16 °C Budapest
Girl watching a movie at the cinema and enjoying.

Ezeket a filmeket várja a leginkább a magyar közönség 2023-ban: itt a hivatalos lista

2023. február 6. 17:31

Egyre gyakoribb a magyar filmkedvelők körében is, hogy digitálisan naplózzák és értékelik kedvenc filmjeiket. A kifejezetten erre a célra létrehozott portál, a Letterboxd még év elején közzétette összesített statisztikáit arról, hogy felhasználóinak melyek voltak a kedvenc filmjei, mely filmek kapták a legmagasabb pontszámokat, illetve hogy melyek a 2023-as legjobban várt alkotásai. Most a Pénzcentrum kérésére azt is elárulták, mi a helyzet Magyarországon: melyek voltak 2022-ben a magyar felhasználók kedvenc filmjei, illetve milyen filmeket várnak a magyar filmrajongók 2023-ban a leginkább. Mutatjuk a toplistákat!

A Letterboxd 2022 IN REVIEW éves összefoglalójából kiderült többek között, melyek voltak a portálon legmagasabb pontszámot elért 2022-es filmek, a legnépszerűbb - legtöbb felhasználó által naplózott - filmek, a legtöbb felhasználó által kedvelt, viszont legalacsonyabb pontszámú filmek tavaly és a legnagyobb várakozás övezte 2023-as filmek. A Pénzcentrum kikérte néhány kategóriából a magyar felhasználók adatait is - így már nemcsak azt tudhatjuk, mit várnak 2023-ban leginkább a kritikusok, hanem azt is, hogy mire lesznek kíváncsiak a nézők. A toplisták nem teljesen vágnak egybe a nemzetközi trendekkel, vannak egyezések és meglepő különbségek is. 

A legmagasabbra értékelt 2022-es filmek toplistáján az összes felhasználó véleménye alapján az első helyet a Minden, mindenhol, mindenkor szerezte meg. A 11 Oscar-jelölést megszerző filmet még tavaly áprilistól játszották a magyar mozik, viszont a díjszezonra való tekintettel ismét műsorra tűzték. A magyar felhasználók toplistáján azonban csak a második helyen van Dan Kwan és Daniel Scheinert alkotása - az első helyet a Shrek franchise legújabb darabja a Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság szerezte meg. A decemberben bemutatott film feltehetően a népszerűségének köszönhetően még egy ideig műsoron lesz. 

A nemzetközi listára és a magyarra is egyaránt felkerült A sziget szellemei (The Banshees of Inisherin), az Erőszakik rendezőjének legújabb filmje, melyben visszatér a Colin Farell és Brendan Gleeson színészpáros is. A Volt egyszer egy nyár (Aftersun) szintén szerepel mindkét listán, bár ezt a filmet moziban leghamarabb csak márciusban lehet megtekinteni. 

A magyar listára felkerült ezeken túl a Babylon, a Nyolc hegy, a TÁR, a Top Gun: Maverick, a Marcel the Shell with Shoes On és a War Pony. A Hollywood némafilmes aranykorának alkonyáról szóló Babylont - Brad Pitt főszereplésével - még játsszák a magyar mozik, a Nyolc hegy viszont már csak elvétve kerül műsorra a délutáni idősávban, igyekeznie kell annak, aki moziban akarja elcsípni a két olasz fiatal barátságáról szóló megindító drámát. A (kitalált) világhírű karmester, Lydia Tárról szóló TÁR-t februártól közepétől láthatjuk. A War Ponyt a hétvégén lehetett megtekinteni a Cinema Niche vetítéssorozat keretében - illetve korábban filmfesztiválon -, de remélhetően később is lesz belőle vetítés. 

A Top Gun: Maverick még a nyáron csalt rengeteg nézőt a moziba, a Marcel the Shell with Shoes On pedig egy érdekes animációs film, amelyet Oscarra is jelöltek, így lehetséges, hogy megtekinthető lesz nagyvásznon is néhány alkalommal.

Ezekre a filmekre voltak legtöbben kíváncsiak 2022-ben

Nemcsak a pontszámok, hanem a filmeket övező kíváncsiság is fontos mutató abban, hogy melyek voltak az Év Filmjei. A nemzetközi és a magyar toplistát egyaránt a Batman vezeti, nyomában a Minden, mindenhol, mindenkorral. Nem csoda, hogy a TOP10-ben jórészt blockbusterek kerültek: Batman, Marvel-filmek, a Top Gun folytatás, vagy a Jordan Peele új horrorja, a Nem. Nagy érdeklődés övezte streamingen elérhető filmek is kerültek a TOPba, mint Tőrbe ejtve alkotóinak új filmje Az üveghagyma, vagy a még 2021 végén debütált Ne nézz fel!

Nem remekmű, de azért szerettük

Letterboxdon van egy külön kategória azoknak a filmeknek, amelyeket a legtöbben kedvelnek, mégis alacsony a pontszámuk. Ugyanis nem csak az 5 csillagos skála szolgál a filmek értékelésére, hanem van egy  szív alakú jelölő is külön. Így ha egy filmet nem is tart az ember kifejezetten jó filmnek, de valamiért közel áll a szívéhez, azt is tudja jelölni magának a naplójában, illetve a többi felhasználónak. Így lehetséges, hogy egyes filmeknek alacsony a pontszáma, mégis sokan szerették azokat. Az alábbi toplistán ezek a sokak által kedvelt, de alacsonyra értékelt filmek szerepelnek:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezúttal is egybevág a magyar és nemzetközi listán az első két helyezett: a Morbius és a Moonfall. A Jared Leto főszereplésével készült (a Marvel Cinematic Universe-hez tartozó) Morbius streamingfilmként vagy sorozatként biztosan jobban megállta volna a helyét, azonban nem sikerült megütnie egy bizonyos szintet. Az alacsony pontszámban közrejátszhat a rajongók kiábrándulása is az MCU-ból. A Moonfall pedig Roland Emmerich újabb katasztrófafilmje, amely szintén csalódás lehetett sok filmkedvelő számára a pontok alapján.

A listán szerepel két romantikus film is: az egyik Az elveszett város Sandra Bullock-kal és Channing Tatummal, a másik a Beugró a paradicsomba George Clooneyval és Julia Roberts-szel. Ezek valószínűleg azért szerepelnek itt, mert az ilyen típusú filmek célközönsége kifejezetten szerette, míg mások nem különösebben értékelték ezeket. Hasonló sorsra juthatott A végzős év is Rebel Wilsonnal. 

Aztán szintén külön kategória A texasi láncfűrészes mészárlás. Az ikonikus film folytatása nem egy jólsikerült darab a kritikák és rajongók szerint sem, viszont valószínűleg aki eleve nem korszakalkotó remekműre számít, megelégszik pár jól komponált vérengzős jelenettel, az nem csalódhat nagyot a filmben. Több blockbuster szintén a listára került, mint az Uncharted című videojátékadaptáció, a Legendás állatok franchise harmadik filmje, és a Jurassic World: Világuralom

A 2023-as év legjobban várt filmjei

Christopher Nolan legújabb dobása, az igazi sztárparádé Oppenheimer, illetve a Baumbach-Gerwig páros Barbie című filmje Ryan Goslinggal és Margot Robbieval a főszerepben sok nézőt érdekel világszerte és Magyarországon is. Nem meglepő, hogy a listán van a nagyszabású Dűne film folytatása, A galaxis őrzői volume 3., vagy az új Indiana Jones-film. Sokan várják Ari Aster új filmjét a Beau Is Afraid-et Joaquin Phoenix főszereplésével, Cronenbergtől az Infinity Pool című horrort, illetve Wes Anderson Asteroid City című filmjét ugyancsak Margot Robbieval. Sokan érdeklődnek továbbá a The Killer című új David Fincher film iránt is Michael Fassbenderrel és Tilda Swintonnal:

Az Oppenheimer várhatóan július 20-án kerül a magyar mozikba, akárcsak a Barbie. A Dűne második része és a The Killer leghamarabb novemberben várható, a Beau Is Afraid viszont talán már áprilisban. Sokan várják mind a magyar, mind a külföldi filmkedvelők a Pókember: A Pókverzumon át című animációs filmet is, melynek első része Oscart is nyert. A Pókverzum 2 június 1-jén érkezik. A galaxis őrzői volume 3. május elején kerül a mozikba, az Asteroid City június közepén várható. Az Indiana Jones és a sors tárcsája pedig június végétől lesz látható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 12. héten

Kihúzták az Ötöslottó 12. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki a 650 milliós főnyereményt?

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem