6 °C Budapest

Ezekbe a megyékbe költöznek a magyarok: lassan kitehetik a megtelt táblát

2019. október 18. 13:30

Érdekesen alakultak az országon belül a költözések tavaly, Budapest például meglepetést okozott - derül ki egy friss elemzésből, amely a hivatalos demográfiai adatok alapján mutatja be az országon belüli vándorlások, költözések tavalyi mérlegét. 


"Érdekes, hogy a budapesti mérleg negatív, azaz a fővárosból többen mentek el, mint ahányan érkeztek állandó lakosnak. Pest megye viszont kiemelkedően népszerű lett" - mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, majd hozzátette: 

A hivatalos statisztikákban szereplő belföldi vándorlások nagy szerepet játszanak egy-egy térség, város lakáspiacán, mert alapvetően befolyásolják a keresletet. Az is látszik, hogy a gazdaságilag, iparilag fejlettebb régiók vonzóbbak a költözések, azaz a vándorlások szempontjából. 

Pest megyében az állandó lakók száma 15 ezerrel nőtt: 57 ezren érkeztek és 42 ezren mentek el a megyéből - derül ki az ingatlan.com összefoglalójából. Győr-Moson-Sopron áll a második helyen, Fejér megye pedig a harmadik, előbbiben 2405 fős, utóbbiban 1481 fős pluszt mutat a mérleg. 

A legtöbben pedig Budapestet hagyták el, közel hatezerrel többen mentek el a fővárosból mint ahányan éreztek.

A megyék közül pedig Szabolcs és Borsod rendelkezik legnagyobb mínusszal, több mint 3-3 ezerrel többen mentek máshova lakni. 

Kerületek versenye

Miközben Budapest mérlege negatív, a kerületek közötti költözések érdekes képet mutatnak. Összesen a fővároson belül több mint 39 ezren váltottak állandó lakhelyet. Az elköltözők és odaköltözők mérlege alapján a XI. kerületbe érkeztek a legtöbben: 900 fős többlettel rendelkezik a kerület. Utána a XVIII. és a XVII. kerület következik, 723, illetve 678 fős plusszal. A legtöbben a belső kerületekből költöztek el állandó jelleggel. A VII. kerület mérlege több mint 1000 fővel, a VIII. kerületé több mint 800, a VI. kerületé pedig több mint 600 fővel csökkent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Balogh László elmondta, hogy a kerületek eredménye jól látszik a lakáspiacon is, hiszen a szóban forgó kerületekben lévő lakások évek óta a legnépszerűbbek közé tartoznak a piacon. Hozzátette: “A használt lakások és házak átlagos négyzetméterára idén október közepén a XI. kerületben 830 ezer forint volt. A XVIII. kerületieké pedig 532 forintot tett ki, míg a XVII. kerületben 581 ezer forint volt az átlagár, ami alapján a két utóbbi a legolcsóbb fővárosi kerületek közé tartozik". Az ingaltan.com szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy az elköltözések egyik oka a magas ingatlanárakban keresendő: a leginkább csökkenő népességű VI. kerületben jelenleg 947 ezer forint az átlagos kínálati négyzetméterár, a VII. kerületben pedig 808 ezer forintot kérnek a tulajdonosok négyzetméterenként.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem