Young friends hanging out at big outside music festival

Ennyi volt: rengeteg zenész lehúzhatja a rolót, nem tudnak tovább kitartani

2021. szeptember 29. 17:58

Minden második zenész elvesztette zenei bevételeinek 90%-át, a profik csaknem fele vállalt főállást a zeneiparon kívül. Az állami és egyéb támogatások sem húzták ki őket a bajból: a többség nem részesült belőlük, és nekik is csak éves bevételeik 15%-át tudta ez pótolni. Riasztóan sokan fontolgatják, hogy mostantól már csak kedvtelésből zenélnének – derül ki a ProArt Szövetség frissen közzétett felméréséből, amit a Hétfa Kutatóintézet készített. A járványhelyzet drasztikusan átrendezte a hazai zenészek életét, anyagi helyzetét.

A ProArt Szövetség ősz végén adja ki a Zeneipari Jelentést, melynek részét képezi egy felmérés, amely a zenészek helyzetét vizsgálta a koronavírus idején. Ennek eredményeit mutatta be most előzetesen a szakmai szervezet. A felmérésben dalszerzőket és előadókat kérdeztek meg arról, hogy a jövedelmüket milyen mértékben sújtotta a járványhelyzet 2020-ban, és hogyan tudtak talpon maradni. A kérdőívre több mint hétszáz válasz érkezett, az összes válaszadó 80 százaléka legalább tíz éve aktív szereplője a zenei életnek.

Kiderült a felmérésből, hogy minden második zenész (47%) elesett a zenei bevételei 90%-ától 2020-ban – összehasonlítva egy átlagosnak mondható korábbi évvel. A kiesést gyakorlatilag nem tudták pótolni más forrásból. A zenészek számára meghirdetett állami és egyéb támogatásokban a kitöltők fele (52%) egyáltalán nem részesült. Akik mégis igénybe vettek támogatást, azoknál is csak éves bevételeik átlagosan 15%-át tette ki az összeg. Legnagyobb arányban (21%) a kisvállalkozókat támogató intézkedések – mint a KATA felfüggesztése vagy a kedvezményes hitel – révén tudtak enyhíteni anyagi nehézségeiken.

A profi zenészek a tartalékaikat élték fel és a háztartás egyéb jövedelméből tartották fenn magukat, a többiek pedig zeneiparon kívüli tevékenységekkel igyekezték a kiesést pótolni. A túlélést nagyban segítette, hogy a válaszadók 49 százaléka már a járvány előtt is több lábon állt, és volt valamilyen zeneiparon kívüli munkája. Mindezek után nem meglepő, hogy a válaszadók közül majd’ minden negyedik (23%) komolyan elgondolkodott azon, hogy a jövőben csak kedvtelésből zenéljen, míg további 7 százalék már egyenesen azt állította, teljesen felhagy a professzionális zenéléssel. Ez azt jelenti, hogy csaknem a zenészek harmadánál van komoly esély arra, hogy pályát változtassanak.

Online koncertek = nem megoldás?

A zenészi elhivatottságot jól mutatja, hogy ebben a nehéz időszakban is folytatták zenei tevékenységeiket, vagy újakba kezdtek. 68 százalékuk írt új dalt, dalszöveget vagy fejezte be félkész szerzeményét. Majdnem ugyanennyien (61%) készítettek új hangfelvételeket, és a kitöltők egyharmada készített videóklipet. A járványidőszak új jelensége volt az online koncertezés:

a válaszadó zenészek 23 százaléka tartott és közvetített koncertet az interneten.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tapasztalataik azonban vegyesek, inkább negatívak: a válaszadók több mint fele úgy gondolja, hogy a járvány után egyáltalán nem tart majd koncertet ilyen formában. Az élő fellépésekhez viszonyítva a legfőbb negatívumot az alacsonyabb bevétel jelentette számukra. Emellett a zenészek jelentős többsége gondolta úgy, hogy a valódi, személyes fellépésekhez viszonyítva sem a közönségnek, sem nekik nem nyújtott hasonló élményt ez a formátum.

Az optimizmus még várat magára

Bár még tart az év, a kérdőív rákérdezett arra is, hogy milyen bevételre számítanak 2021-ben a zenészek. Jól látszik, hogy a többség még egyáltalán nem lélegzett fel: a teljes évet tekintve a válaszadók 59 százaléka számít kevesebb bevételre, közülük minden ötödik szerint az átlagosnál „sokkal rosszabb lesz” a 2021-es év az anyagiak terén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem