2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Ezért nehéz ma nőnek lenni Magyarországon: ezek a legégetőbb problémák


A Friedrich-Ebert-Stiftung budapesti képviselete Gregor Anikó szociológus és a Závecz Research kutatóintézet közreműködésével felmérést végzett 2017 őszén arról, melyek a legfontosabb, nőket érintő problémák.

A kutatók először fókuszcsoportos interjúkat készítettek szerte az országban, majd az ezeken felvetett problémákat alapul véve 1000 fős kérdőíves vizsgálatot készítettek. Arra keresték a választ, hogy a nőkkel kapcsolatos ügyekkel kapcsolatban a férfiak és nők mit éreznek a legégetőbb valós problémáknak a mindennapi életükben.

Kiderült, általánosságban a magyar embereknek a legkomolyabb problémát a megélhetés (38 százalék), illetve a munkahely és annak hiánya (15 százalék) jelenti - írja az Index. A nőkkel kapcsolatos ügyeket mindössze 2 százaléka említette a válaszadóknak. A kutatók szerint azonban nem arról van szó, hogy a nőket érintő nehézségeket ne érzékelnék a mindennapokban az emberek, hiszen a konkrét kérdésekre már jóval többen említettek ezeket is.

Az első és legsúlyosabb gond a munka és magánélet okozta feszültség, a második helyen a legtöbben a nők és a férfiak közti társadalmi egyenlőtlenségeket nevezték meg, míg a harmadik problémaként a szülés utáni munkaerőpiacra való visszatérést említették. Felmerült a nők elleni erőszak és zaklatás kérdése is.

A tanulmányból kiderül az is, hogy elsődlegesen a nőkre hárul a tartósan beteg (77 százalékban) vagy idős szülő (67 százalékban) gondozása. A felmérés arra is rávilágít,hogy a megkérdezettek a jelenleginél nagyobb segítséget várnának el az állami szolgáltatásoktól, főleg az idősgondozás területén, mivel a fizetős szolgáltatások csak egy szűk társadalmi réteg számára érhetőek el.

A teljes cikket itt találjátok.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS