Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 18-án

2020. április 18. 07:51

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.04.18 22:14Koronavírus: Olaszország még nem döntött az ország újraindításárólDöntés még nem született, de sorjáznak a szakértői tervek és a tartományok önálló forgatókönyvei az olasz gazdaság mielőbbi újraindításáról, miközben az egészségügyi hatóságok szombaton arra figyelmeztettek, hogy a több mint egy hónapja tartó óvintézkedések csak ellaposították a járványgörbét, az új koronavírust azonban nem tüntették el.

A kezeletlen allergia, az irritált nyálkahártya, a pollenekkel való küzdelem sérülékenyebbé teheti az immunrendszert, és egy vírus is könnyebben megtámadja az embert - mondta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

A mikró- és kisvállalkozói körnek jellemzően rövidebb átfutási idejű munkájuk van, amit befejezve nehezebben tudnak újabb szerződéseket kötni a magánmegrendelői, lakossági körben, ezért megjelent a munkaerő-elbocsátás

Az új koronavírus-járvány miatt egyre kevesebb ügyfél intézi személyesen banki ügyeit. Az elmúlt hetekben a vezető magyar bankok is roham tempóban fejlesztették tovább internetes szolgáltatásaikat, így az eddigi internetbank mellett megjelent az új videobankolás is. Mi itt a Pénzcentrumnál összegyűjtöttük az online bankolás legfontosabb kérdéseit és a gyakorlati tudnivalókat.

A szombaton ismertetett legújabb statisztika szerint átlépte a 15 ezret az új koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma.

2020.04.18 18:29
Az RTVE Zenekar és Kórus a virtuális térben éli át a közös zenélés örömét

A spanyol közmédia művészeti együttesei az interneten folytatják a koncerteket és a mesterkurzusokat. (Euronews)

Ezen a hétvégén is sok települést és kirándulóhelyet lezártak - a húsvéti ünnep idejéhez hasonlóan - a koronavírus-járvány miatt, több városban éjszakára kijárási tilalmat vezettek be. Az önkormányzatok óvintézkedésként újabb korlátozásokról is döntöttek, van, ahol higiéniai csomagokat osztottak vagy koronavírustesztet végeztettek a saját költségükön.

2020.04.18 17:49
A medvék már Budapestet ostromolják

Medvecsalád költözött a Budapesttől légvonalban mindössze 50 kilométerre fekvő Pásztó környéki erdőkbe, a Mátrába - számol be az Infostart.hu.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján az látszik, hogy április közepéig a hazai szállodákba több mint 10 ezer  foglalás érkezett külföldről.

Már nem csak a kis- és közepes vállalatok vannak bajban Magyarországon, hanem a multinacionális vállalatok magyar leányai is: elindultak a leépítések.

Spanyolországban meghaladta a 20 ezret az új típusú koronavírus által okozott betegség következtében elhunytak száma - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium szombaton.

Győrfi Pál egy interjúban elárulta, szerinte mikor cseng le a járvány - ám hangsúlyozta, ez kifejezetten a magánvéleménye. Mentősként a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülnie.

Április 27-től fokozatosan újra nyitnak az iskolák Kínában - mondta a Pekingben élő Vajda László. A 2022-es téli olimpia szervezőbizottságának magyar tagja hozzátette, hogy az országban az élet kezd visszatérni normális medrébe.

A kormány döntésének értelmében szélesebb körben használhatnak fel szerzői jogi védelem alatt álló műveket a pedagógusok a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal szombaton.

Az új típusú koronavírus-járvány lecsengését várják a nyugat-balkáni országok, a térség szakértői szerint május 4-e után lassan megkezdődhet az élet visszatérése a rendes kerékvágásba.

Legalább hétezren haltak meg amerikai idősotthonokban a koronavírus okozta betegségben (Covid-19) a The New York Times című amerikai napilap jelentése szerint.

Nem lehet eltiltani a balatoni nyaralótulajdonosokat attól, hogy ingatlanjukat felkeressék a koronavírus-járvány idején, de nekik is be kell tartani a korlátozásokat - mondta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Rengeteg magyar dolgozó kapja a fizetésének egy részét valamilyen cafeteria formájában, amelyről év elején kellett döntenie, milyen formában igényli. Akkor még nem lehetett tudni, hogy egy világjárvány mindenkinek átírja a 2020-as terveit. Azoknak nem okoz fejtörést, hogy használják fel az összeget, akik pénzkifizetést kértek, vagy például egészségpénztári kártyára kapnak plusz juttatást a munkáltatótól. Viszont mire használható fel járvány idején a SZÉP-kártya szálláshely, vendéglátás és szabadidő zsebében lapuló összeg? Ennek járt most utána a Pénzcentrum.

2020.04.18 13:48
A zárt kapus meccsek olyanok, mint a felolvasztott élelmiszer - ezzel nehéz vitába szállni

Alsó-Szászország miniszterelnöke, Stephan Weil szerint a zárt kapus sportesemények olyanok, mint a felolvasztott fagyasztott élelmiszerek. "Nem kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben a klubok az életben maradásért küzdenek. Szurkolóként azonban nem tudok lelkesedni a zárt kapus meccsekért. Ez valami olyan, mint a felolvasztott fagyasztott élelmiszerek íze" - fogalmazott a politikus a Hannoverschen Allgemeinen Zeitung című lapnak adott interjúban. 

 "De természetesen beszélni kell erről, mivel sokaknak a futball a szakmája. Különben a versenysport egy fontos területe meghalhat, s ezt senki nem akarja" - tette hozzá. A német labdarúgó Bundesliga küzdelmei a koronavírus-járvány miatt legalább április 30-ig szünetelnek, de a klubok - zárt kapuk mögött - június 30-ig szeretnék befejezni a szezont. Stephan Weil beszélt azokról a sportágakról is, például a kézilabdáról, amelyek nem elsősorban a televíziós jogdíjakból élnek. "Például a TSV Hannover-Burgdorf, amely egy top csapat, de jelenleg nincs bevétele. Szégyen lenne, ha ezt a gárdát szélnek kellene ereszteni. Az a célunk, hogy ezt megakadályozzuk" - fogalmazott a tartományi miniszterelnök. A kézilabda Bundesligában jövő kedden születhet döntés a szezonról, a folytatás lehetséges törléséről. (MTI)

Új honlapon gyűjtik a koronavírus-járvány idején is elérhető munkalehetőségeket, a térképes megjelenítés és az ügyfélszolgálat segítségével bárki könnyen tájékozódhat arról, hogy a közelében van-e üresedés - mondta el Kelliár Zsolt, a Talentuno ügyvezetője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A közösségi távolságtartás terjedésének fényében a Kaspersky szakértői az online találkozókhoz használt alkalmazások fenyegetési környezetét vizsgálták. Arról kívántak megbizonyosodni, hogy a felhasználók biztonságban élvezhetik-e a kommunikációnak ezt a formáját. Az elemzés során mintegy 1300 olyan fájt találtak, amelynek a neve az olyan jól ismert alkalmazásokéihoz hasonlított, mint a Zoom, a Webex és a Slack. A jelenlegi helyzetben a internetes találkozókhoz használt alkalmazások egyszerű módszert kínálnak arra, hogy az emberek videókonferenciák, hanghívások vagy szöveges üzenetek formájában tartsák a kapcsolatot egymással, ha semmilyen más kommunikációs eszköz nem áll rendelkezésre. A kiberbűnözők természetesen egy percig sem haboznak ezt kihasználni, és a népszerű alkalmazások neve alatt próbálnak meg különféle kiberfenyegetéseket terjeszteni.

2020.04.18 12:26
Meghalt a nigériai elnök megfertőződött kabinetfőnöke

Meghalt Muhammadu Buhari nigériai elnök kabinetfőnöke és legfőbb tanácsadója, miután megfertőződött a koronavírussal - jelentette be az államfői hivatal szombaton. A közlemény szerint a hetvenes éveiben járó Abba Kyari pénteken hunyt el. Március végén, németországi útját követően derült ki, hogy elkapta a koronavírust. Nigériában eddig ő volt a legmagasabb rangú tisztségviselő, aki a SARS-CoV-2 áldozatává vált, amely hivatalos adatok szerint 493 embert fertőzött meg a nyugat-afrikai országban és 17 életet követelt. Buharit a kabinetfőnökön keresztül lehetett csak elérni, aki az elnöki hivatal összes fontos ülésén jelen volt. A nigériai hatóságok a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében kijárási korlátozásokat vezettek be Lagosban és a fővárosban, Abujában, valamint több szakaszon lezárták az ország határait. Afrika legnépesebb országában 200 millióan élnek. Nigéria omladozó egészségügyi rendszere és a magas népsűrűség miatt járványügyi szempontból veszélyeztetettnek számít. A kontinensen eddig több mint ezren vesztették életüket a koronavírus miatt az afrikai betegségmegelőző központ szombati adatai szerint. Afrika 54 országából 52-ben megjelent a kórokozó, a regisztrált fertőzések száma csaknem húszezer. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken tájékoztatott, hogy a kontinensen 51 százalékkal nőtt a koronavírusos esetek és 60 százalékkal a halálos áldozatok száma. A világszervezet megjegyezte, hogy a valós számok jóval magasabbak lehetnek, mint a hivatalosak, mert a helyi hatóságok ritkán tesztelnek. (MTI)

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezése alapján egyéni légzésvédő eszközök, arcvédő pajzsok műszaki vizsgálatára alkalmas laboratórium jött létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME). A felsőoktatási intézmény így készen áll a különböző maszkok és szűrőanyagaik összehasonlító vizsgálatának elvégzésére, ezzel Magyarország még egy lépéssel közelebb került az önellátáshoz az egészségügyi védekezésben - közölte a tárca gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szombaton.

2020.04.18 12:00
Oroszlánfókák vették birtokba az argentínai Mar del Plata tengerpartját és utcáit.

Az üdülőváros a koronavírus-járvány miatt kihalt, emberek nemigen zavarják az állatokat. Az oroszlánfókák kihasználják a helyzetet, így 350-500 kilós példányok napfürdőznek a parton és az aszfaltcsíkokon is, ahol máskor emberek közlekednek. (Euronews)

Ha kedd, akkor Kecskemét címmel indított online közvetítéssorozatot a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház.

Szombaton ismét tájékoztat az Operatív Törzs a legfrissebb történésekről.

Szombaton ismét tájékoztat az Operatív Törzs a legfrissebb történésekről.

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma elérte a 2 243 710-et szombat reggelre, miközben világszerte 154 215-en vesztették életüket a Covid-19-ben, és 569 559-en épületek fel a betegségből - derült ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítéséből.

Karácsony Gergely a fővárosi cégek vezetőinek jelentős fizetésemeléséről döntött - írja szombati számában a Magyar Nemzet.

Lezárták a Margitszigetet a koronavírus-járvány további terjedésének megelőzése érdekében, ezért több járat közlekedése is változik a hétvégén.

Hasonlóan a húsvéti hosszú hétvégéhez, ebben a két napban is le lesz zárva a budapesti kirándulóhelyek egy jelentős része annak érdekében, hogy az emberek ne mozduljanak ki ottthonaikból a koronavírus-járvány miatt.

A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

2020.04.18 09:15
Elmarad a legnagyobb képregényes rendezvény, a Comic Con

Fennállásának ötven éve alatt először nem rendezik meg a képregény- és szuperhősrajongók legnagyobb rendezvényét, a San Diego-i Comic Cont 2020-ban - írja a Guardian. A szervezők nem is próbálkoznak az esemény halasztásával: július vége helyett legközelebb a jövő évre kiírt időpontban tartják meg a találkozót - írja az Index.

2020.04.18 08:21
Bíróság tiltotta meg a hittérítést a brazil őslakosok körében

Megtiltotta egy brazil bíró, hogy keresztény misszionáriusok kapcsolatba lépjenek az Amazonas-vidékének őslakosaival, hogy véletlenül se hurcolhassák be közéjük az új típusú koronavírust - közölte helyi idő szerint pénteken a Survival International nevű civil szervezet. A brazil őslakosok körében eddig 23 fertőzöttet találtak, és hárman meg is haltak közülük. A sokszor a többségi társadalomtól elzártan élő közösségek különösen kiszolgáltatottak az ismeretlen, behurcolt fertőzéseknek. Ezzel indokolta döntését Fabiano Verli bíró is, aki szerint megengedhetetlen kockázatot jelent az őslakosokra nézve, ha bárki kívülről kapcsolatba léphet velük. A bíró tiltó döntése konkrétan az Ethnos 360 keresztény szervezetre vonatkozik, amely korábban New Tribes Mission néven működött, és nemrégiben indított adománygyűjtést, hogy helikoptert vásárolhasson és elérhesse a külvilágtól elzártan élő közösségeket. A gyarmatosítás korában az Európából behurcolt különféle betegségek az amerikai őslakosok 95 százalékát irtották ki.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1834 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Hatalmas indulatokat váltott ki, hogy a Hivatásos Labdarúgók Szervezete anyagilag is segíti a nehéz helyzetbe került focistákat. Érdemes azért a dolgok mögé is nézni: ugyanis nem csak az NB I.-ben vannak hivatásos labdarúgók, az alacsonyabb osztályokban, kevesebb pénzért focizó játékosok pedig méginkább megérzik, ha hirtelen lecsökkennek a bére. Elsősorban nekik segítene a szervezet. A sportközgazdász szerint az NB I.-ben is akadnak olyan labdarúgók, akik messze nem keresnek milliós összegeket - Szabados Gábor a Pénzcentrumnak kifejtette, nagyon változó, mennyi pénzt kap egy labdarúgó Magyarországon.


 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm