21 °C Budapest

Komoly lemaradásban a magyar oktatás: ezek az alapkészségek hiányoznak

2020. január 7. 12:02

Egy friss elemzés szerint ugyan rengeteg magyar háztartás rendelkezik szélessávú internet-hozzáféréssel, ám digitális készségek tekintetében hátrányban vagyunk az uniós átlaghoz viszonyítva. Ám nagyon téved, aki azt hiszi, hogy a társadalom a fiatalok és az idősek mentén válik ketté, mára megdőltek a generációelméletek, és kiderült, hogy az eszközök magabiztos használata nem korfüggő.

2019 legvégén látott napvilágot a KSH Digitális gazdaság és társadalom, 2018 című kiadványa, mely átfogó elemzést nyújt hazánk jelenlegi helyzetéről, már ami a mobiltelefonok arányát, a szélessávú internethez való hozzáférést, és a digitális transzformációt illeti. Kiderül belőle, hogy mind globálisan, mind hazánkban tovább folytatódott a mobiltelefonok térhódítása a vezetékes telefonokkal szemben, és folyamatosan nő az internettel rendelkező háztartások aránya. Magyarországon az arány 2018-ban még az uniós átlag alatt maradt, ám ezen belül a szélessávú technológia hazai használata átlag feletti volt. A magyar vállalkozások internetes jelenléte még nem éri el az uniós szintet, ám az elektronikus értékesítésből származó árbevételük aránya meghaladja az átlagot.

Az elemzés utolsó fejezete, Az információs és kommunikációs eszközhasználat főbb jellemzői a háztartásokban és a vállalkozásoknál címet viseli, és vizsgálja a digitális készségek témakörét is.

2018-ban a magyarországi háztartások 83 százaléka rendelkezett internet-hozzáféréssel, ám a gépek és a világháló használatát nem sikerült még mindenkinek megfelelően elsajátítania, holott a digitális készségek folyamatos fejlesztésének kiemelkedő jelentősége van a munkavégzés, az egyéni célú IKT-eszköz- és az internethasználat tekintetében is.

Míg a hálózati összekapcsoltság területén hazánk jó helyezést ért el az uniós rangsorban, addig a digitális írástudás és készségek tekintetében elmaradt az átlagtól.

 - áll a KSH elemzésében. A digitális technológia által kínált lehetőségek jobb kihasználtsága érdekében nagyon fontos, hogy a digitális készségek fejlesztése a lakosságot minél szélesebb körben érintse.

Téves elképzeléseink

Szakértők szerint nem feltétlenül igaz az a vélekedés, miszerint minél fiatalabb valaki, annál eredményesebben használja a digitális eszközöket:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Ma már sokan felülírták a generációelméleteket, és a digitális írástudást nem feltétlenül azzal hozzák összefüggésbe, hogy ki mikor született, hiszen a digitális kompetenciák túlmutatnak azokon a tevékenységeken, melyekre a mai Z és alfa generációk használják az eszközeiket. Annak ugyanakkor általánosságban nagy az esélye, hogy a fiatalabbak rugalmasabban közelítenek az online tanuláshoz, és a digitális eszközökhöz, pláne a munkahelyükön" - mondta el a Pénzcentrumnak Váczi Dorka pedagógus, az Újpedagógia trénere, majd hozzátette:

Ezek a kompetenciák fejleszthetők felnőtt korban is, de nagyon fontos, hogy az oktatás már alapfokon is fókuszba helyezze a digitális írástudást, ami nem állhat meg az informatikaóráknál.

A digitális kompetenciák öt nagy csoportja az információ, kommunikáció, tartalomgenerálás, biztonság és problémamegoldás. Az iskolában olyan feladatok, tevékenységek mentén kellene digitális eszközök segítségével tanulni a diákoknak, melyek érintik ezeket a csoportokat, így akár egy történelemfeladat megoldása közben is fejlődhet a digitális írástudás. Ez felnőttkorban is ilyen gyakorlatorientáltan lehet hatékony, ha létrejön a belső motiváció, az élmény, hogy "érdekel", "meg akarom tanulni". 

Mindemellett kiemelten fontosak (a felnőtteknél is) az internetbiztonsággal kapcsolatos ismeretek és a kritikai gondolkodás fejlesztése - hívja fel a figyelmet a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem