26 °C Budapest
A sad-faced senior woman is sitting in a restaurant. Dont worry, she is not really this sad - she was just posing and making this face for the camera! :) Shallow depth of field.

Siralmas helyzetben a hazai vendéglátás: már senkinek nincs pénze étterembe járni

2024. május 12. 10:31

Az elmúlt években a vendéglátóipar messze a Covid előtti időszak alatt teljesített. Az idei év lehet az első, amikor a vendéglátás volumene meghaladhatja az utolsó békeév, a 2019-es esztendő teljesítményét. Mostanra kevesebb az étterem, mint a járvány előtt volt, és a dolgozók száma is csökkent a szektorban. Az emberek pedig ritkábban térnek be a vendéglátóhelyekre - Portfolio.

Ritkábban engedhetik meg maguknak az étterembe járást a magyarok. Az élelmiszerek, az alapanyagok és az energiaárak emelkedése miatt a lakosságnak egyre kevesebb pénze maradt étterembe járni, és az éttermi árak emelkedése miatt eltűnt egy fogyasztói réteg.

A vendéglátósok szerint a külföldi vendégeknek az akár 15-20 eurós főétel ár is megszokott, de a magas színvonalhoz ők is ragaszkodnak.

A 6-7 ezer forintos ár egy főételért már a magyar vendégek számára sem meglepő. Salátával, itallal és desszerttel együtt a 10 ezer forint feletti egy főre jutó fogyasztási számla nem veri ki a biztosítékot.

Az előrejelzések szerint azonban a reálbérek emelkedése miatt némi keresletélénkülés lesz a vendéglátásban is, így 4 szűk esztendő után a következő időszak már jobban alakulhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 22. szombat
Paulina
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm