6 °C Budapest
Meat and kebabs being cooked on barbecue close up, juicy, tender, sizzling, healthy eating

Indul a bírságszezon: kegyetlen csekket kaphat a nyakába minden magyar kertesház-tulaj

2023. május 20. 16:04

A szabadtéri főzés évtizedekig szalonnasütésből és bográcsozásból állt, napjainkban azonban már Magyarországon is teret hódított a grillezés és a barbecue sütés. Sokak kedvenc nyári elfoglaltsága remek lehetőséget kínál arra, hogy a családdal vagy a barátokkal összegyűljünk, de az élmény csak akkor lehet felhőtlen, ha a grillezéssel jró szabályokra is kellő figyelmet fordítunk. Nézzük hát, mik azok a dolgok, amikre érdmes figyelni egy nyáresti sütögetés alkalmával.

A kellemes nyári esték egyik kihagyhatatlan eleme a grillezés, mely az egyik legjobb élményből hamar rémálommá változhat, ha az ember nem figyel eléggé a környezetére. Sok mindenen elcsúszhat a nyáresti program: nem gyullad be a szén, egyenetlenül sül a hús, vagy nem működik megfelelően a grillsütő. Ezek mellett azonban a balesetekkel járó égési sérülések, füstmérgezések, áramütések sem ritkák, holott ezek nagy része kellő körültekintéssel elkerülhető lenne.

Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, melyeket érdemes követni, ha szeretnétek elkerülni a kellemetlen helyzeteket.  Fontos, hogy minden a vásárlással kezdődik. Alapszabály, hogyha tehetjük szánjunk pénzt a minőségi darabokra, mivel ezzel sok fejfájást spórolhatunk meg. Habár a minőségibb darabok beszerzése, a hozzávaló kiegészítőkkel együtt bizony kisebb vagyonba is kerülhet, inkább érdemes az elején többet fizetni, hogy elkerüljük a baleseteket és ne kelljen rohangálni a jótállás miatt.

1. Csak a szabadban használd a grillsütőt

Csábító lehet, hogy a nyitott garázsban, egy fedett erkély alatt vagy esetleg egy sátorban állítsuk fel a grillsütőt, de a propán- és gáz-, illetve faszéngrilleket szigorúan kültéri használatra tervezték, ahol bőséges szellőzést tudunk biztosítani. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nemrég külön posztban is felhívta a figyelmet, hogy ne grillezünkz az erkélyünkön gázpalackról!

Egy korábbi felhívásukban azt is hangsúlyozták, hogy gázpalackot csak hivatalos helyről szabad beszerezni. "Csak olyan palackot vegyünk, amelyiknek ép a szelepe és zárófóliával van lezárva. Előfordult már, hogy ellenőrzésnél a hatóságok hamis védőfóliával, az eredetitől eltérő színnel, zsugorítással, ismétlődő sorszámmal ellátott palackokat találtak. Az illegálisan töltött gázpalackok veszélyt jelenthetnek a felhasználókra és környezetükre nézve is."

A szén-monoxidot nem hiába nevezik csendes gyilkosnak: szagtalan, íztelen és szabad szemmel nem látható. A kontrollált láng mellett tehát érdemes arra is figyelni, amikor a grill parazsa kifehéredik, mert az ekkor keletkező füstgázok komoly veszélyt jelenthetnek. Emellett fontos megjegyezni, hogy beltéren a tűz is gyorsabban, váratlanul terjedhet el. Bármilyen éghető anyag, amely a grillt körülveszi vagy a grill fölé lóg, amikor az használatban van, könnyen és gyorsan lángra kaphat. Győződj meg róla, hogy a grill fölött és körül tiszta és akadálymentes a terület, a sütő lehetőleg 3 méterre legyen a háztól vagy más éghető szerkezetektől.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a „társasház erkélyén lehet grillezni, de nem mindegy, hogy milyen módszerrel. Ha valaki megszegi a szabályt, 20 ezer forinttól egymillió forintig terjedő tűzvédelmi bírság szabható ki érte. És, hogy mire kell figyelni?

2. A szezon előtt iktass be egy nagyobb ellenőrzést

Részben előző pontunkhoz kapcsolódik az ellenőrzés kérdése. A téli hónapokban bent tárolt grillsütőt fontos a grillezési szezon kezdetén alaposan ellenőrizni. A gázvezetékek szivárgása miatt a propán- vagy földgáz felhalmozódhat a grillsütő belsejében, amikor a fedél zárva van. Ellenőrizd a gázvezetékek szivárgásmentességét, mielőtt a grillt használnád, és mindig nyisd ki a grill fedelét, mielőtt begyújtanád. Talán mondani sem kell, hogy csere közben tilos a dohányzás és a nyílt láng használata.

3. Használat után mindig tisztítsd meg a grillsütőt

A rostélyon lévő elszenesedett bevonat nem ad ízt, az csak szennyeződés, mondta el a HuffPostnak Barry "C.B." Martin, a Char-Broil felelős vezetője. A sütőlap alján lévő fényes, fekete pelyhek nem valószínű, hogy lepergett festék; ezek beégett maradványok, amelyek tűzveszélyesek. Súrold le a szennyeződéseket a rostélyokról, égőkről és a belső felületekről egy nem karcoló szivaccsal vagy nejlonkefével. A bevonat nélküli acélon vagy vasakon akár csiszolórongyot vagy drótkefét is használhatsz. Ezután mossa le a felületeket mosogatószerrel és vízzel, öblítse le jól, és alaposan szárítsa meg.

A főzés utáni tisztításhoz ne csavard fel a gázt, ne zárja le a tetejét, és semmiképp ne hagyd magára a sütőt!

Ehelyett csak járasd 5 percig az égőket magas hőmérsékleten (érdemes beállítani egy időzítőt) mielőtt kikapcsolja őket. Ezután dörzsöld át a rácsokat grillkefével vagy egy fogó közé szorított fóliagolyóval. Ha nincs kedved azonnal takarítani, akkor tölts meg egy spray-palackot egyenlő arányban ecettel és vízzel, vond be a grill belsejét, zárd le, és hagyja állni egy órát. Ez felpuhítja az ecset maradványait anélkül, hogy hőre lenne szüksége.

Érdemes még észben tartani, hogy a rendszeres grillezés hatására a zsír felhalmozódik a grilllapokon és összegyűlik a zsírtálcában. Ha nem tisztítod kellő rendszerességgel, akkor a felgyülemlett zsír „üzemanyagként” viselkedhet, és használat közben a grill meggyulladhat. Minden használat után tisztítsd meg a szén- vagy gázgrillt egy grillkefével, és ürítsd ki a zsírtálcát, amikor úgy látod, hogy elkezd megtelni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

4. Használat során soha ne hagyd felügyelet nélkül a grillsütőt használat közben.

Akármilyen fontos hívásod van, vagy bent felejtettél valamit, soha ne hagyd felügyelet nélkül a grillsütőt, miközben ételt sütsz. Nemcsak azért, mert nem látod, ha esetleg probléma van az eszközzel, de ha kíváncsi kisgyerekek is vannak a közelben, az komoly égési sérülésekhez is vezethet. Ha dolgod van, mindig kérj meg egy másik felnőttkorút, hogy vegye át a stafétát tőled.

5. Tarts kéznél egy szórófejes flakont

Gyakori, hogy a grillsütő lángra lobban a húsról csöpögő zsír következtében - ez azt okozhatja, hogy a grillsütő egy része lángban marad, miközben a zsír leég. Ha magára hagyod, a lángok tovább égnek, és a fedél alól felesleges füst gomolyog ki. Tarts a grill mellett egy vízzel töltött szórófejes flakont, hogy a kisebb lángokat gyorsan elolthasd, mielőtt továbbterjednének.

6. Mindig legyen a közelben egy tűzoltó készülék

A grillezéssel kapcsolatos balesetek és sérülések nagy többsége elkerülhető gondos használattal és a biztonsági előírások betartásával. Néha azonban olyan balesetek is történnek, amelyekről nem tehetsz. Ha például a grill, a gáztartály vagy a gázvezeték hibás, a gyártó felelős lehet az okozott sérülésekért. Ilyen esetekben tud jól jönni egy, a közelben tartott tűzoltó spray. Használat után a tűzoltóhab gyorsan eltakarítható, kicsi, kompakt mérete miatt pedig tökéletes kiegészítője a grillsütő készletnek.

7. Keress kiváló minőségű, tiszta darabos szenet.

A faszénbrikettek népszerűek az otthoni grillezők körében, mivel könnyen meggyújthatók gyújtófolyadék nélkül, és egyenletes hőt biztosítanak a grillnek. Ezeket az összetett darabokat, amelyek faforgácsot és fűrészport tartalmaznak, azonban gyakran kémiai adalékanyagokkal tartják össze, amelyek meghosszabbítják az égési időt és segítenek megtartani az alakjukat. Ezek az adalékanyagok további károsanyagokat is kibocsáthatnak a levegőbe.

Luis Mata séf nem ajánlja a brikettet a környezettudatos sütéshez. Ehelyett azt mondja, hogy "a faszénen való grillezés környezetbarátabbá tételének kulcsa az, hogy a lehető legjobb minőségű darabos szenet használjuk". A "darabos faszén" pontosan az, aminek hangzik: csomó alakú faszéndarabok, amelyeket nem dolgoztak fel vagy dolgoztak össze kémiai úton. A gyakorlott grillezők általában ezt a szenet részesítik előnyben, mondván, hogy gyorsan meggyullad, forrón ég, és kevesebb hamut hagy maga után, mint a brikett.

A különösen szilárd és környezetbarát darabos faszénhez Mata a Binchotant, vagyis „fehér szenet” ajánlja. Ez tartják a legtisztább faszénnek a Földön, mely mevét fehér-ezüstös színéről kapta. A szakácsok által világszerte nagyra becsült Binchotan magas széntartalma miatt teljesen szagtalan. A vele való főzés kihozza az ételek természetes ízét. Hosszabb ideig, forróbban és tisztábban ég, mint bármely más faszén vagy brikett, nem mellesleg pedig újrafelhasználható".

8. Hasznosítsd a faszenet műtrágyaként.

Míg a szintetikus anyagokat tartalmazó brikettet használat után a szemétbe kell dobni, a darabos faszén gyakran újrahasznosítható, ha nem égett le teljesen. A második grillciklus után azonban ideje kitalálni, hogy hová tegyük a maradék darabokat és a hamut. Ben Jablonski, a The Good Charcoal társalapítója szerint van egy egyszerű és környezetbarát megoldás:

Az adalékanyagmentes fafaszenet trágyaként is felhasználhatod. A hamu káliumot (kálium-karbonátot) tartalmaz, amely sok növény számára tápláló.

A kálium emellett növelheti a talaj pH-szintjét is, de attól függően, hogy mit termesztesz, takarékosan kell használni. Ne használd a faszénhamut a savakat kedvelő növények (például áfonya, azálea és hortenzia), valamint frissen ültetett palánták és magok esetében." Alternatívaként néhány darab használt darabos faszéndarab bedobása a komposztkupacba segítheti az egész komposztálási folyamatot. "A faszén növeli a komposztkupac széntartalmát" – mondta Jablonski. "A szén azért fontos, hogy energiát biztosítson a mikroorganizmusoknak, miközben lebontják a komposztban lévő szerves anyagot".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem