Empty Cinema with Empty seats

Karácsony előtt emelt árat a Cinema City: átlépte a lélektani határt a mozijegyek ára?

2021. december 3. 14:53

Ahogy arra számítani lehetett, elérte a mozikat is az infláció. A Cinema City mozihálózat fővárosi egységeiben a leggyakoribb normál jegyár már nem 1950, hanem 2150 forintba kerül. A mozihálózaton belül a jegyárak függnek helyszíntől, vetítési időponttól, hétvégén is eltérhetnek a hétköznapi díjszabástól, ezért különböző mértékben drágult a mozizás. A leggyakoribb jegytípusról - a teljes árú normál jegyről - viszont megállapítható, hogy 10 százalékkal drágult.

Várható volt, hogy a járvány negatív gazdasági hatásai előbb-utóbb a mozikat is elérik, hiszen a korlátozások miatt rengeteg bevételtől estek el. Ez persze nem az egyetlen hatása volt a válságnak, hiszen a munkaerő drágulása, vagy az energia árak elszabadulása éppúgy hatott erre a szektorra is. A budapesti artmozik már korábban megemelték a teljesárú normál jegyáraikat a járványt megelőzően jellemző 1600 forintról 1700 forintra. Most pedig a Cinema City hajtott végre egy nagyobb emelést: a leggyakoribb normál jegy árát 1950-ről 2150 forintra módosították. Az 1950 forintos jegy már így is a lélektani 2000 forintos határt súrolta, most pedig át is léptük azt.

A járvány kezdete óta várható volt, hogy az infláció eléri a mozikat, színházakat, múzeumokat, galériákat, állatkerteket, és más szolgáltatókat is. Megviselte ugyanis a kulturális szektort is a járvány okozta válság. Viszont valahol a nézők, látogatók sem panaszkodhatnak, hiszen a jegyárak emelésével nagyrészt kivártak. Hiába sújtotta a járvány a mozikat, múzeumokat, állatkerteket, nem emeltek drasztikusan árakat a válság hónapjaiban:

Nem térnek vissza a nézők?

A mozikba pedig 2021-re sem tértek vissza a nézők: idén nyáron a 2019-es azonos időszaknak csak  a 40-75 százalékát érték el a nézőszámok, szeptemberben pedig az 50-80 százalékát. Az alacsonyabb arányokat a művészmozik érték el, a multiplexekbe intenzívebben tértek vissza a látogatók.

Az áremelés viszont mindig elrettentő hatású az árérzékeny magyar lakosság számára. Nem is beszélve arról, hogy a járvány óta a kimozdulási hajlandóság is alacsonyabb, ami a moziknak nem, inkább a streamingnek kedvez. Októbertől a Netflix is megemelte az új előfizetői díjakat: a Standard csomagja 9 százalékkal, 3190 Ft-ról 3490-ra drágult, míg a Prémium csomag havidíja 13 százalékkal, 3990 Ft-ról 4490 Ft-ra emelkedett. Az alap csomag árát nem változtatták meg, továbbra is 2490 Ft marad.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Természetesen nem lehet összehasonlítani a moziélményt a Netflix-szel, hiszen abszolút más szolgáltatásról van szó, viszont sokan gondolkodnak úgy: két mozijegy áráért egy hónapig korlátlanul nézhetem a filmeket, sorozatokat a nappalimban. Ha pedig az új gyakorlatok szerint streamingre is közel ugyanakkor kerülnek fel a filmek, minthogy a mozik elkezdik játszani őket, még kevesebben fognak a kanapé helyett a mozira szavazni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem