24 °C Budapest

Trükkös ATM-ek jöhetnek jövőre? Képek!

Pénzcentrum
2013. november 18. 11:02

Magyarországon a jövő februártól az ügyfelek számára szinte teljesen ingyenessé teszik a készpénzfelvételt: azutomatákkal eddig piaci alapon jól ellátott lakosságot azonban több kellemetlen meglepetés is érheti emiatt. Például más bankolási díjak emelkedhetnek, és csökkenhet a hazai ATM-hálózat is.

A pénzügyi válság kitörése után 2011 második félévéig még mindig évről-évre növekedett az üzemben lévő bankautomaták száma, tavaly egész évben azonban csökkenő trend volt megfigyelhető a területen. A legfrissebb adat szerint némileg nőtt az automaták száma 2013 első félévére, Jelenleg 4800 bankautomatánál van lehetőség készpénzt felvenni országszerte, ez 100 ezer főre vetítve közel 50 ATM-et jelent.

Nálunk ingyenes lesz, külföldön egész iparág épül a készpénzfelvételre


Múlt hétfőn az országgyűlés már meg is szavazta azt a javaslatot, amely szerint jövő februártól havi kétszer 150 ezer forintig ingyenes lesz a készpénzfelvétel az ügyfelek számára, ráadásul bármelyik ATM-nél. Utóbbi azért fontos, mert eddig jellemzően a saját ATM-es tranzakciók jóval olcsóbbak voltak a legtöbb számlacsomagnál nyilvánvalóan azért, mert az idegen ATM-ek használata a bankoknak pluszköltséget jelent. Ezt a helyzetet a bankoknak is kezelniük kell majd egymás közötti szerződéseken keresztül, hiszen nem mindegy, hogy mekkora ATM hálózatot tesznek elérhetővé egymásnak a bankok ezentúl legalább is az ügyfelek számára ingyen.

A pénzügyi rezsicsökkentés jegyében a bankok tehát a készpénzfelvételért nem szedhetek díjat, vagyis ingyenesen kell biztosítaniuk egy eddig piaci alapon árazott szolgáltatást. Ráadásul így egészében rájuk hárul az ezen tranzakciók után szedett 6 ezrelékes tranzakciós illeték. Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára szerint az intézkedés 42 milliárd forintos tranzakciós illetékfizetési kötelezettséget jelent jövőre a bankszektornak.

Ennek a következménye lehet, hogy a bankok a terhet a bevételkieséshez "legközelebb eső" módon enyhítik, vagyis például a lehető legnagyobb mértékben csökkentik az ATM-ekhez kapcsolódó költségeiket: a legkevésbé kihasználtakat egyszerűen megszüntetik, és az ésszerűség határain belüli méretűre csökkentik a hálózatot. A bankok mozgástere ebben a kérdésben erősen korlátos, ATM-ek megszüntetése negatív hatással lehet a kiépített brandre. De az is előfordulhat, hogy az automaták megszüntetésével nem enyhíthető bevételkiesés többi részét más banki díjakon keresztül hárítják át az ügyfelekre, így azok járnak rosszabbul februártól, akik eddig nem igazán vettek fel készpénzt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

De más módon is megpróbálhatják a bankok megakadályozni, hogy készpénzhez jussunk. Vicces ötleteket szedtünk össze a világból.

Gondot okozna egy ilyen feladvány?
Vagy egy kis nehezítés?

 

Így itt is kevesen jutnak készpénzhez
Van, aki hajolgatni nem szeret
Egy egyszerű módszer az ATM megszüntetésére
Ehhez is nehéz hozzáférni

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 27. 15:58
A brüsszeli testület alelnöke Moszkvát nevezte meg az Európai Unió felhasználói ellen irányuló félre...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 27. 10:42
A központi bankok szavai sokszor legalább olyan erős hatással bírnak a pénzügyi piacokra, mint maguk...
Holdblog  |  2023. szeptember 27. 10:08
A magyarországi fizetési forgalom közel kétharmada készpénzben történik, de a jövőben a digitális je...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 27. 14:34
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM