhoz köthető vállalatról is minél többet megtudni.

3. Keressünk biztonsági réseket

Fontos azt is megvizsgálnunk, hogy történt-e adatvédelmi incidens a termékkel vagy a gyártó céggel kapcsolatban. Amennyiben igen, sokat elárul a cégről, hogy miként reagált a visszaélésekre. Jó jelnek bizonyul, ha a cég körültekintően járt el, elismerte és átlátható módon kommunikált az incidensekkel kapcsolatban.

Mivel a biztonsági résekkel való visszaélés viszonylag gyakran fordul elő elengedhetetlen, hogy a gyártó képes legyen gyorsan reagálni ezekre. Fontos továbbá, hogy a kiszemelt szoftver frissíthető legyen, és a vállalat rendszeresen biztosítsa ennek lehetőségét. Ennek hiányában inkább válasszunk másik terméket vagy márkát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

4. Nézzük a márkanevet

Tartózkodjunk a kevésbé ismert márkák vásárlásától, ha nem tudjuk ellenőrizni, miként védik adatainkat, illetve hol tárolják (hová töltik fel) ezeket. Ugyan spórolhatunk egy olcsóbb eszköz vásárlásával, azonban ezzel azt kockáztatjuk, hogy a későbbiek során illetéktelenek kezébe kerülhetnek az adataink.

Az olcsó okosórák gyakran gyenge minőségűek, a technikai paraméterek terén egy elvárható szakmai minimum sem teljesül bennük, sőt komoly adatvédelmi aggályok is felmerülnek velük szemben. Például teljesen szét kell szedni őket a SIM kártya behelyezéshez, de a biztonsági funkciók is sokszor teljesen hiányoznak ezekből a gyengébb termékekből. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy titkosítatlan, bárki által olvasható clear textben utaznak a bizalmas információink, jelszavaink a neten

– tette hozzá Csizmazia-Darab István.

5. Mindig frissítsük az eszközt

A gyártó mellett nagyon fontos, hogy mi is rendszeresen frissítsük az eszközön található szoftvert! A biztonsági frissítések különböző hibajavításokat is tartalmaznak, amelyek igyekeznek biztonságosabbá tenni az eszközöket. Ha ezt nem tesszük meg, a hackerek kihasználhatják a javítatlan biztonsági réseket és hozzáférhetnek a készüléken lévő adatokhoz.

6. Fontoljuk meg, milyen funkciókra van szükségünk

Szeretnénk okosórán keresztül kommunikálni, esetleg videó- vagy telefonhívást is kezdeményeznénk gyermekünkkel? Ezesetben keressünk olyan eszközt, amely beépített kamerával, hangszóróval és mikrofonnal is rendelkezik.

Esetleg elég lehet egy egyszerű SOS segélyhívó funkcióval ellátott modell is, amely vészhelyzetben felveszi a kapcsolatot az általunk előre meghatározott személlyel? Mennyire fontos számunkra a „geofencing”, azaz a biztonsági zónák kijelölése? Ezzel a funkcióval értesítést kaphatunk arról, ha gyermekünk elhagy egy bizonyos területet (pl. iskolát).

Gondoljunk arra is, hogy minél több lehetőséget kínál egy adott eszköz, annál több biztonsági rés keletkezhet rajta, ami potenciális veszélyforrást jelenthet, és megkönnyítheti a kiberbűnözők hozzáférését az adatokhoz. Ha olyan okosórára esik a választásunk, amely számos fejlett funkcióval rendelkezik, bizonyosodjunk meg arról is, hogy megfelelő biztonsági szinttel és rendszeres hibajavító frissítésekkel rendelkezik.

Összességében az okosórák nagy segítséget jelenthetnek, ha helyesen választunk. Szülőként sok szempontot kell mérlegelnünk, és minél több időt szánunk erre, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a leginkább megfelelő eszközt találjuk meg gyermekünk számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?