26 °C Budapest
A black television remote control on the arm of a brown leather sofa. A hand grips the remote. Light shines in illuminating the various buttons. Space for copy.

Áll a bál a Netflix háza táján: ez most nagyon kiverte a biztosítékot, mi lesz így ezzel a sorozattal?

2024. június 7. 12:15

Fiona Harvey, akiről állítása szerint a Netflix "Baby Reindeer" című sorozatának egy karakterét mintázták, több mint 170 millió dolláros kártérítést követel a streaming óriástól. Vádolva őket rágalmazással és magánéleti jogainak megsértésével, mivel szerinte hamisan ábrázolták elítélt bűnözőként - számolt be a BBC.

Fiona Harvey, egy skót nő, a Netflix ellen indított pert, mivel úgy véli, hogy a Baby Reindeer (Szarvasbébi) című drámasorozat Martha karakterét őrá mintázva ábrázolja. A kaliforniai bíróságon benyújtott keresetében Harvey azt állítja, hogy a streaming szolgáltató "brutális hazugságokkal" illette őt világszerte több mint 50 millió néző előtt. A vádak között szerepel rágalmazás, és a magánéletének a megsértése is.

Harvey asszony több mint 170 millió dollár (mai árfolyamon majd 61 milliárd (!) forint) kártérítést követel azért, mert szerinte a sorozatban tévesen mutatták be elítélt bűnözőként és zaklatóként. A Netflix kiállt Richard Gadd, a sorozat írója és főszereplője mellett, hangsúlyozva az író jogát saját történetének elmesélésére.

A periratok szerint Harvey tagadja, hogy szexuálisan bántalmazta volna Gaddot, ellentétben azzal, ahogy a sorozat egyik jelenetében ábrázolták. Harvey biztos abban, hogy nyerni fog a perben. A Baby Reindeer bemutatása során azt állították, hogy az események valós történéseken alapulnak, de bizonyos elemek dramaturgiai okokból lettek megváltoztatva. Benjamin King, a Netflix vezetője szerint a sorozat egy igaz történetet dolgoz fel Richard Gadd zaklatásáról.

Harvey asszony neve nem szerepel sem alperesként a perben, sem pedig közvetlenül a sorozatban. Azonban önmagát azonosította Martha karakterrel kapcsolatosan. A panasz szerint a Netflix nem végzett kellő alaposságú vizsgálatot annak megerősítésére, hogy Gadd állításai igazak-e.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Richard Roth ügyvéd bizonyítékai szerint Harvey sosem volt elítélve bűncselekményért. A per anyagai között szerepel egy háttérellenőrzés és egy igazolás is ezt alátámasztva. Harvey azt állítja, hogy a sorozat megjelenése óta halálos fenyegetéseket kapott és félelemmel él. Egy interjúban tagadta azokat a viselkedésformákat, amelyekkel Martha karakterét illették - például azt az állítást, hogy több tízezer e-mailt és hangüzenetet küldött volna Gaddnek.

Rájár a rúd a Netfixra

Nemrég a hazai Médiatanács is nekiment a Netflixnek, ugyanis szerintük az nem megfelelően klasszifikálta egy műsorszám Magyarországon is elérhető epizódjait. Az érintett aLocke & Key – Kulcs a zárját című sorozat 1. évadának 2. epizódját, amelyet „13+” korhatári jelöléssel tett elérhetővé Magyarországon a médiaszolgáltató. A testület szerint a műsorszámot a filmben található erőszakos szexuális jelenetek miatt magasabb korhatári kategóriába (18 éven aluliak számára nem ajánlott) kellett volna sorolni, ezért a hatósági ellenőrzés megállapításait továbbította a holland társhatóság, a CVDM részére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem