28 °C Budapest

OTP ügyfelek, figyelem! Veszélyes levelek érkeztek

Pénzcentrum
2013. november 22. 11:23

Adathalász e-mailek támadják az OTP Bank ügyfeleit. A levelekben netbanki belépésre buzdítanak, a link pedig egy, a bank hivatalos oldalához nagyon hasonlító kamu-weblapra irányít.

FRISS! Reagált az OTP
A rossz magyarsággal megfogalmazott üzenet végén egy olyan link található, amely az adathalász oldalra juttatja el a belépőt - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t az esetről az OTP Bank. Kérik, hogy aki ilyen tartalmú levelet kap, semmiképpen se nyissa meg az abban szereplő internetes linket.

Az bank soha nem kért és nem kér e-mailben ügyféladatokat, szolgáltatás megerősítést. Amennyiben tájékoztatásuk késve érte el bármely ügyfelünket és adatait már megadta, kérik, hogy haladéktalanul lépjenek kapcsolatba a bankkal a 06-1-3666-666 telefonszámon vagy e-mailben.

Az OTP a visszaélési kísérlet kapcsán már megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket és jogi lépéseket.


Ismét adathalászok támadják az OTP Bank ügyfeleit - értesült a Pénzcentrum.hu. Bár a legtöbb felhasználó számára valószínűleg egyértelmű, hogy miről is van szó, sokak számára valószínűleg nem tűnik fel, hogy átverésről van szó, így az is előfordulhat, hogy megadják adataikat, ezzel veszélyeztetve bankszámlájuk biztonságát. 

Az átverős e-mail tartalmaForrás: Pénzcentrum.hu


Az OTP Bank feladótól, a szerviz@otb.hu címről érkező levelek tárgya: "Sьrgos ьzenet az OTP Bank!" (a levélnek végig rossz a karakterkódolása, tört magyarsággal fogalmaz.)

A szövegben a következőt írják:

"Tisztelt ügyfelünk!

Annak érdekében, hogy továbbra is igénybe veszik a szolgáltatásainkat, kattintson az alábbi hivatkozásra:"

Az e-mailben található link egy adathalász oldalra irányít, amely megszólalásig hasonlít az OTP hivatalos netbanki felületéhez:

Így néz ki a kamu-oldal Forrás: Pénzcentrum.hu


Leginkább az URL-ből lehet rájönni, hogy egy ál-banki honlappal van dolgunk:

Fent az OTP hivatalos oldalának URL-je, lent az adathalász oldal URL-jeForrás: Pénzcentrum.hu

Mit tegyen, aki ilyen levéllel találkozik?

Az első pillanatban látszik, hogy a levél hamis, nem a bank küldte, aki a levélben található hivatkozásra kattint, egy adathalász oldalra jut. Fontos, hogy ne kattintsunk a linkre, ne adjunk meg ott semmilyen azonosítót, semmilyen jelszót! A legjobb, ha azonnal töröljük a levelet postaládánkból, és/vagy értesítjük bankunkat a történtekről.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos tudnunk, hogy a bankok soha nem kérik el a jelszót vagy a felhasználónevet e-mailben vagy más módon, ne dőljünk be az olyan üzeneteknek, amelyek netbankunk újra-aktiválását szeretnék. A legbiztosabb mód, ha közvetlenül a böngészőnkbe írjuk be bankunk honlapjának címét, majd felhasználónevünket és jelszavunkat az internetbankolás során.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) azt tanácsolja, használjunk víruskereső valamint a trójai alkalmazások elleni védelmet nyújtó programot és rendszeresen frissítsük azt. A vírusirtó vagy antivírus program célja annak biztosítása, hogy a hálózatba vagy egy adott számítógépbe ne juthasson be olyan állomány, mely károkozást, illetéktelen adatgyűjtést vagy bármely, a felhasználó által nem engedélyezett műveletet hajt végre. Ma már számtalan ingyenesen letölthető vírusirtó program létezik, melyek használata és frissítése egyszerű. A vírusirtókkal rendszeres vírusirtás is végezhető, de e programok folyamatosan is tudják figyelni a számítógép kommunikációját és kiszűrik a káros állományokat.

A PSZÁF azt ajánlja, telepítsünk tűzfal-szoftvert is, amit szintén rendszeresen frissítsünk. A tűzfal az illetéktelen hálózati hozzáféréseket megakadályozó szoftveres vagy hardveres eszköz, amely a kommunikáció folyamatába beépülve figyeli és szabályozza az átáramló forgalmat. A tűzfalakat általában az internetre kapcsolt számítógépek és helyi hálózatok védelmére alkalmazzák, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá a hálózathoz és a számítógépeken tárolt adatokhoz. Fontos megjegyezni, hogy az ingyenesen letölthető vírusvédő programok nem rendelkeznek beépített tűzfal-funkcióval, ezért azt külön kell telepíteni az antivírus program mellé.

Fontos, hogy interneten keresztül csak biztonságos helyről intézzük pénzügyeinket. Ne adjunk lehetőséget arra, hogy elektronikus kódunkat más is láthassa. Csak végső megoldásként használjunk nyilvános internetet (például internet kávézóban), vagy jelszóval nem védett Wi-Fi hálózatot bankügyeink intézésére. Ha mégis ezt tesszük, saját érdekünkben tartsunk be néhány fontos biztonsági szabályt:

Ne válasszuk azt a lehetőséget, hogy a számítógép megjegyezze a belépéshez szükséges jelszót!

Tanácsos törölni a böngésző tárolóját is az internetes bankolás után, hogy illetéktelen személy ne tudjon adatainkkal visszaélni.

Ha mégis nyilvános helyen intézzük pénzügyeinket, célszerű ezt követően megváltoztatni a belépési jelszót.

Az internetes rendszerből ne a böngésző bezárásával, hanem a kilépés gombbal jelentkezzünk ki.

Az internetbank használata közben a böngésző címsorában szereplő linket adatainak biztonsága érdekében ne küldjük tovább.

NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?