24 °C Budapest

Trükkös ATM-ek jöhetnek jövőre? Képek!

Pénzcentrum
2013. november 18. 11:02

Magyarországon a jövő februártól az ügyfelek számára szinte teljesen ingyenessé teszik a készpénzfelvételt: azutomatákkal eddig piaci alapon jól ellátott lakosságot azonban több kellemetlen meglepetés is érheti emiatt. Például más bankolási díjak emelkedhetnek, és csökkenhet a hazai ATM-hálózat is.

A pénzügyi válság kitörése után 2011 második félévéig még mindig évről-évre növekedett az üzemben lévő bankautomaták száma, tavaly egész évben azonban csökkenő trend volt megfigyelhető a területen. A legfrissebb adat szerint némileg nőtt az automaták száma 2013 első félévére, Jelenleg 4800 bankautomatánál van lehetőség készpénzt felvenni országszerte, ez 100 ezer főre vetítve közel 50 ATM-et jelent.

Nálunk ingyenes lesz, külföldön egész iparág épül a készpénzfelvételre


Múlt hétfőn az országgyűlés már meg is szavazta azt a javaslatot, amely szerint jövő februártól havi kétszer 150 ezer forintig ingyenes lesz a készpénzfelvétel az ügyfelek számára, ráadásul bármelyik ATM-nél. Utóbbi azért fontos, mert eddig jellemzően a saját ATM-es tranzakciók jóval olcsóbbak voltak a legtöbb számlacsomagnál nyilvánvalóan azért, mert az idegen ATM-ek használata a bankoknak pluszköltséget jelent. Ezt a helyzetet a bankoknak is kezelniük kell majd egymás közötti szerződéseken keresztül, hiszen nem mindegy, hogy mekkora ATM hálózatot tesznek elérhetővé egymásnak a bankok ezentúl legalább is az ügyfelek számára ingyen.

A pénzügyi rezsicsökkentés jegyében a bankok tehát a készpénzfelvételért nem szedhetek díjat, vagyis ingyenesen kell biztosítaniuk egy eddig piaci alapon árazott szolgáltatást. Ráadásul így egészében rájuk hárul az ezen tranzakciók után szedett 6 ezrelékes tranzakciós illeték. Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára szerint az intézkedés 42 milliárd forintos tranzakciós illetékfizetési kötelezettséget jelent jövőre a bankszektornak.

Ennek a következménye lehet, hogy a bankok a terhet a bevételkieséshez "legközelebb eső" módon enyhítik, vagyis például a lehető legnagyobb mértékben csökkentik az ATM-ekhez kapcsolódó költségeiket: a legkevésbé kihasználtakat egyszerűen megszüntetik, és az ésszerűség határain belüli méretűre csökkentik a hálózatot. A bankok mozgástere ebben a kérdésben erősen korlátos, ATM-ek megszüntetése negatív hatással lehet a kiépített brandre. De az is előfordulhat, hogy az automaták megszüntetésével nem enyhíthető bevételkiesés többi részét más banki díjakon keresztül hárítják át az ügyfelekre, így azok járnak rosszabbul februártól, akik eddig nem igazán vettek fel készpénzt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

De más módon is megpróbálhatják a bankok megakadályozni, hogy készpénzhez jussunk. Vicces ötleteket szedtünk össze a világból.

Gondot okozna egy ilyen feladvány?
Vagy egy kis nehezítés?

 

Így itt is kevesen jutnak készpénzhez
Van, aki hajolgatni nem szeret
Egy egyszerű módszer az ATM megszüntetésére
Ehhez is nehéz hozzáférni

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 10:42
Miután az egyesület keresetét a Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította, most...
MNB Intézet  |  2022. május 17. 10:15
Fizetnénk-e azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk káros hatásait ellensúlyozzuk? Egy kutatás szerint...
Holdblog  |  2022. május 17. 05:57
Egy csúcsszínvonalú Bel Air-i (Los Angeles, Kaliforna) kastély 87,8 millió dollárért szerepelt egy á...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?