15 °C Budapest

Veszély leselkedik a bankkártyás vásárlókra: tényleg biztonságos így fizetni?

Pénzcentrum
2013. május 22. 12:02

Vizsgálat indult az érintésmentes kártyák rejtett költségeinek felderítésének érdekében - írja a Daily Mail. Több vásárló szerint akkor is vesznek le pénzt a kártyájáról, amikor nem is vásárol semmit. Mi az igazság, mennyire biztonságosak a legmodernebb bankkártyák?

Az érintés nélküli bankkártyák használata a leggyorsabb az 5 ezer forint alatti vásárlásoknál. Se pin kódot, se aláírást nem kérnek ilyenkor a boltok termináljai, egy gyenge rádiójelen keresztül a kártya minden adatát elküldi a bolt készülékének a kártyánk, ami már elég a vásárláshoz. Ha erre alkalmas kártyánk van, azt egy PayPass vagy PayWave felírat és egy rádiójel jelzi a kártya elülső oldalán. Több bank már ilyenekre cseréli ki ügyfelei lejáró kártyáit.

A visszaélések száma eddig rendkívül ritka volt, Nagy Britanniában, ahol már 70 millió fizetést intéznek évente érintésmentes technológiával, mindösszesen 8 ügyet jelentettek.

Ennek ellenére sokan attól félnek, hogy kétszer fizetik ki ugyan azt a terméket és ezt később sem veszik észre vagy a rádiójel esetleg messzebbről is leolvasható a kártyáról, így akár más által vásárolt termék esetén is levonódik összeg a számláról.

A szakértők szerint ez ritkán fordulhat elő. Maximum akkor, ha rossz helyre teszik a boltokban a kártyaolvasó készülékeket. A ritka esetek egyike egy olyan üzletben történt, ahol a terminál csípő magasságába volt téve, így nagyobb volt az esélye, hogy egy másik kártyát terhel meg a rendszer.

Elsősorban tehát a kártyatulajdonosaknak kell vigyázni, hogy nem kerüljön illetéktelenekhez a kártyájuk és a boltok leolvasójához is csak fizetéskor vigyék közel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyre több ilyen kártya jelenhet meg, és egyre több bank cseréli ilyenekre a régieket, hiszen a Mastercard felmérés szerint harmadával használják szívesebben a kártyát fizetésre, ha annak van érintésmentes funkciója.

A nagyobb biztonság érdekében a kártyatársaságok is tesznek lépéseket, a Visa Europe szóvivője elmondta, hogy a kártyák 5 egymás utáni érintésmentes vásárlás után PIN kódot kérhet, ezzel 25 ezer forintban maximalizálható az esetleges veszteség, még a kártya ellopása esetén is.

Hogyan előzzük meg a véletlen vásárlásokat:

- Kártyánkat jól elzárt helyen, a leolvasó készülékektől távol tartsuk
- Ha több kártyánk is alkalmas a érintés mentes vásárlásra, akkor tartsuk őket külön, különösen fizetéskor.
- A bankoknál le is lehet tiltani vagy korlátozni ezt a funkciót, amennyiben szükséges.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?