1 °C Budapest

Veszély leselkedik a bankkártyás vásárlókra: tényleg biztonságos így fizetni?

Pénzcentrum
2013. május 22. 12:02

Vizsgálat indult az érintésmentes kártyák rejtett költségeinek felderítésének érdekében - írja a Daily Mail. Több vásárló szerint akkor is vesznek le pénzt a kártyájáról, amikor nem is vásárol semmit. Mi az igazság, mennyire biztonságosak a legmodernebb bankkártyák?

Az érintés nélküli bankkártyák használata a leggyorsabb az 5 ezer forint alatti vásárlásoknál. Se pin kódot, se aláírást nem kérnek ilyenkor a boltok termináljai, egy gyenge rádiójelen keresztül a kártya minden adatát elküldi a bolt készülékének a kártyánk, ami már elég a vásárláshoz. Ha erre alkalmas kártyánk van, azt egy PayPass vagy PayWave felírat és egy rádiójel jelzi a kártya elülső oldalán. Több bank már ilyenekre cseréli ki ügyfelei lejáró kártyáit.

A visszaélések száma eddig rendkívül ritka volt, Nagy Britanniában, ahol már 70 millió fizetést intéznek évente érintésmentes technológiával, mindösszesen 8 ügyet jelentettek.

Ennek ellenére sokan attól félnek, hogy kétszer fizetik ki ugyan azt a terméket és ezt később sem veszik észre vagy a rádiójel esetleg messzebbről is leolvasható a kártyáról, így akár más által vásárolt termék esetén is levonódik összeg a számláról.

A szakértők szerint ez ritkán fordulhat elő. Maximum akkor, ha rossz helyre teszik a boltokban a kártyaolvasó készülékeket. A ritka esetek egyike egy olyan üzletben történt, ahol a terminál csípő magasságába volt téve, így nagyobb volt az esélye, hogy egy másik kártyát terhel meg a rendszer.

Elsősorban tehát a kártyatulajdonosaknak kell vigyázni, hogy nem kerüljön illetéktelenekhez a kártyájuk és a boltok leolvasójához is csak fizetéskor vigyék közel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egyre több ilyen kártya jelenhet meg, és egyre több bank cseréli ilyenekre a régieket, hiszen a Mastercard felmérés szerint harmadával használják szívesebben a kártyát fizetésre, ha annak van érintésmentes funkciója.

A nagyobb biztonság érdekében a kártyatársaságok is tesznek lépéseket, a Visa Europe szóvivője elmondta, hogy a kártyák 5 egymás utáni érintésmentes vásárlás után PIN kódot kérhet, ezzel 25 ezer forintban maximalizálható az esetleges veszteség, még a kártya ellopása esetén is.

Hogyan előzzük meg a véletlen vásárlásokat:

- Kártyánkat jól elzárt helyen, a leolvasó készülékektől távol tartsuk
- Ha több kártyánk is alkalmas a érintés mentes vásárlásra, akkor tartsuk őket külön, különösen fizetéskor.
- A bankoknál le is lehet tiltani vagy korlátozni ezt a funkciót, amennyiben szükséges.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem