9 °C Budapest

Karácsonyi máglyarakás kalácsból: az eredeti máglyarakás recept

2020. november 15. 13:04

Isteni máglyarakás kalácsból: így készül a karácsonyi máglyarakás recept egyszerűen. A maglyarakas recept nem csak finom, hanem egyszerű is, a máglyarakás kalácsból az igazi!

A tél kedvenc desszertje a karácsonyi máglyarakás, ami ötvözi a finom, kalácsos ízt és a gyümölcsös zamatot az édes tojáshabbal: magában foglal minden gazdag hozzávalót, amelyek kellőképpen megalapozzák az ünnepi hangulatot. Gondoltad volna, hogy a máglyarakás recept valójában nagyon egyszerű? Cikkünkben leírjuk, hogyan készül az ikonikus máglyarakás recept, meddig sül és hogyan találjuk el a megfelelő arányokat. Vigyázat: a máglyarakás olyan finom, hogy függőséget okoz!

Almás máglyarakás kalácsból

A máglyarakás nevű karácsonyi édességről elöljáróban annyit érdemes tudnunk, hogy egy egyszerű, kalácsból készített desszertről van szó, amihez remekül illik a savanykás alma és az igazi házi baracklekvár, amit nem szabad sajnálni a tésztától. Az almás máglyarakás recept kalácsból készül, gyümölcsökkel rétegezzük, azonban a tetején egy igazán különleges, baracklekvárral ízesített sülthab-réteg található, ami igazán különlegessé varázsolja az édességünket. Nézzük, hogyan készül a klasszikus, karácsonyi máglyarakás kaláccsal!

A máglyarakás hozzávalói

  • 1 db fonott kalács
  • 1 üveg baracklekvár
  • 6 dl tej
  • 6 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 6 db savanykás alma
  • 10 dkg sütőmargarin
  • 5 dkg darált dió
  • 10 dkg mazsola
  • 5 ek porcukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
Máglyarakás

A karácsonyi máglyarakás recept elkészítése

  1. A maglyarakas kalaccsal készül, azonban azt elő kell készítenünk korábban: előző este szeleteljük fel a fonott kalácsot és hagyjuk megszikkadni.
  2. Hámozzuk meg az almát, majd vágjuk egyforma, vékony szeletekre. Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, azon cukorral karamellizáljuk az almát, nyomjuk rá egy fél citrom levét. Addig forgassuk, míg az alma puha nem lesz.
  3. Vajazzunk ki egy tepsit vagy egy jénai tálat, abban rétegeljük a kalácsot almával, mazsolával, szórjuk meg dióval.
  4. A tejet forraljuk föl, majd hagyjuk langyosra hűlni. A tojássárgákat keverjük el kristálycukorral, vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával, majd engedjük föl a langyosra hűlt tejjel; ízesítsük fahéjjal. Keverjük simára, majd locsoljuk meg vele egyenletesen a máglyarakás rétegeit. Nyomkodjuk meg, hogy biztosan minden kalács felszívja.
  5. Kenjük meg a máglyarakás tetejét bőségesen baracklekvárral! Ha nagyon lekvárosan szeretjük, nyugodtan tegyünk a rétegek közé is.
  6. 180°-ra előmelegített sütőben süssük 20 percen keresztül, majd vegyük ki a sütőből.
  7. A tojások fehérjét 4 ek porcukorral verjük kemény habbá, dolgozzuk hozzá a citrom maradék levét és a végén keverjünk bele óvatosan még 2-4 evőkanál baracklekvárt.
  8. A felvert habot egyenletesen oszlassuk el a maglyarakas tetején, majd süssük keményre 170°-on további 10 perc alatt.

Ha a máglyarakás tetszett, ezeket is imádni fogod

A karácsonyi illat- és ízvilághoz nem csak a mézeskalács, vagy a mézes puszedli illik: mindenképpen érdemes kipróbálnunk olyan klasszikus aprósüteményeket, mint a hókifli, a kókuszgolyó, az ellenállhatatlan retro kókusztekercs, vagy a mennyei mézes kókuszkocka. Az ünnepi hangulat mellé végül, de nem utolsó sorban ajánljuk a máglyarakás mellett a karácsonyi gyümölcskenyér, vagy a kakaós csiga készítését is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm