33 °C Budapest
Budapest, 2020. szeptember 4.Bûvös kocka Rubik Ernõ A mi kockánk címû könyvének bemutatóján Budapesten, a Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetemen 2020. szeptember 4-én. Az elmúlt csaknem fél évszázadban világszerte több mint 350 millió példányban elkelt Rubik-kocka történetét, az alkotó ehhez kapcsolódó gondolatait rögzítõ kötet a következõ hetekben számos külföldi országban is megjelenik.MTI/Szigetváry Zsolt

Anyagi helyzetéről vallott Rubik Ernő: így él ma a legendás bűvös kocka feltalálója

2024. április 29. 11:14

Idén nyáron ünnepli majd nyolcvanadik születésnapját Rubik Ernő feltaláló, aki 1974-ben alkotta meg a Rubik-kockát diákjai térbeli és geometriai képességeinek fejlesztésére. A kocka pedig több mint 500 millió, világszerte eladott példánnyal ünnepli fél évszázados jubileumát - közölte a Daily Mail.

Rubik Ernő 1944-ben született Budapesten. Gimnáziumi tanulmányai után szobrászat felé fordult, később pedig az Iparművészeti és Tervezőművészeti Főiskolán építészprofesszorként tevékenykedett Budapesten. 1974-ben Rubik egy forradalmi játékot alkotott meg, amely mozgatható alkatrészekből állt össze. Célja az volt, hogy diákjainak segítsen jobban megérteni a térbeli viszonyokat és geometriai formákat. Ez a kirakós játék később Rubik-kocka néven vált világhírűvé.

A Rubik-kocka először tanítványai, majd a magyar közönség körében aratott sikert, végül globális jelenséggé nőtte ki magát. Az elmúlt évtizedek során több mint 500 millió darabot adtak el belőle világszerte, ami Rubikot multimilliomossá tette. Rubik Ernő jelenleg nyugdíjas éveit élvezi feleségével, Hegely Ágnessel Budapest és Spanyolország között ingázva, négy gyermekük van.

Rubik gyermekkorát az 1950-es évek Magyarországán töltötte, ahol a pénz ritkán került szóba családjában. Első munkáját matematika tanárként végezte gimnáziumában, majd posztgraduális képzése során tanított. A feltaláló sosem tartotta fontosnak a pénzt; számára az volt a lényeges, hogy legyen mit enni és mit felvenni. A kocka létrehozása technikai kihívást jelentett számára, nem pedig bármilyen sikerre való törekvést.

A piacra dobást követően kezdetben nehézségekbe ütközött a gyártás és az értékesítés Magyarországon. Az első nagyobb megrendelés 5000 darab volt. A terjeszkedés során az amerikai piacra lépés jelentette a legnagyobb kihívást. Rubik szerint pénzügyi sikerét mindig is az egyszerűség és a szerény igények határozták meg. Legdrágább vásárlása egy spanyolországi ház volt, amely lehetőséget biztosított számára és családjának arra, hogy több időt tölthessenek a Földközi-tenger partján.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Pénzügyeit teljesen feleségére bízza, jelenleg egy budapesti házban és egy spanyolországi lakás között ingáznak. Rubik számára a legfontosabb prioritás a fiatalok oktatása, amelyre szerinte a kormánynak a költségvetésből jelentős összeget kellene fordítania.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem