Szerencsét hoz, sok országban mégis tiltott: ebben rejlik a mákos pogácsa titka

Szerencsét hoz, sok országban mégis tiltott: ebben rejlik a mákos pogácsa titka

2021. december 31. 08:15

Az újévre mindenki szerencsét, egészséget, bőséget és egy kis jó kedvet szeretne. A HelloVidék elhozta hát azt az alapanyagot, amivel ez sokak szerint egy csapásra sikerülhet.

Amennyiben babonásak vagyunk, a lencse, a leveles tésztából készített kismalacok és a halpikkely mellett a mák is eszünkbe jut előbb vagy utóbb az újév közeledtével. Már csak azért is, mert elég univerzális alapanyagról van szó, legalábbis, ami a vélt vagy valós jótékony hatásait illeti. Én most tehát egy jó kis régi receptet ajánlok, amivel minden kívánságát megoldom a szilveszteri társaságnak: szerencsét hoz az aprószeme miatt, egészséget a jótékony hatása miatt, és némi jókedvet az állítólagos bódító hatása miatt. No de nézzük azért meg, hogy mi is igaz mindebből, és mi az, ami kevésbé!

Az ünnep eredete

Az év utolsó napja, amikor is búcsúztatjuk az óesztendőt, I.Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak meg a katolikus keresztény egyház fejének, és 335-ben hunyt el, éppen december 31-én. Az évzárás, újévkezdés ünnepe sokáig tolódott ide-oda – volt, amikor egybeesett a karácsonnyal - végül XII. Ince pápa döntött úgy, hogy 1691-től január 1-én köszöntjük hivatalosan az újévet.

Az emberek többsége az újban mindig egy lehetőséget lát, bizakodó, reményteli, és ezzel párhuzamosan szívesen tesz fogadalmakat is. Az ilyenkor összeadódó erők talán képesek segíteni néhány kiló leadásában, a dohányzás elhagyásában, vagy a szerelem megtalálásában. A nem teljesített fogadalmakból persze számtalan vicc született már, de előfordul olyan is, aki tényleg betartja a szavát, és a január másodikán megvett konditerem bérletét le is járja. Egy szó mint száz, az ünnepnek van egyfajta játékossága, amit szeretünk kihasználni, és a lehetőség is adott, hogy minden fáradságot és bánatot kitáncoljunk, és magunk mögött hagyjuk az év utolsó napjával. Lássunk is hozzá!

Rengeteg jótékony hatása van a máknak

Ha érdekelnek a jótékony hatásai, és természetesen a recept is, akkor a teljes cikket elolvashatod a HelloVidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem