19 °C Budapest

Trükkös ATM-ek jöhetnek jövőre? Képek!

Pénzcentrum
2013. november 18. 11:02

Magyarországon a jövő februártól az ügyfelek számára szinte teljesen ingyenessé teszik a készpénzfelvételt: azutomatákkal eddig piaci alapon jól ellátott lakosságot azonban több kellemetlen meglepetés is érheti emiatt. Például más bankolási díjak emelkedhetnek, és csökkenhet a hazai ATM-hálózat is.

A pénzügyi válság kitörése után 2011 második félévéig még mindig évről-évre növekedett az üzemben lévő bankautomaták száma, tavaly egész évben azonban csökkenő trend volt megfigyelhető a területen. A legfrissebb adat szerint némileg nőtt az automaták száma 2013 első félévére, Jelenleg 4800 bankautomatánál van lehetőség készpénzt felvenni országszerte, ez 100 ezer főre vetítve közel 50 ATM-et jelent.

Nálunk ingyenes lesz, külföldön egész iparág épül a készpénzfelvételre


Múlt hétfőn az országgyűlés már meg is szavazta azt a javaslatot, amely szerint jövő februártól havi kétszer 150 ezer forintig ingyenes lesz a készpénzfelvétel az ügyfelek számára, ráadásul bármelyik ATM-nél. Utóbbi azért fontos, mert eddig jellemzően a saját ATM-es tranzakciók jóval olcsóbbak voltak a legtöbb számlacsomagnál nyilvánvalóan azért, mert az idegen ATM-ek használata a bankoknak pluszköltséget jelent. Ezt a helyzetet a bankoknak is kezelniük kell majd egymás közötti szerződéseken keresztül, hiszen nem mindegy, hogy mekkora ATM hálózatot tesznek elérhetővé egymásnak a bankok ezentúl legalább is az ügyfelek számára ingyen.

A pénzügyi rezsicsökkentés jegyében a bankok tehát a készpénzfelvételért nem szedhetek díjat, vagyis ingyenesen kell biztosítaniuk egy eddig piaci alapon árazott szolgáltatást. Ráadásul így egészében rájuk hárul az ezen tranzakciók után szedett 6 ezrelékes tranzakciós illeték. Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára szerint az intézkedés 42 milliárd forintos tranzakciós illetékfizetési kötelezettséget jelent jövőre a bankszektornak.

Ennek a következménye lehet, hogy a bankok a terhet a bevételkieséshez "legközelebb eső" módon enyhítik, vagyis például a lehető legnagyobb mértékben csökkentik az ATM-ekhez kapcsolódó költségeiket: a legkevésbé kihasználtakat egyszerűen megszüntetik, és az ésszerűség határain belüli méretűre csökkentik a hálózatot. A bankok mozgástere ebben a kérdésben erősen korlátos, ATM-ek megszüntetése negatív hatással lehet a kiépített brandre. De az is előfordulhat, hogy az automaták megszüntetésével nem enyhíthető bevételkiesés többi részét más banki díjakon keresztül hárítják át az ügyfelekre, így azok járnak rosszabbul februártól, akik eddig nem igazán vettek fel készpénzt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

De más módon is megpróbálhatják a bankok megakadályozni, hogy készpénzhez jussunk. Vicces ötleteket szedtünk össze a világból.

Gondot okozna egy ilyen feladvány?
Vagy egy kis nehezítés?

 

Így itt is kevesen jutnak készpénzhez
Van, aki hajolgatni nem szeret
Egy egyszerű módszer az ATM megszüntetésére
Ehhez is nehéz hozzáférni

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem