Az autósok többsége nem hallott arról, hogy jövőre öt vármegyére is féláron, vagy még olcsóbban vehető meg az éves autópályamatrica.
Sokan nem tudják, pedig egyáltalán nem mindegy, hogy a hűtőszekrény melyik részében tároljuk az élelmiszereket. Legalábbis akkor, ha azt szeretnénk, hogy azok sokáig frissek maradjanak. Míg más ételeket teljesen felesleges a hűtőben tárolni. Mutatjuk, hogyan érdemes otthon berendezni a hűtőszekrényt.
A legtöbben a vásárlás után csak gyorsan bedobálják az ételeket a hűtőszekrénybe. Pedig ilyenkor is érdemes figyelni, hiszen sokkal tovább frissek és ehetőek maradhatnak az ételek, ha egy kicsit odafigyelünk. Azért kell résen lenni, mert
- A felső polcok általában valamivel melegebbek, mint a lejjebb lévők. Ezért az úgynevezett magasabb kockázatú élelmiszereket: mint a tej, és a húsok nem tanácsos a felső polcokon tárolni. Mégpedig azért, mert ha a lenti polcokon tároljuk ezeket az élelmiszereket, akkor kisebb a kockázta annak, hogy elszaporodnak bennünk a baktériumok, amelyek akár ártalmasak is lehetnek.
- Éppen ezért érdemes a lenti polcra tenni még a tojást is.
- A gyümölcslé, a ketchup és a majonéz, amelyek alapjáraton tartalmazhatnak egy kis természetes tartósítószert mehetnek az ajtóban lévő polcokra, ahol picit melegebb van.
- A sajt, a vaj és a különböző joghurtokat tehetjük a felső polcokra.
- A (szeletelt) kenyeret a hűtő helyett érdemes lehet a fagyasztóba tenni - hiszen ott nem lesz penészes, ellenben a kenyérpirítóban gyorsan felmelegíthető.
- A legalsó dobozokba pedig tehetjük a zöldségeket és a gyümölcsöket, de legyenek jól elkülönítve. Számos gyümölcs ugyanis kibocsát magából egy bizonyos gázt (etilént) érés közben, ami miatt hamarabb tönkremehetnek a zöldségek is - írja a Business Insider.
Mit, mivel?
Korábban egy angol áruházlánc gyűjtötte csokorba, hogy mit mivel is szabad együtt tárolni, és melyek azok a gyümölcsök, amiket soha ne tegyünk egymás mellé. Ezzel az apró kis türkkel pedig sok élelmiszert óvhatunk meg a szemetestől. A legfontosabb szabályok:
- Az alma és a görögdinnye hosszú távú ellenségek.
- A banánt csakis egyedül szabad tárolni, mert nagyon hamar képes tönkretenni bármit, ami mellette van.
- A cseresznye például ellenáll a mások által termet etilénnek és ő maga sem termel sokat, ezért bátran párosítható mindenféle gyümölccsel és zöldséggel.
- Ezzel szemben az alma, a körte, a sárgabarack, a kivi, a mangó, az őszibarack és a szilva mind nagy etilén termelők, ezért nem érdemes más zöldség és gyümölcs közelében tárolni őket.
- A burgonyát és az édesburgonyát sötét és hűvös helyen érdemes tárolni, de távol az előbb említett gyümölcsöktől, így megakadályozhatjuk, hogy korán kicsirázzon.
- De különösen érzékeny az etilénre a spárga, a brokkoli, a sárgarépa a fejes saláta és a zöldbab is.
Mit vegyünk ki a hűtőből?
Számos ételt teljesen feleslegesen teszünk a hűtőbe, sőt vannak olyan élelmiszerek, amelyeknek kifejezetten rosszat tesz a hűtés. Ezeket vedd ki még ma a hűtődből:
JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
- 1.Alma, körte, őszibarack, nektarin, meggy, szilva
- 2. Citrusfélék
- 3. Paradicsom
- 4. Kávé
- 5. Méz
- 6. Lekvár
- 7. Avokádó
- 8. Banán
- 9. Szójaszósz
- 10. Hagyma/fokhagyma
- +1 Krumpli
Kevesen tudják, de rendkívül nagy veszélynek teszi ki magát az, aki a krumplit a hűtőszekrényben tárolja. További részletekért kattints a lenti cikkre.
KATTINTS! Tudtad? Ezért életveszélyes a hűtőben tartani a krumplit
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Másokért tenni? A Lidl-nél igazán megéri!
A diszkontlánc ünnepi összefogásra hívja vásárlóit, hogy három partnerszervezetével összefogva támogassa a hátrányos helyzetű gyermekek karácsonyát.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








