2020. január 20. hétfő Fábián, Sebestyén

Komoly lemaradásban a magyar oktatás: ezek az alapkészségek hiányoznak


Egy friss elemzés szerint ugyan rengeteg magyar háztartás rendelkezik szélessávú internet-hozzáféréssel, ám digitális készségek tekintetében hátrányban vagyunk az uniós átlaghoz viszonyítva. Ám nagyon téved, aki azt hiszi, hogy a társadalom a fiatalok és az idősek mentén válik ketté, mára megdőltek a generációelméletek, és kiderült, hogy az eszközök magabiztos használata nem korfüggő.

2019 legvégén látott napvilágot a KSH Digitális gazdaság és társadalom, 2018 című kiadványa, mely átfogó elemzést nyújt hazánk jelenlegi helyzetéről, már ami a mobiltelefonok arányát, a szélessávú internethez való hozzáférést, és a digitális transzformációt illeti. Kiderül belőle, hogy mind globálisan, mind hazánkban tovább folytatódott a mobiltelefonok térhódítása a vezetékes telefonokkal szemben, és folyamatosan nő az internettel rendelkező háztartások aránya. Magyarországon az arány 2018-ban még az uniós átlag alatt maradt, ám ezen belül a szélessávú technológia hazai használata átlag feletti volt. A magyar vállalkozások internetes jelenléte még nem éri el az uniós szintet, ám az elektronikus értékesítésből származó árbevételük aránya meghaladja az átlagot.

Az elemzés utolsó fejezete, Az információs és kommunikációs eszközhasználat főbb jellemzői a háztartásokban és a vállalkozásoknál címet viseli, és vizsgálja a digitális készségek témakörét is.

2018-ban a magyarországi háztartások 83 százaléka rendelkezett internet-hozzáféréssel, ám a gépek és a világháló használatát nem sikerült még mindenkinek megfelelően elsajátítania, holott a digitális készségek folyamatos fejlesztésének kiemelkedő jelentősége van a munkavégzés, az egyéni célú IKT-eszköz- és az internethasználat tekintetében is.

Míg a hálózati összekapcsoltság területén hazánk jó helyezést ért el az uniós rangsorban, addig a digitális írástudás és készségek tekintetében elmaradt az átlagtól.

 - áll a KSH elemzésében. A digitális technológia által kínált lehetőségek jobb kihasználtsága érdekében nagyon fontos, hogy a digitális készségek fejlesztése a lakosságot minél szélesebb körben érintse.

Téves elképzeléseink

Szakértők szerint nem feltétlenül igaz az a vélekedés, miszerint minél fiatalabb valaki, annál eredményesebben használja a digitális eszközöket:

"Ma már sokan felülírták a generációelméleteket, és a digitális írástudást nem feltétlenül azzal hozzák összefüggésbe, hogy ki mikor született, hiszen a digitális kompetenciák túlmutatnak azokon a tevékenységeken, melyekre a mai Z és alfa generációk használják az eszközeiket. Annak ugyanakkor általánosságban nagy az esélye, hogy a fiatalabbak rugalmasabban közelítenek az online tanuláshoz, és a digitális eszközökhöz, pláne a munkahelyükön" - mondta el a Pénzcentrumnak Váczi Dorka pedagógus, az Újpedagógia trénere, majd hozzátette:

Ezek a kompetenciák fejleszthetők felnőtt korban is, de nagyon fontos, hogy az oktatás már alapfokon is fókuszba helyezze a digitális írástudást, ami nem állhat meg az informatikaóráknál.

A digitális kompetenciák öt nagy csoportja az információ, kommunikáció, tartalomgenerálás, biztonság és problémamegoldás. Az iskolában olyan feladatok, tevékenységek mentén kellene digitális eszközök segítségével tanulni a diákoknak, melyek érintik ezeket a csoportokat, így akár egy történelemfeladat megoldása közben is fejlődhet a digitális írástudás. Ez felnőttkorban is ilyen gyakorlatorientáltan lehet hatékony, ha létrejön a belső motiváció, az élmény, hogy "érdekel", "meg akarom tanulni". 

Mindemellett kiemelten fontosak (a felnőtteknél is) az internetbiztonsággal kapcsolatos ismeretek és a kritikai gondolkodás fejlesztése - hívja fel a figyelmet a szakértő.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a K&H 13 411 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank és az Oney konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS