A close up image of buttery popcorn. cinema movie snack

Új kihívója akadt az Avatarnak: ez a sikerfilm tarol a magyar mozikban, most mindenki erre vált jegyet

2023. február 23. 18:57

Az Avatar - A víz útja már a múlt héten méltó kihívóra akadt, ugyanis a nyolc hét után csúszott az elsőről második helyre a legnézettebb filmek mozis toplistáján. Akkor a Magic Mike trilógia befejező részének sikerült letaszítania James Cameron nagy dobását a csúcsról, ezen a héten viszont újabb trónkövetelő tűnt fel a vásznakon! Mutatjuk, megszorongatta-e a Marvel legújabb filmje az Avatar folytatását, vagy a Magic Mike utolsó táncát a mozik kasszáinál, versenyben van-e még a Shrek-franchise új üdvöskéje. Megnéztük azt is, hogy muzsikált egy hét után a 25. évfordulóját ünneplő Titanic: szeli-e még a vizet, közeledik-e a jéghegy, vagy már el is süllyedt a filmlegenda?

Az utolsó, csütörtöktől szerdáig tartó mozis műsorhéten - február 16-a és 22-e között - a legtöbb jegyet a A Hangya és a Darázs: Kvantumániára váltották a magyar nézők a Filmforgalmazók Egyesületének adatai alapján. Ezzel az MCU legújabb filmje megelőzte a múlt hét győztesét, a Magic Mike utolsó táncát, amely elsőként tudta leverni a bevételi versenyben az Avatart. Így James Cameron folytatásfilmje, amelyre 13 évet kellett várni, a dobogó harmadik helyére csúszott vissza.

A bevételeket összegző grafikonon látható, hogy az Avatar folytatása csodát tett a magyar mozikban. A koronavírus világjárvány, a korlátozások időszaka a magyar nézők kedvét is elvette a mozizástól, vagy a kimozdulástól általában. Kevés film bírta rá a közönséget, hogy jegyet váltson valamelyik filmre, azonban az Avatar - A víz útjának sikerült, ami a pandémia óta egy filmnek sem: tartósan sok nézőt vonzott be a mozikba. Erre pedig már nagy szüksége volt a hazai moziknak.

Az gondolhatnánk, hogy A víz útja diadalmenetének megtörésével a mozizási kedv is alábbhagy, az elmúlt műsorhéten mégis nőttek a bevételek: 2 százalékkal, a február 9-től 15-ig tartó héten pedig 14 százalékkal az első februári héthez képest. Ugyan a pandémia óta nem volt egyetlen olyan műsorhét sem, amikor a 800 milliós összbevételt meg tudták volna haladni a mozik, az Avatar második része mégis áttörést hozott: ilyen hosszan nem vezette egyetlen film sem a heti mozis toplistát az elmúlt öt évben. Havi vagy kéthavi távlatban pedig rég nem látott nézőhullámot produkált James Cameron filmje, természetesen más filmekkel karöltve.

Ezekre a filmekre váltották a legtöbb jegyet

Nemcsak az Avatar folytatására ültek be ugyanis rengetegen a 2022. december 15-i premier óta, hanem sok más filmre is többen váltottak jegyet. A múlt héten beszámoltunk arról, hogy a nyolchetes menetelés után hogyan váltotta le a toplista élén James Cameron látványfilmjét a Magic Mike utolsó tánca, most pedig egy újabb film kerülhetett a toplista élére: A Hangya és a Darázs: Kvantumánia.

Látható az is, hogy az Avatar folytatása még kevesebb látogatóval (12 454) is több bevételt tud csinálni, mint a  Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság (12 643). A TOP10 között még mindig az Avatar-jegyekre adnak ki a legtöbbet a nézők, átlagosan 2315 forintot, míg például a Magic Mikera 1995 forintot, Az almafa virága pedig nézőnként átlagosan 1600 forintot hozott. Ez adódhat abból, hogy az Avatart sokan 3D-ben és/vagy IMAX-ben nézik, ezekre a vetítésekre drágább a jegy, valamint a Cinema City mozihálózat jegyárai is jellemzően magasabbak, mint az artmozik, vagy városi mozik árszintje. Az átlagos jegyárakat az is csökkentheti, ha a film célközönsége a gyerekek, vagy a családok - hiszen ők kedvezménnyel vesznek jegyet, ezért is maradhatott le a Csizmás, a kandúr, pedig többen mentek el rá az elmúlt műsorhéten, mint az Avatarra.

A TOP10-be bekerült még A gép Gerard Butlerrel, Az ember, akit Ottónak hívnak Tom Hanks-szel, A bálna Brendan Fraserrel  a főszerepben. Jól szerepelt még a mozipénztáraknál Az almafa virága, a TÁR és Guy Ritchie új akciófilmje Jason Stathammel, a Fortune hadművelet - A nagy átverés is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Oscar-díj várományos filmek, közelgő premierek 

Ahhoz, hogy az áttörés, amit az Avatar folytatása hozott a magyar mozikban, tartós legyen, az is kell, hogy legyen mit nézni. Szerencsére épp most kanyarodunk rá az Oscar-szezonra, így sok remek film érkezik a következő hónapokban. Még mindig műsoron van például A bálna, amelyet 3 kategóriában jelöltek Oscarra, vagy A sziget szellemei , ami 7 jelölést gyűjtött be. Szintén vetítik még a mozik a Babylont, a a moziimádók új kedvencét, mely 3 jelölést kapott. Animációs kategóriában pedig versenyben van a Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság, mely egyöntetűen a kedvence a közönségnek és a kritikának is - ami elég ritka eset.

Feltehetően még sokan váltanak majd jegyet a következő hetekben a február 16-án bemutatott A Hangya és a Darázs: Kvantumánia című új MCU-filmre, a Magic Mike trilógia befejező darabjára, de még az Avatarra is. Szintén a héten mutatták be Az almafa virága című magyar-vietnámi romantikus filmet, illetve a TÁR-t. Utóbbi, a (kitalált) világhírű karmester, Lydia Tárról szóló filmnek magas pontszámot adtak azok a magyar nézők, akik már láthatták azt lapunk korábbi értesülései szerint.

A következő hetek sztárja lehet a Kokainmedve című thriller-vígjáték Keri Russell és Alden Ehrenreich főszereplésével, melyben egy medve talál az erdőben egy csomag elhagyott kokaint, és miután elfogyasztja elszabadul a pokol. Az első kritikák szerint nagyon szórakoztató mozinak ígérkezik.

A hónap végén pedig jön a gyerekmese ihlette horror, a Micimackó: Vér és méz, a Creed III, és a The Woman King – A harcos. Márciusban érkezik a mozikba a Sikoly széria 6. darabja - azonban mivel a horrorfilm X-besorolást kapott - ez még a 18-as karikánál is durvább kategória - a mozik csak este 10 után tűzhetik majd műsorra. Sokan várhatják már a Volt egyszer egy nyár (Aftersun) című többszörös díjnyertes filmet is, melynek főszereplőjét, Paul Mescalt jelölték legjobb színész kategóriában Oscarra is az alakításáért. Március második felétől pedig özönlenek majd a blockbusterek, érkezik a mozikba a 65 című sci-fi film Adam Driverrel, a Shazam! második része és a John Wick: 4. felvonás is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem