17 °C Budapest

Mit csinálj, ha elhagyod a bankkártyád? Ne bukj tízezreket!

Pénzcentrum
2013. március 10. 08:00

Egyre többen szeretnék elintézni a napi pénzügyeiket a metróra várva vagy akár egy tárgyalás közben, amit a bankok többségénél könnyen meg is tehetünk. A mobilbankokat tesztelt, és összeszedtük, mire kell figyelned a pénzed biztonsága érdekében.

A hazai bankok is igyekeznek haladni a korral, legalábbis az internetes és mobil bankolás lehetőségei tekintetében. Bár az igyekezetet az elmúlt időszakban több biztonságtechnikai kérdés árnyékolja be. De megfelelő odafigyeléssel kijelenthető, hogy akár a mobilunkról is biztonságosan bankolhatunk. A megkérdezett bankok közül 6 válaszolt kérdéseinkre.

Tobb bank saját mobilalkalmazással rendelkezik, ami a biztonságot nagyban növeli. Hiszen a különböző alkalmazásokhoz külön trójaikat kellene írni a csalóknak, hogy hozzáférjenek a pénzünkhöz. De ilyen eset nemzetközi szinten is csak igen ritkán fordul elő, a magya bankok esetén a kisebb ügyfél szám miatt pedig még kevésbé éri meg az ilyen próbálkozás.

Az alábbi táblázatban foglaltuk össze, milyen lehetőséget kínálnak a bankok azon ügyfeleiknek, akik a mobiljukon is szeretnének hozzáférni a pénzükhöz.

Szinte kivétel nélkül az összes bank internetes felületén elérhetők azok az alapfunkciók, amire nap, mint nap szükségünk lehet, de olyan is van, ahol akár autópálya matricát is vásárolhatunk. Az mobilbankon keresztül akár az autópálya matricát is vásárolhatunk például az MKB-nák vagy az OTP rendszerében. Ezeken túl a legtöbb banknál lehetőség van a bankkártya limitünk beállítására. Ez utobbi akkor lehet hasznos, ha nem találjuk valamelyik kártyánkat akkor rögtön megakadályozhatjuk, hogy illetéktelen használja. Hiszen egyszerűen csak 1 forintra állítjük a vásárlási összeg maximumát. Mindezt költségek és telefonálás nélkül és azonnal.

Egyik legérdekesebb funkciója az OTP bank alkalmazásának van, ami egy fénykép alapján a sárga csekkből forint átutalást csinál és máris befizethetjük a számlánkat, akár utazás közben is.


Biztonságos a internet- és mobilbankolás?

A világon szinte mindenhol könnyen internetes pénzügyi csalás áldozatává válhatunk. Megfelelő védelem nélkül számítógépeinket könnyen megfigyelhetik illetéktelenek vagy akár át is vehetik felette az irányítást. Ilyenkor jelszavainkat adhatjuk meg tudtunkon kívül vagy bármilyen rendszerbe való belépés után szabad utat adhatunk a hackereknek műveletek elvégzésére. Online bankba való bejelentkezéskor ez különösen veszélyes lehet, hiszen ekkor akár a számlánkon lévő teljes összeget elveszíthetjük.

A bankok ez ellen több módszerrel is védekezhetnek. A Budapest Bank elmondta, hogy ahogy más bankoknál is ők is tranzakció monitoring rendszert is működtetnek, mely riaszt olyan esetekben, amelyekben az ügyfelek a szokásostól eltérő viselkedést tanúsítanak, vagy szokatlan megbízásokat adnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

De a legtöbb helyen az sms azonosítás is működik. Az online felületre való belépéshez is kelhet sms-ben kapott jelszó, de van a legtöbb banknál már minden tranzakció esetén is szükséges. Ezek az általában néhány percig érvényes belépési kódok. Ezzel már nem csak a jelszólopó programok ellen vagyunk védve, de a számítógépünkön biztonságosan kezelhetjük pénzügyeinket.

Egy másik módszert használ a Citibank Online internetes banki felülete, ahol a belépési kódot virtuális billentyűzeten kell megadni, amelyen a számok nem a normál billentyűzeten megszokott, hanem egy automatikusan generált pozícióban vannak elhelyezve.  Ez kissé lassabbá és kényelmetlenebbé teszi a bejelentkezést, de növeli a védelmet a billentyűzet figyelő programok ellen. A bank továbbá új kedvezményezett esetén sms-ben kér jóváhagyást az utalások esetén.


A mobil még veszélyesebb

Ez mindaddig igaz, amíg nem férnek hozzá a telefonunkhoz is. Kétszintű biztonsági rendszerről addig beszélhetünk, amíg különböző egymástól független készüléken megy az azonosítás és a jelszó küldés. A mobiltelefonon történő utaláskor épp ez a többszintű védelem szűnik meg, hiszen a mobilon lévő vírus akár az érkező sms üzeneteinkhez is hozzáférhet. Ez nagyon ritka és speciális esetben történhet csak meg, hiszen a vírusnak ismernie kell az adott bank rendszerét is és az sms -ből is ki kell tudnia nyernie a szükséges információt.

"A technikai lehetősége megvan az SMS tartalmakhoz való hozzáférésnek, és illegális felhasználásának. Ez a banki oldalon rendelkezésre álló eszközökkel nem gátolható meg (az SMS szabványos volta miatt nem küldhető például speciálisan védett vagy titkosított SMS). Ez kifejezetten az az eset, amikor az ügyfelet támadják és emiatt már csak az ő gondosságán, és óvatosságán múlik a bankolás biztonságos volta. Ugyanazon elvek alapján kell eljárni a mobil eszköznél is, mint amik a hagyományos számítógépeknél is érvényesek: legális, folyamatosan frissített programokat kell használni és naprakész, kártékony szoftverektől védő programot kell folyamatosan futtatni az arra alkalmas mobil eszközön. A kártékony szoftverek elleni programok (vagy egyszerűbben mondva antivírus programok) képesek felismerni és megakadályozni a kémszoftverek működését és el tudják távolítani azokat a mobil eszközről " - válaszolta kérdésünkre a CIB bank szakértője.

További megoldás lehet, ha a hitelintézet csak olyan számlára enged utalást intézni mobiltelefonról, amit előre megadtunk számítógépünkről. A fenti táblázatunkban is látszik, hogy több bank alkalmazza ezt a megoldást. Ezzel a legtöbb visszaélést elkerülhetjük. Egy másik biztonsági szakembert megkérdezve megtudtuk, hogy kicsit kényelmetlen, de biztos megoldás két különböző telefon használata a banki ügyeink intézésére. Egyiket regisztráljuk bankunknál, a másikon belépünk az internetbankba, így nem ugyanarra a készülékre érkezik az sms, mint ahol az online banki rendszer fut, nagyban növelve ezzel a biztonságot. Két telefon helyett használhatunk  tokeneket is, melyek minden belépéshez és tranzakcióhoz kódot generálnak ezzel növelve a biztonságot.


NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm