2 °C Budapest
Underground sign of Hosok Tere station, part of the oldest Europes underground network

Kétezer forintos érméket vezetnek be Magyarországon: így néznek majd ki

2021. április 28. 10:57

Magasabb fordulatra kapcsol májustól a Magyar Nemzeti Bank: június végéig összesen 11 fajta új forintérmét vezetnek be Magyarországon. A napokban érkezik a földalatti vasút millenniumának emlékérméje, valamint kibocsátják a "Nemzeti emlékhelyek” sorozat újabb darabja is. Mutatjuk, hogy néznek ki az új forintérmék, és mi bennük a külonleges.

Nagyon felpörög a hetekben az MNB emlékérme kibocsátási programja: első körben a napokban két új forintérmét is bevezetnek. Az első május elsején jön, a "Nemzeti emlékhelyek” sorozat újabb darabja, amely az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot ábrázolja.

A Szabó Virág által tervezett, recézett szélű emlékérme átmérője 37 mm, súlya 18,4 gramm, anyaga pedig színesfém (Cu90Zn10). Ebből a különleges forintérméből 10 ezer darabot vernek majd, a névértéke pedig 2000 forint.

Az ópusztaszeri emlékérme előlapján Árpád vezér szobra látható, amely az emlékparkban is ki van állítva. A hátoldalán pedig a jurta alakú épületet láthatjuk, amelyben a Feszty-körkép van kiállítva. Felűnnek még a monostor romjai, illetve a szintén a park területén található Árpád-emlékmű.

Forrás: MNB
Forrás: MNB

Május harmadikán egy még ennél is különlegesebb forintérme is érkezik, a Millenniumi Földalatti Vasút, amely téglalap alakú lesz. A Bitó Balázs által tevezett emlékérme mérete 3,6 mm x 26,4 mm, a súlya 27 gramm, az anyaga pedig színesfém (Cu75Ni25). Ezt az emlékérmét is 2000 forintos névértéken bocsátja ki az MNB, viszont csak 8000 darabot vernek belőle. Az előlapon egy földalatti megálló látható, a hátlapon pedig a vasút egyik tömött kocsija.

A tervek szerint ezeken kívül májusban még három emlékérme érkezik majd, júniusban pedig összesen hatféle új emlékérmét bocsát ki az MNB - a megjelenésekről a Pénzcentrum is beszámol majd.

Simán fizethetünk vele

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát fizethetünk velük, ám kibocsátásuk nem forgalmi célból történik. Az MNB ezt kifejezetten jelzi is, állásfoglalásuk szerint

az érmék forgalomban való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezen felül már csak azért sem érdemes elvásárolgatni a már megszerzett érméket, mert azok bizonyos idő után jócskán többet is érhetnek, mint a névértékük, de hogy mennyivel, az rengeteg dologtól függ.

Ezt tudd, ha gyűjtőnek állsz

Az MNB és a numizmatikusok is egyetértenek abban, hogy az MNB emlékérme sorozat rengeteg embert érdekel, sokan gyűjtik tematikusan az így kiadott darabokat. Így aki például az OMSZ 150 éves születésnapjának tiszteletére kiadott emlékérme hatására vágna bele a gyűjtésbe nem árt, ha tisztában van azzal, hogy 

sok kezdő gyűjtő elköveti azt a hibát, hogy a megvásárolt darabokat kiveszi a tartóból, és összefogdossa azokat. A tükörfényes darabok például úgy vannak polírozva, hogy azokban az ember láthatja saját magát. Ezeken már egy ujjlenyomat is komoly értékcsökkenést eredményezhet. Szóval pucolni még véletlenül se álljon neki senki, de lehetőleg ne is nagyon fogdossa őket senki

- modnta el a Pénzcentrumnak korábban egy numizmatikus, aki szerint persze az sem hátrány, ha az ember örömét leli az érmék gyűjtésében, hiszen "ez valahol mégiscsak egy hobbi" is, továbbá érdemes arra is figyelni, hogy aki belevágna a gyűjtésbe, az próbáljon tényleges gyűjteményben gondolkodni. A szakértő szerint azzal nem lehet mellélőni, ha a névértéken kibocsájtott darabokból 1-1-et folyamatosan elkezdünk megvásárolni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm