Mit csinálj, ha elhagyod a bankkártyád? Ne bukj tízezreket!

Pénzcentrum
2013. március 10. 08:00

Egyre többen szeretnék elintézni a napi pénzügyeiket a metróra várva vagy akár egy tárgyalás közben, amit a bankok többségénél könnyen meg is tehetünk. A mobilbankokat tesztelt, és összeszedtük, mire kell figyelned a pénzed biztonsága érdekében.

A hazai bankok is igyekeznek haladni a korral, legalábbis az internetes és mobil bankolás lehetőségei tekintetében. Bár az igyekezetet az elmúlt időszakban több biztonságtechnikai kérdés árnyékolja be. De megfelelő odafigyeléssel kijelenthető, hogy akár a mobilunkról is biztonságosan bankolhatunk. A megkérdezett bankok közül 6 válaszolt kérdéseinkre.

Tobb bank saját mobilalkalmazással rendelkezik, ami a biztonságot nagyban növeli. Hiszen a különböző alkalmazásokhoz külön trójaikat kellene írni a csalóknak, hogy hozzáférjenek a pénzünkhöz. De ilyen eset nemzetközi szinten is csak igen ritkán fordul elő, a magya bankok esetén a kisebb ügyfél szám miatt pedig még kevésbé éri meg az ilyen próbálkozás.

Az alábbi táblázatban foglaltuk össze, milyen lehetőséget kínálnak a bankok azon ügyfeleiknek, akik a mobiljukon is szeretnének hozzáférni a pénzükhöz.

Szinte kivétel nélkül az összes bank internetes felületén elérhetők azok az alapfunkciók, amire nap, mint nap szükségünk lehet, de olyan is van, ahol akár autópálya matricát is vásárolhatunk. Az mobilbankon keresztül akár az autópálya matricát is vásárolhatunk például az MKB-nák vagy az OTP rendszerében. Ezeken túl a legtöbb banknál lehetőség van a bankkártya limitünk beállítására. Ez utobbi akkor lehet hasznos, ha nem találjuk valamelyik kártyánkat akkor rögtön megakadályozhatjuk, hogy illetéktelen használja. Hiszen egyszerűen csak 1 forintra állítjük a vásárlási összeg maximumát. Mindezt költségek és telefonálás nélkül és azonnal.

Egyik legérdekesebb funkciója az OTP bank alkalmazásának van, ami egy fénykép alapján a sárga csekkből forint átutalást csinál és máris befizethetjük a számlánkat, akár utazás közben is.


Biztonságos a internet- és mobilbankolás?

A világon szinte mindenhol könnyen internetes pénzügyi csalás áldozatává válhatunk. Megfelelő védelem nélkül számítógépeinket könnyen megfigyelhetik illetéktelenek vagy akár át is vehetik felette az irányítást. Ilyenkor jelszavainkat adhatjuk meg tudtunkon kívül vagy bármilyen rendszerbe való belépés után szabad utat adhatunk a hackereknek műveletek elvégzésére. Online bankba való bejelentkezéskor ez különösen veszélyes lehet, hiszen ekkor akár a számlánkon lévő teljes összeget elveszíthetjük.

A bankok ez ellen több módszerrel is védekezhetnek. A Budapest Bank elmondta, hogy ahogy más bankoknál is ők is tranzakció monitoring rendszert is működtetnek, mely riaszt olyan esetekben, amelyekben az ügyfelek a szokásostól eltérő viselkedést tanúsítanak, vagy szokatlan megbízásokat adnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

De a legtöbb helyen az sms azonosítás is működik. Az online felületre való belépéshez is kelhet sms-ben kapott jelszó, de van a legtöbb banknál már minden tranzakció esetén is szükséges. Ezek az általában néhány percig érvényes belépési kódok. Ezzel már nem csak a jelszólopó programok ellen vagyunk védve, de a számítógépünkön biztonságosan kezelhetjük pénzügyeinket.

Egy másik módszert használ a Citibank Online internetes banki felülete, ahol a belépési kódot virtuális billentyűzeten kell megadni, amelyen a számok nem a normál billentyűzeten megszokott, hanem egy automatikusan generált pozícióban vannak elhelyezve.  Ez kissé lassabbá és kényelmetlenebbé teszi a bejelentkezést, de növeli a védelmet a billentyűzet figyelő programok ellen. A bank továbbá új kedvezményezett esetén sms-ben kér jóváhagyást az utalások esetén.


A mobil még veszélyesebb

Ez mindaddig igaz, amíg nem férnek hozzá a telefonunkhoz is. Kétszintű biztonsági rendszerről addig beszélhetünk, amíg különböző egymástól független készüléken megy az azonosítás és a jelszó küldés. A mobiltelefonon történő utaláskor épp ez a többszintű védelem szűnik meg, hiszen a mobilon lévő vírus akár az érkező sms üzeneteinkhez is hozzáférhet. Ez nagyon ritka és speciális esetben történhet csak meg, hiszen a vírusnak ismernie kell az adott bank rendszerét is és az sms -ből is ki kell tudnia nyernie a szükséges információt.

"A technikai lehetősége megvan az SMS tartalmakhoz való hozzáférésnek, és illegális felhasználásának. Ez a banki oldalon rendelkezésre álló eszközökkel nem gátolható meg (az SMS szabványos volta miatt nem küldhető például speciálisan védett vagy titkosított SMS). Ez kifejezetten az az eset, amikor az ügyfelet támadják és emiatt már csak az ő gondosságán, és óvatosságán múlik a bankolás biztonságos volta. Ugyanazon elvek alapján kell eljárni a mobil eszköznél is, mint amik a hagyományos számítógépeknél is érvényesek: legális, folyamatosan frissített programokat kell használni és naprakész, kártékony szoftverektől védő programot kell folyamatosan futtatni az arra alkalmas mobil eszközön. A kártékony szoftverek elleni programok (vagy egyszerűbben mondva antivírus programok) képesek felismerni és megakadályozni a kémszoftverek működését és el tudják távolítani azokat a mobil eszközről " - válaszolta kérdésünkre a CIB bank szakértője.

További megoldás lehet, ha a hitelintézet csak olyan számlára enged utalást intézni mobiltelefonról, amit előre megadtunk számítógépünkről. A fenti táblázatunkban is látszik, hogy több bank alkalmazza ezt a megoldást. Ezzel a legtöbb visszaélést elkerülhetjük. Egy másik biztonsági szakembert megkérdezve megtudtuk, hogy kicsit kényelmetlen, de biztos megoldás két különböző telefon használata a banki ügyeink intézésére. Egyiket regisztráljuk bankunknál, a másikon belépünk az internetbankba, így nem ugyanarra a készülékre érkezik az sms, mint ahol az online banki rendszer fut, nagyban növelve ezzel a biztonságot. Két telefon helyett használhatunk  tokeneket is, melyek minden belépéshez és tranzakcióhoz kódot generálnak ezzel növelve a biztonságot.


NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?