16 °C Budapest
Fresh vegetables grilling on barbecue for social gathering, healthy living, vegetarian, fresh

Felejtsd el a grillsajtot, tofut, halat: ezeket az ételeket pénzkidobás a rácson sütni

2022. június 25. 16:01

Az egyik oka annak, hogy várjuk a nyarat az az, hogy végre elkezdődik a grillszezon. Finom ételek, hideg üdítők, jó társaság. Viszont nem mindegy, hogy milyen ételek kerülnek a grillrácsra, hiszen sokszor bár elméletben működőképesnek tűnhet az ötlet, de valójában inkább koszt hagy maga után, mint finom ízeket. Összeszedtük azokat az ételeket, amiket inkább a konyhában készítsünk el és ne a kertben.

A grillszezon közeledte mindenkit bizsergetéssel tölt el, aki szereti a tökéletesen elkészített burgereket (legyen szó vegánról vagy húsosról), a hotdogot, vagy akár a sült kukoricát, hogy csak párat említsünk. Olyannyira népszerűvé vált a főzés ezen módja, hogy az emberek hajlamosak lettek szinte bármit rádobni a grillre, a görögdinnyétől a salátáig. A grill (legyen szó gáz vagy szén grillről) koránt sem ideális mindenféle étel elkészítésére.

A huffpost.com szakácsokat, szakácskönyvírókat és grillezési szakértőket kérdezett meg, hogy mik azok az ételek, amiket ők semmiképpen sem tennének a forró rácsra. Mi pedig összeszedtünk 10 ételt, amelyek közül több meglepő lehet, hiszen rendszeresen próbálkozik velük mindenki.

Hal

Mielőtt bárki felháborodna, hogy miért került listánk élére az egyik legklasszikusabb grillétel jeleznénk, hogy sok tökéletesen alkalmas rá, de vannak fajták, amikkel nem érdemes kísérletezni. Joonas Jokiniemi, egy volt profi séf arra hívja fel a figyelmünket, hogy vannak halfajták, amiknek a húsa könnyedén szétesik sütéskor, így ezek egyáltalán nem alkalmasak a grillezésre. Ilyenek például a száraz húsú halak, amik bár nagyon ízletesek alapvetően, de könnyedén szétesnek sütéskor, vagy rátapadnak a rácsra. Ettől pedig az ízük is rossz lesz.

Hank Shaw, a James Beard-díjas szakácskönyv író pedig arra hívja fel a figyelmünket, hogy nem szabad filét tenni a grillrácsra.

A halnak alapvetően nagyon érzékeny a húsa, így szüksége van a bőrre ahhoz, hogy egyben maradjon. Ha enélkül sütjük, akkor könnyedén szétesik és átesik a rácson

– mondta Shaw, aki szerint a legtöbb édesvízi hal – mint a süllő vagy a sügér – is ebbe a kategóriába tartozik. A lényeg a profik szerint az, hogy a bőrt ne szedjük le, és semmiképpen se forgassuk a halat. Inkább fedjük le a grillt, így át fog sülni az étel jobban úgy, hogy nem esik darabjaira. De lehetőleg maradjunk a zsírosabb halaknál, mint a tonhal vagy a lazac.

Marhaszegy

Bár nincsen ínycsiklandóbb, mint egy grillen sült jó steak, de sajnos ebben az esetben is érdemesebb a drágább húsokat, mint a bélszín vagy a T-bone választani. Ugyanis a marhaszegy nem való arra, hogy hirtelen süssük ki a grillen, hiszen a szegy hajlamos rágóssá válni, így sokkal inkább való arra, hogy lassan főzzük vagy pároljuk. Ha viszont ragaszkodunk a marhaszegyhez, akkor jobban járunk a profik szerint azzal, ha „texasi stílusban” órákon keresztül lefedve lassú tűzön sütjük. A lényeg itt az, hogy tudjuk szabályozni a hőt.

Garnélarák

Amikor grillen sütjük meg akkor a garnélák gyönyörű színt, és füstös ízt kapnak, ami tökéletesen kiemeli a rák jellegzetes ízét, így egy ideális könnyű, nyári lakomát biztosít. A tökéletes grillezett rák kulcsa viszont az, hogy semmiképpen se szedjük le az állatok páncélját, mielőtt a tűzre tesszük őket.

A pucolt rákok ugyanis könnyedé kiszáradnak a grillen, hiszen maximum 1-2 percet vesznek igénybe oldalanként, ezért könnyedén túlsüthetjük őket. Mareya Ibrahim, egy Los Angelesi séf és szakácskönyvíró szerint a garnélák legjobb grillezési módja az, ha fennhagyjuk a páncéljukat, miközben folyamatosan figyeljük őket sütés közben, nehogy apró gumidarabkává váljon a méregdrága étel.

Fésűkagyló

A garnélához hasonlóan a többi tengeri herkentyű is kihívást jelenthet a grillezéskor, ezért Nathan Voorhees, a lexingtoni Epping’s konyhafőnöke egyáltalán nem is ajánlja őket ehhez a sütési stílushoz.

Ha grillezési tabukról beszélünk, akkor a tengeri herkentyűk jutnak először eszembe. Sovány húsúak, így könnyedén elkészülnek, így könnyedén kiszáradnak és ez tönkre teheti az ételt – vélekedett Voorhees, aki azt tanácsolja, hogy ehelyett inkább serpenyőben készítsük el a tenger gyümölcseit, lehetőleg úgy, hogy vajjal locsoljuk őket. Ettől ugyanis a külseje ropogós lesz, miközben a belseje lédús marad.

Tofu

Ma már szinte mindenki baráti körében van valaki, aki önszántából, vagy egészségügyi okokból húsmentesen étkezik, ráadásul egyre nyitottabb mindenki arra, hogy a hús mentes ételekkel is kísérletezzen. Teljesen érthető, hogy ilyenkor mindenki első gondolata a tofu (főleg, ha nem vagyunk abban biztosak, hogy tejtermékeket eszik-e az illető), holott sajnos nem minden vegán fehérjeforrás alkalmas arra, hogy a grillre kerüljön.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sok embert látok kísérletezni a tofuval, de ez a legtöbbször szétesik és nem lesz jó a végeredmény – mondta Joch Healy séf, aki szerint jobban járunk, ha inkább ropogósra sütjük a tofut a konyhában, teszem azt airfry segítségével és a kedvenc szószunkkal tálaljuk.

Sajtok

Ahogyan a halak esetében is, itt is az a lényeg, hogy nem mindegy milyen sajtot teszünk a grillre. Ugyanis egyes fajták olvadnak, amivel csak azt érjük el, hogy a sütögetés végén órákon keresztül kaparhatjuk le az odaégett sajtcafatokat a rácsról. Ezért, ha mindenképpen ragaszkodunk a sajthoz, akkor tegyünk egy keveset a hamburger pogácsába, vagy válasszunk olyat, aminek van egy kérge, vagy kifejezetten grillezésre lett kitalálva. Esetleg a biztonság kedvéért egy fém tálcát tegyünk a sajt alá és ne közvetlenül a rácson süssük meg.

Leveles zöldségek

Amikor grillzöldségről beszélünk, akkor legtöbbünknek a padlizsán, kukorica, cukkini ugrik be, amiknek a belseje a sütés után is lédús marad. A leveleszöldségek viszont koránt sem tartoznak ebbe a kategóriába. Annak ellenére sem, hogy Brian Jupiter, a Frontier és az Ina Mae Tavern vezető séfje próbálkozott már ilyesmivel:

Ha a grill nem elég forró, akkor a zöldek rögtön megfonnyadnak, ráadásul könnyen áteshetnek a grillrácson – mondta a szakács, aki szerint a zöldek (mint a spenót például) elkészítésének legjobb módja, hogy ha forró öntöttvas serpenyőt használunk a tűzhelyen. Esetleg, ha mindenképpen ragaszkodunk a kerti grillhez 20 percen keresztül a lehető legmagasabb hőfokon és így helyezzük be a vasserpenyőbe a leveleket.

Sertésszelet

A sertésoldalas vagy a tarja klasszikusan jó grillételek, viszont a sertéskarajt már kevésbé ajánlják a séfek. Ennek oka egyszerű: sokkal alacsonyabb a zsírtartalma, mint a lapockának, ezért könnyen kiszáradnak.  Ezért is a legjobb megoldás az, hogy ha először egy kérget sütünk rá forró serpenyőben, majd a húst áttesszük a sütőbe sülni.

Bacon

Bár a magyarok egyik kedvenc elfoglaltsága a szalonnasütés, a sztárséfek mégse ajánlják, hogy rádobjunk egy darab bacont vagy zsírszalonnát a grillre. Ugyanis ez egészen tűzveszélyes mutatvány: a szalonnából kicsöpögő zsír könnyedén tüzet tud okozni, hisz egy nagyon is gyúlékony anyagról beszélünk. Az pedig a jobbik eset, hogy ha csak a szalonna ég oda, hiszen könnyen lángra tud lobbanni az egész grill is, ha nem figyelünk. Ezért inkább maradjunk a jól megszokott nyársaknál, illetve a sütőnél vagy a serpenyőnél.

Paradicsom

A paradicsom egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy az egyik leglédúsabb gyümölcs (vagy zöldség, ki hogyan szereti), de emiatt is nehéz annyira grillezni.

A paradicsom ízekben gazdag és nagyon finom ételeket lehet belőle készíteni akár a sütőben is. Viszont ha közvetlen lángon akarjuk megsütni könnyedén szétesik

– mondta Josh Aslanian, a Fireside BBQ and Appliances kaliforniai tulajdonosa. Arra meg senki se vágyik, hogy hatalmas rendetlenség legyen csak finom ételek helyett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 12. héten

Kihúzták az Ötöslottó 12. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki a 650 milliós főnyereményt?

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem