17 °C Budapest

Befellegzett a kamattámogatott hiteleknek: merre léphet a kormány?

Pénzcentrum
2013. november 21. 05:10

Véget vethetnek a kamattámogatott hitelek rövid népszerűségének a csökkenő kamatok. Már a piaci hitelek is elérték azt a árszintet, amit ezek állami támogatással nyújtanak. Ennek oka egy törvényi akadály, ami szerint 6 százalékos kamat alatt már nem jár több állami támogatás, és ez lassan életképtelenné is teszi a konstrukciót.

Emlékezhetünk még a végtörlesztés időszakára, ami után 12-13 százalékos felé száguldoztak a hazai lakáshitelek THM értékei. Ebben az időszakban jó ötletnek tűnhetett egy kamattámogatási rendszer bevezetése, amely lényegesen csökkenteni tudja a családok kamatterheit. Kezdeti finomhangolások után egy 5 évig fix mértékű támogatási rendszer jött létre, melynek köszönhetően a hitelek valóban egyre olcsóbbá váltak.

Újabb fordulat a jegybanki kamatdöntések után következett, amikor is az egyre alacsonyabb alapkamatnak köszönhetően a piaci hitelek is egyre kedvezőbbek lettek. Először a kamattámogatott hitelek érték el a törvényi minimumnak számító 6 százalékos kamatszintet, ami alatt már nem nyújt több támogatást az állam. Mára viszont a bankok saját, támogatás nélküli jelzáloghitelei is elérték ezt a szintet. Gyakorlatilag alig néhány forint a különbség a támogatott és a piaci hitelek törlesztőrészletei között.

Nem biztos tehát, hogy megéri a kamattámogatott hiteleket választani mostanában. A fenti táblázatból is jól látszik, hogy szinte hajszálnyi különbségek vannak ma a két hitel között. Megoldás lehetne, ha a jelenlegi törvényi határ, 6 százalékos kamat alatt is járna még további kamattámogatás, például az alapkamathoz lehetne kötni a minimum szintet. Másik megoldás lehet, ha 5 év helyett hosszabb időre járna támogatás, akár 15-20 évre is. Előbbivel tovább csökkenhetnének a lakáshitelek költségei, míg az utóbbival az ügyfelek biztonságérzete növekedhetne, hiszen egy esetlegesen növekvő kamatpálya estén is védve lennének.

 

Jöhet változás hitelfronton

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Varga Mihály nem kevesebbet állított egy múlt hetisajtótájékoztatón, minthogy célszerű lenne megfontolni a Nemzeti Bank hitelprogramjának magánlakás építésére vonatkozó kiterjesztését. De ezt a nyilatkozatot követő napokban több forrásból is cáfolták, Varga is csak magánvéleménynek nevezte az ötletet. A szakértők szerint nincs is szükség hasonló drasztikus lépésre. Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője szerint az is elég lenne, ha a kormány az alapkamat csökkenésével a minimális kamatszintet is csökkentené vagy a támogatás idejét növeli 10-20 évre.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?