8 °C Budapest
cinema popcorn movie theather

Új sikerfilm tarol a magyar mozikban: lenyomta az Avatart, erre vált most mindenki jegyet

2023. február 16. 19:02

Megtörtént a fordulat a magyar mozikban: az Avatar - A víz útja nyolchetes diadalmenetet követően csúszott vissza a második helyre a heti nézettségi toplistában. A premier óta eltelt két hónap alatt számos kihívója akadt, azonban egészen idáig semmi, még Steven Spielberg önéletrajzi ihletésű filmje, vagy a moziimádók új bálványa, a Babylon, de még a Csizmás, a kandúr új epikus kalandja sem tudta letaszítani a trónról James Cameron új filmjét, az Avatar folytatását, melyre 13 évet kellett várni. Ezen a héten viszont fordult a kocka! De vajon melyik film előzte meg az utóbbi évek legnagyobb mozis sikerét? Gerard Butler új akciófilmje, A gép; vagy a díjnyertes, közönségkedvenc A bálna - a több mint száz kilósra hízott Brendan Fraserrel a főszerepben - esetleg maga a Titanic, melyet a 25 éves évforduló alkalmából éppen Valentin-nap környékén küldtek a mozikba? Mutatjuk!

Visszatért a magyar nézők nézők mozizási kedve, amihez nem kevesebb kellett - azon túl, hogy a koronavírus járványtól való szorongás alábbhagyott, a korlátozásokat feloldották -, mint hogy James Cameron 13 év után végre befejezze az Avatar folytatását. Anno 2009-ben szintén óriásit szólt az Avatar, mely a legtöbb magyar néző első 3D moziélménye is lett egyben. Az akkor technikai bravúrok sorát felmutató film most kapta meg folytatását, mely nem vállalt kevesebbet, mint az első rész. A víz útjára pedig a 2022. december 15-i premier óta tódulnak a nézők, nyolc hétig vezette a mozis toplistákat a Filmforgalmazók Egyesületének adatai alapján. A lendület csak a február 9-15. közötti (csütörtöktől szerdáig tartó) mozis műsorhéten tört meg: az Avatar - A víz útja a második helyre csúszott.

Az első helyet a frissen bemutatott Magic Mike utolsó tánca, Channing Tatummal a címszerepben. A Magic Mike-trilógia zárófilmjére 32 747 jegy kelt el a premierhetén, míg az Avatar második részére már csak 19 388 jegy kelt el. Bár az Avatar 2. már egy ideje leszálló ágban volt, a megelőző mozis héten (február 2-8.) is már csak 26 105 látogatót számláltak a magyar mozik, viszont az eddig felmutatott eredményei így is bámulatosak. A szintén James Cameron fémjelezte Titanic pedig - melyet a bemutatásának 25. évfordulója alkalmából vetítenek most újra nagyvásznon - a harmadik lett a mozis titánok harcában.

A topban szerepel még A gép, Gerard Butler főszereplésével készült új akció thriller, illetve a még mindig nagyon népszerű Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság. Utóbbi a tavalyi év nagy filmes meglepetése volt, hiszen a Shrek-franchisetól senki sem várt átütő mozit, ez a spin off viszont meglepően jól sikerült. Bár premier előtt már sok moziban látható volt, még mindig sokan voltak kíváncsiak A bálna című Darren Aronofsky-film. A három Oscarra is jelölt fesztiválkedvenc még Brendan Fraser karrierjében is új fejezetet nyithat, alakítását egyöntetűen dicsérik a kritikák.

Vége a mozis rohamnak?

Úgy tűnhet, hogy A víz útja diadalmenetének megtörésével a mozizási kedv is kezd alábbhagyni - viszont a teljes bevételek terén 14 százalékos növekedés volt látható. Bár a koronavírus világjárvány óta nem volt egyetlen olyan műsorhét sem, amikor a 800 milliós összbevételt meg tudták volna haladni a mozik, az Avatar második része mégis áttörést hozott. Ugyanis ilyen hosszan nem vezette egyetlen film sem a heti mozis toplistát az elmúlt öt évben, mint most James Cameron-filmje, továbbá - bár rekordszintű kiugrás nem volt a heti bevételekben, havi vagy kéthavi távlatban rég nem látott nézőhullámot produkált - természetesen más filmekkel karöltve.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lehetséges, hogy az áttörés, amit az Avatar folytatása hozott, tartósan visszacsábítja a nézőket a mozikba? Ehhez természetesen az is szükséges, hogy legyen mit nézni. Szerencsére épp most kanyarodunk rá az Oscar-szezonra, így várhatóan sok remek film érkezik a következő hónapokban. A Titanic 25. évfordulós vetítései is sokakat vonzhatnak a mozikba, ahogy feltehetően még a Magic Mike-filmre, vagy A bálnára is sokan váltanak még jegyet a következő hetekben.

Mától játsszák a mozik A Hangya és a Darázs: Kvantumánia című legújabb Marvel-filmet, Az almafa virága című magyar-vietnámi romantikus filmet, illetve a TÁR-t. Utóbbi, a (kitalált) világhírű karmester, Lydia Tárról szóló filmnek magas pontszámot adtak azok a magyar nézők, akik már láthatták azt lapunk korábbi értesülései szerint. Jövő héttől beszabadul a mozikba a Kokainmedve, a hó végén pedig jön a gyerekmese ihlette horror, a Micimackó: Vér és méz, a Creed III, vagy például a The Woman King – A harcos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm